Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Auto mapa nie moze znalesc sygnalu GPS
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9633
Wysłany: 2014-07-30, 11:16   

Chyba, że spece z AQURATU coś skopali w części dotyczącej wczytywania danych z modułu GPS...
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Dziadek13 
Waypoint


Wiek: 56
Dołączył: 22 Sie 2009
Posty: 89
Skąd: Galaktyki
Wysłany: 2014-07-30, 20:23   

rrudas napisał/a:
GPS nie zależy od oprogramowania ale od modułu GPS, obecnych warunków w stratosferze i uwarunkowań politycznych wpływających na implementowany błąd wskazań do celów publicznych.

Czyli wojna na ukrainie no i Izrael to przesuneli satelitki nad te konflikty.
Ja na SD mam 4 navi i wszystkie działają dobrze żadnych problemów z gps.
 
 
kikos 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2011
Posty: 9
Skąd: Tychy
Wysłany: 2014-07-30, 20:28   

___Olivia_, już to wczesniej wyczytałem lecz nic z tego. Pliki pobrane ok bo na innym urządzeniu działają.

Dzisiaj udało mi sie uruchomić AM jeszcze starsza wersje. Ale dziewne jest to że musiałem zmienić czas na -4 godziny i oczywiscie odznaczylem opcje w AM aby czasu nie ustawiało.

Narazie dziala - pozniej pomecze sie z nowsza mapą.
 
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 818
Wysłany: 2014-07-31, 19:25   

no_taki napisał/a:
Satelity GPS znajdują się na stałych orbitach geostacjonarnych. Istnieje jedynie mozliość wymuszenia zwiększenia błędu ich wskazań, by np. sygnał z nich nie był wykorzystywany do naprowadzania pocisków na cel.

Satelity nie znajdują się na orbitach geostacjonarnych. Takie pozycje są drogie i zarezerwowane dla telekomunikacji. Wyobrażasz sobie ciągłe ustawianie talerza?

Gdyby były stałe, po co istniałby system AGPS?
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
 
 
slawomirro 
azymut


Wiek: 41
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-19, 14:43   

Automapa najnowsza (nie beta), ściągnałem i wgrałem tydzień temu.
Poprzednio miałem wersję sprzed 1,5 roku i było OK.
Urządzenie: Modecom Freeway MX2 (aktualizowane)

Problem jaki był:
Szklarska Poręba - notorycznie GPS się gubił, prowadząc środkiem lasu przez chwilę, zaś moc sygnału jest słaba praktycznie w całej miejscowości. "jesteś poza trasą" Hołowczyca to norma.
Chciałoby się powiedzieć że wzniesienia zaburzają sygnał, ale podobny numer spotkał mnie w Warszawie: z ul. Herbsta skręcałem w AL. KEN na północ i nagle GPS zawędrował w osiedle ("jesteś poza trasą"), by po 150m wrócić na trasę.

Poza tymi miejscami AM raczej działała poprawnie, choć również i miejscami w Czechach i w Niemczech koło granicy z Polską jadąc niewielkimi drogami wśród lasu i gór również GPS nagle pokazywał środek pobliskiego pola, bo po chwili znów nawigować poprawnie.
 
 
mateo1992
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 399
Wysłany: 2014-09-10, 15:43   AM problem z szukaniem GPS

Witam,
Mam pewien problem z nawigacją mianowicie podczas odnajdywania satelit rosną kreski na pomarańczowo a później nic się nie dzieje albo nawigacja od początku szuka satelit.
Przez ten problem nie da się używać nawigacji dzieje mi się tak na urządzeniu vordon 3.5 cala.
Wiem,że to jest jakiś błąd nawigacji ale piszę to w automapie bo być może ktoś już miał taki problem i wie jak go rozwiązać?
Dodam,że na programie wewnętrznym nawigacji "gps status" satelity są normalnie pokazywane.

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2014-09-10, 18:10 ]
Scaliłam z odpowiednim tematem.
Regulamin punkt 3.
 
 
mateo1992
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 399
Wysłany: 2014-09-10, 17:26   

Po tym zabiegu już ani jedna kreska się nie pokazuje i sygnał nie jest łapany wcale.
Mapa oczywiście była przed tym wgrana na czysto wersja 6.16.
Oczywiście reset też był przed i po.
 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 56
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 623
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2014-09-10, 18:53   

Na początek ustalmy, że program nie "łapie fix-a". Jest to domena zarezerwowana dla modułu GPS. Program co najwyżej może mieć problemy z komunikacją z tym modułem.

Na trzeciej zakładce "GPS - Informacje" powinieneś mieć komunikaty w stylu
$GPGGA,1235 .....

Jeżeli nie masz to jest problem z ustawieniami portu na którym jest odczytywany GPS.
Jeżeli są to problem leży po stronie modułu GPS.
Wyjdź na dwór i daj mu 10 minut.
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)
prezes curva (hiszp.)
Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
mateo1992
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 399
Wysłany: 2014-09-10, 19:04   

Na jakiej trzeciej zakładce?
Gdzie to jest w menu gps,bo nie widze?
Bardzo bym Was prosił o pomoc żeby ustalić czy czasem nawigacja nie nadaje się do kosza.
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 832
Wysłany: 2014-09-10, 20:52   

mateo1992 napisał/a:
Na jakiej trzeciej zakładce?

Klikakasz w AM Menu - GPS - Informacje i strzałki w prawym dolnym rogu ekranu i znajdziesz...
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2014-09-10, 21:41   

wojtek1234321 napisał/a:
i znajdziesz...

Znajdzie jak wyłączy Menu proste.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 832
Wysłany: 2014-09-10, 21:47   

renron napisał/a:
Znajdzie jak wyłączy Menu proste.

No rzeczywiście, ale ja menu proste wyłączam zawsze przy pierwszej konfiguracji zaraz pom instalacji i z przyzwyczajenia weszło mi "w krew" tak jak by go nie było wogóle...
 
 
mateo1992
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 399
Wysłany: 2014-09-11, 09:35   

Tak znalazłem z menu rozszerzonym,gps zmieniłem na auto port 2 predkosc 4200 bo taką mam domyślną,
Czy jeśli wyrzuce plik gps.settings to utworzy on się na nowo podczas ponownego odpalenia automapy?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2014-09-11, 10:24   

mateo1992 napisał/a:
Czy jeśli wyrzuce plik gps.settings to utworzy on się na nowo

Tak, utworzy się na nowo.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
mateo1992
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 399
Wysłany: 2014-09-11, 12:53   

Dziwna sprawa po usunięciu tego pliku i ustawieniu portu na auto problem zniknął i nawigacja normalnie chodzi.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 10