Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:10
GoClever 4384FM
Autor Wiadomość
Apacz99
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-09-28, 21:40   

Cześć;

W parę godzin po zakupie urządzenie mnie się zawiesiło, zrobiłem więc reset za pomocą Power ... tylko dioda ładowania się paliła i koniec. Rano następnego dnia pojechałem do serwisu i na miejscu mi powiedziano, że taka kombinacja przy tym modelu powoduje już jego trwałe uszkodzenie... Od ręki dostałem nowy GPS - ukłony w stronę serwisu :O) Jednak jeszcze tego samego dnia "udało" mnie się zawiesić znów GPS, ale już nie wykonywałem w/w resetu, tylko pojechałem do serwisu i tam wgrano mnie nową wersję softu - podejrzewam że jest to ten sam który na stronie WWW, dlatego masz inne numery wersji systemu :O) Wszystko się zgadza też co do ustawień systemowych, przełącz je na "ActiveSync Mode", włączenie "USB Mode" spowoduje że urządzenie nie zostanie rozpoznane przez "Microsoft ActivSync" (instalujesz w komputerze oddzielnie).
Transmiter nie jest przetłumaczony tak jak i parę innych drobiazgów na język polski.

Moja rada - nie zmieniaj softu, bo masz prawdopodobnie najnowszą wersję, to że GPS pracuje wolniej jest pewnie złudzeniem, chyba że kombinowałeś coś w jego ustawieniach pod Windows CE...

Jeżeli chcesz wejść w Windows to na nowej karcie, nie tej na której jest mapa Polski Cardinali wgraj plik GpsShell.ini, uruchomisz go wchodząc przez ikonę "Nawigacja" - czasem trzeba wykonać "miękki" reset z tyłu urządzenia

Myślę że udało mnie się Tobie pomóc :O)
 
 
januszek2245 
Navi Expert
januszek2245



Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 274
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-01, 16:13   

Mam dokładnie jak piszesz to samo zmienił nazwę i numer na inny po za tym Automapa 5.1.1 nie muli,tylko chamsko muli.Nie wgrywać bo nie ma po co.Szkoda wielka.Po za tym ta navi to jedna wielka kupa nic ciekawego same problemy z nią.Szczerze nie polecam.
 
 
and
Waypoint


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 88
Wysłany: 2008-10-01, 19:25   

januszek2245 napisał/a:
Mam dokładnie jak piszesz to samo zmienił nazwę i numer na inny po za tym Automapa 5.1.1 nie muli,tylko chamsko muli.Nie wgrywać bo nie ma po co.Szkoda wielka.Po za tym ta navi to jedna wielka kupa nic ciekawego same problemy z nią.Szczerze nie polecam.

Zastanawiające są te problemy z tym wynalazkiem. Zakladam że siedzą tam podzespoły zastosowane w GC 4330A a na tym śmigają mapy. Sygnał na AM łapię w domu bez problemu.A tu jakis pasztet..
_________________
50.3
 
 
loborom 
azymut
loborom


Wiek: 75
Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 1
Skąd: Gryfice
Wysłany: 2008-10-04, 20:23   

własnie zakupiłem to cacko w wersji Full Europa. <apa Polski uboga, nawet bardzo. Europa juz lepiej. Nie uruchamia mi się widok 3D, trójwymiar. Czy u was jest to samo?
 
 
~max 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-10-06, 08:01   

No to po ciężkich doświadczeniach mogę z czystym sumieniem napisać:

LUDZIE !!! UNIKAJCIE TEGO SPRZĘTU JAK OGNIA !!!

