Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Podstawowe informacje
Autor Wiadomość
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-03-01, 21:56   

Ustaw ponownie port i baudrate w GPS (autowykrywanie). Pewnie gubi sygnał GPS. Ja też mam podobny objaw (komunikat o braku sygnału GPS) w tej wersji, ale traktuję ją ciągle jako testową. "Rządzi" 8.3.2
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
Kiluk
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 134
Wysłany: 2010-03-02, 06:54   

próbowałem autowykrywania i bez rezultatu.

Moja navi nie informuje mnie o braku sygnału gps a o zjechaniu z wyznaczonej trasy i ponownym jej przeliczeniu.

Co więcej. dzis rano wychodzę z domu włączam gps (stoje na ulicy) o on pokazuje że najduje sie na ulicy równoległej oddalonej o jakieś 30-40 m.
Idźmy dalej jest zakręt w prawo (90 stopni) ja skręcam o on pokazuje, że dalej jadę prosto, choć prosto nawet drogi nie ma.

Całkowicie powariował.
Czas powrócić do "starej" wersji
Kiluk
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 109
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-03-02, 07:52   

Nie wiem dlaczego u Ciebie ,ale akurat u mnie nie ma takich problemów jest ok.I też jeżdżę z wersją Igo8.3.4.117940.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
Kiluk
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 134
Wysłany: 2010-03-06, 09:11   

wczoraj zauważyłem jeszcze lepszy numer w Igo8.3.4.117940.

jadę soboe autosradą prawym pasem, zaczyna się zjazd z autostrady a ja jadę prosi a igo mi gada, że zmienia trasę i widzę na mapie, że zjeżdżam z autostrady.
Jadę 200 m i zaczyna się wjazd na autostradę, nagle mój wskaźnik przeskakuje na ten wjazd i igo mówi.... za 100m wjedź na autostradę.
Potem zjeżdżam z autostrady, ale zjazd ma 3 km - droga równoległa do autostrady oddalona od niej o jakieś 5 metrów (pas zieleni i barierki), a tigo nadal widzi, że jadę po aytostradzie.

Zaczyna mnie to denerwować, chyba wrócę jednak do starszej sprawdzonej wersjii

Kiluk
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-03-06, 13:56   

A na jakiej mapie jechałeś? TeleAtlas, Navteq czy EMapa? Jakaś skórka czy bez? Pytam, bo jeżdżę głównie na iGO 8.3.2 - testuję 8.3.4.11
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
Kiluk
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 134
Wysłany: 2010-03-06, 16:07   

skórka gurjo 6.16 mapa Teleatlas`a

Kiluk
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2010-04-08, 19:24   Jak w iGO dodać punkty przelotowe

Koledzy nie wiem jak w iGO dodać punkty przelotowe w planowanej trasie ? bo nie mogę tych punktów wstawić po zaplanowaniu trasy.
Kerik
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-04-08, 19:29   

W czasie gdy planujesz trasę masz mapę, na której kliknięciem możesz dodawać punkty przelotowe - klikasz na mapie w punkt jaki chcesz wbrać jako cel pośredni - (pokazuje sie pulsujące kółeczko) i wybierasz u góry ekranu chorągiewkę "przez" (żółtą). Tak wyznaczasz więcej punktów przelotowych - one moga leżeć w bok od wyznaczonej przez program trasy "od - do". iGO skoryguje trase według tego co wyznaczasz. Tworzysz więc niejako własną wersję trasy. To tak najprościej jak mogłem tłumaczę :-D
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
d.marco 
guru



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 1131
Skąd: z nad Bałtyku
Wysłany: 2010-04-10, 19:43   Menu nawigacji

Witam wszystkich
Szukałem lecz nie znalazłem,
Pytanie moje jest związane z menu nawigacji w iGO8.3.4 a mianowicie w oknie głównym menu nawigacja są cztery okna:
Znajdź
Zarządzaj
Ustawienia
Trasa i tu właśnie pytanie dlaczego to okno nie reaguje na dotyk - czy jest w jakiś sposób zablokowane jeśli tak to jak odblokować
_________________
"Modecom MX2" i SG A51, Redmi 8
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2010-04-10, 19:56   

d.marco żeby to okno ci się otworzyło musisz najpierw zaplanować jakąś trasę i zapisać w zapisane trasy , i wówczas otworzy ci się to okno Trasa
Kerik
 
 
d.marco 
guru



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 1131
Skąd: z nad Bałtyku
Wysłany: 2010-04-10, 20:03   

Kerik, serdeczne dzięki za info i powodzenia :-)

[ Dodano: 2010-04-10, 21:16 ]
Kerik, a jeszcze jedno właściwie to jak sie zapisuje trase bo próbuje i nie mogę dojść do tego. :-|

[ Dodano: 2010-04-10, 21:33 ]
Kerik, ok już doszedłem
_________________
"Modecom MX2" i SG A51, Redmi 8
 
 
nocad 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Wiek: 40
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 115
Skąd: Pd. Wlkp.
Wysłany: 2010-04-21, 21:07   Ponowne przeliczanie trasy

Często nie wiem dlaczego samoczynnie odznacza mi się opcja "Ponownego przeliczania trasy" - nie wiem dlaczego?

czy jest jakiś wpis który spowoduje stałe zaznaczenie tej opcji?
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-04-22, 05:14   

Program samoczynnie "odznacza" przeliczanie trasy jeśli wystartowałeś nawigowanie/symulację z zapisanej lokalizacji a nie z pozycji GPS. Przecież program Cię pytał o potwierdzenie decyzji. W podpowiedziach masz konsekwencję tego wyboru - należy je czytać jeśli się nie zna programu ("Ustawienia/nawigacja/pomoc"):
Cytat:
Uwaga: ustawienie innego punktu niż obecna pozycja GPS jako punktu początkowego wyłączy tę funkcję

Na pojawiające się przy wczytaniu trasy pytanie odpowiadaj więc 'NIE". Zgadzam się, że jest ono źle przetłumaczone. Powinno brzmieć:
Cytat:
Czy chciałbyś rozpocząć nawigację z zapisanej lokalizacji zamiast z pozycji GPS?

Jeśli w ustawieniach głównych zaznaczyłeś ponowne przeliczanie trasy - te ustawienia zapisane są w "save/system.ini". Sprawdź wpis w "system.ini". Powinno być:
Kod:
[navigation]
autoreplan_action="AUTO"

Po ponownym uruchomieniu iGO powinno więc być OK, o ile znów nie wystartujesz z zapisanej lokalizacji a nie z pozycji GPS.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-04-22, 10:20   

no właśnie to jest wkurzające, że te obie opcje są połączone - chcę na kanapie w domu zaplanować trasę przez pół Polski, z kilkoma punktami przelotowymi i po jej zrobieniu muszę po kilku, kilkunastu km grzebać w opcjach, żeby przywracać autokorektę trasy. a jak zaplanować punkty "przez" skoro nie da się ich wbić bez podania startu i mety? skórka ultra 6.0.22
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-04-22, 13:25   

To nie ma nic wspólnego z wyznaczaniem trasy a z uruchomieniem nawigacji (jazdy!) po tej trasie.
1. Wyznaczasz trasę jak Ci się podoba.
2. Zapisujesz trasę, wyłączasz navi, idziesz spać :-D
3. Gdy rano użyjesz opcji "wczytaj trasę" przed jazdą - pojawi się pytanie o którym wyżej.
4. Wybierasz "nie" i jedziesz z pozycji GPS mimo zapisanego punktu startu.

Proste? Sprawdź też co masz "w system.ini" jak wyżej opisałem.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9