Wymienianie i naprawy nic nie dają, to jest po prostu masakra. Po wgraniu
softu w wersji jak "ratujący" nawigacja przestała widzieć kartę SDHC 16GB,
mało tego skasowała zawartość :evil:

Nie ma się co oszukiwać, to najgorszy sprzęt jaki widziałem, ciągłe zawieszanie
oryginalnego oprogramowania, AM trudno nazwać, żeby działała, uruchamia się
i dalej to już nic nie można zrobić. Wbudowany "podobno" FM to pic na wodę, bo
trzeba urządzeniem dotknąć do anteny radioodbiornika, wtedy coś słychać, ale
jakość ... masakra.
Do tego jeszcze takie drobne uwagi, jak np. cieniutki rysik wsuwany od dołu, po
trzech użyciach, sam wypadał .... szkoda gadać (pisać).
Ja swoją odesłałem, wymieniam na 4330A i mam nadzieję, że ten starszy
sprawdzony model po prostu będzie działał.
 
 
kleda 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2008-10-09, 12:54   

Do użytkowników 4384FM :) Jest nowa wersja softu od producenta. Podobno o wiele lepiej działa wszystko i już navi się tak nie zawiesza. AutoMapa raczej też już lepiej chodzi.

http://download.goclever....384fmupdate.zip

1. należy rozpakować pliki na karte sd z w/w strony
2. zresetować urządzenie trzymając cały czas przycisk power.
3. trzymać przycisk aż nie pojawi się ekran z aktualizacją ( białe tło z niebieskim paskiem )
4. odczekać aż urządzenie samoczynnie wejdzie do menu głównego
5. skasować pliki które wgraliśmy na karcie

U mnie po zainstalowaniu tego softu, wchodząc w menu -> ustawienia -> system w nazwie modelu pokazuje: VAC366. Jak jest u Was?
AutoMapa 5.1.1 działa nawet spoko w porównaniu ze starszymi wersjami softu (najgorszy soft, który miałem, to nazwa modelu w menu -> ustawienia -> system: FPN1043BT).
AutoMapa na tym najnowszym sofcie i tak przesuwa się tak można by powiedzieć "klatkowo" podczas jazdy czy odtwarzania trybu demo. Zgodnie z jazdą nie przesuwa się tak bardzo płynnie. Ale i tak jest lepiej niż było dotychczas...
Jak zainstalujecie ten soft i włączycie AutoMapie, to podzielcie się wrażeniami jak jest u Was.

Co do Transmitera FM. Dostałem odpowiedź z Goclever. Przytoczę ją:
"Sytuacja jaką Pan opisał występuje kiedy używamy FM transmitera na urządzeniu nie podłączonym do ładowarki, FM Transmiter działa prawidłowo dopiero wtedy kiedy jest pod stałym źródłem zasilania w innym przypadku FM tranmiter nie będzie działał albo będzie działał bardzo bardzo słabo, drugą rzeczą jest aby nie ustawiać pasma na którym jest nadawana jakakolwiek stacja ani w jej bezpośrednim pobliżu."

P.S.
Znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite..._od_sideon.html
Sprzedawca pisze tak:
„ Od dzisiaj w nawigacjach sprzedawanych przez naszą firmę jest wgrywany nowy soft.Teraz takie programy jak np.AutoMapa działają bardzo płynnie i suuuuperszybko!!! Serdecznie polecamy-to zupełnie nowa jakość!!! ”

„Do nawigacji można dokupić dodatkowe karty SDHC 4 GB GoodRAAM. Karty te bardzo dobrze współpracują z nawigacjami GoClever i są o wieeeele szybsze od zwykłych kart SD.Kupisz je na innych naszych aukcjach”

Jakich Wy kart używacie w tym urządzeniu? Ja używam zwykłej SanDiska 1GB z adapterem MicroSD. Może to właśnie kart mają też wpływ na jakość działania navi? Zastanawiam się nad kupnem SanDisk Extreme III.

I najważniejsze. Są 2 tematy o 4384FM. Może wypadałoby zrobić jeden.
http://www.my-navia.pl/vi...ighlight=4384fm
http://www.my-navia.pl/vi...ighlight=4384fm
 
 
dzac
Waypoint


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 112
Wysłany: 2008-10-09, 18:40   

kleda napisał/a:
Do użytkowników 4384FM :) ....

dobrze by było gdyby ktoś to przetestował, co dwa głosy to nie jeden, bo jak narazie , to jest jedyna tak optymistycznie nastawionya opinia do tego modelu :)
_________________
"pobieranie pliku 99%" cieszy tylko pierwsze pół godziny
 
 
miodeklan
azymut


Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-10-09, 19:03   

ile trzeba trzymać ten przycisk power ? trzymałem ponad dwie minuty i nic się nie działo
 
 
kleda 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2008-10-09, 19:30   

miodeklan napisał/a:
ile trzeba trzymać ten przycisk power ? trzymałem ponad dwie minuty i nic się nie działo


Trzymaj tak długo aż nie pojawi się ten ekran z aktualizacją. PAMIĘTAJ! Navi w tym momencie nie może być podłączona do zasilania, bo wtedy Ci się nie zaktualizuje (ja tak miałem). Dopiero po odłączeniu, na baterii ukazał mi się ten ekran...
 
 
miodeklan
azymut


Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-10-09, 19:40   

nawi ma być włączona (widoczne menu) i wcisnąć i trzymać power ?
czy wyłączona, wcisnąć i trzymać ?

trzymałem tak i tak i nic

co ciekawego jak wcisnę reset i za jakieś 2-5sek power to pojawia się jakiś napis na środku ekranu po chinsku :) i po około 1,5min jest menu navi, jak sprawdzam nazwę modelu to dalej jest tak jak było: FPN1043BT
 
 
kleda 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2008-10-09, 19:46   

navi ma być wyłączona, jak dobrze pamiętam, to wciśnij przycisk power (i trzymaj) i szybko reset wciśnij (i puść reset). I czekaj aż pojawi się ekran z aktualizacją i wtedy dopiero puszczasz przycisk power
 
 
miodeklan
azymut


Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-10-09, 19:58   

Działa :) automapa teraz śmiga nic nie zamula

Dziękuje
 
 
kleda 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2008-10-09, 20:06   

miodeklan napisał/a:
Działa :) automapa teraz śmiga nic nie zamula

Dziękuje


Spoko, nie ma za co. To można powiedzieć zasługa firmy Goclever, a moja tylko po części, że Was poinformowałem. :)

Jak działa u Was AutoMapa? Czy używając AutoMapy, nie przesuwa się Wam ona tak bardzo "klatkowo" (zamiast np. co 5 metrów do najbliższego manewru, to przesuwa się co 15-20 m). Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi...

A używacie innych map? Jak inne działają?

A jakich kart SD używacie?

Dzięki za odp
 
 
dzac
Waypoint


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 112
Wysłany: 2008-10-10, 12:01   

nooo graty, może jeszcze coś będzie z tego GoClevera jeszcze :)
_________________
"pobieranie pliku 99%" cieszy tylko pierwsze pół godziny
 
 
Apacz99
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-10, 20:18   

Na moim urządzeniu zainstalowałem mapę IGO 8 - zdecydowanie uważam że jest bardziej rozbudowana niż ta kupiona z GPS-em Cardinali Polska :O/

Co do kart:

W serwisie powiedziano mnie że urządzenie nie pracuje dobrze z kartami "Kingston"! - a także dowiedziałem się że obsługuje karty do 4GB...
Kupiłem więc kartę 4GB SDHC firmy EMTEC... niestety GPS jej nie widział, próbowałem formatować różnymi programami i też nic... Później wyczytałem na jakimś forum, ż urządzenia typu PDA/PNA nie czytają kart typu SDHC!!! - kartę oddałem w sklepie.

Ten GPS czyta tylko karty zwykłe typu SD (są one produkowane do pojemności 2GB).
Mam starą kartę SD 512MB Toshiba, a teraz dokupiłem SD 2GB SanDisk - obie karty pracują poprawnie z GPS-sem, ta druga ma dużo szybszy transfer z komputerem (pewnie jest już zrobiona pod USB 2.0).

Jeszcze przeczytałem na jakimś forum że karty mają szybszy zapis i odczyt jeżeli sformatuje je się na FAT 16bit (FAT 32bit działa ponoć wolniej).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11