Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Mapy ogólnie - linki, kalibracja , poszukiwania...
Autor Wiadomość
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 281
Wysłany: 2009-09-20, 09:57   

Calineczka napisał/a:
podaj rejon jaki chcesz mieć to Ci zuploaduję osobno...

Dzięki.
1) Tatry ( Tatry Zachodnie, Zakopane ( Orla Perć ) no i Tatry Wysokie.
2) Karkonosze
3) Beskid Sądecki
4) No i w celach testowych moje rodzinne strony :) ( Zachodnipomorskie - Szczecin ).
 
 
Calineczka 
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 32
Wysłany: 2009-09-20, 18:00   

wiesz, będzie miłatwiej jak podasz numerki na podstawie tej mapki:
http://rs573l32.rapidshar...7/skorowidz.png
to Ci podeslę 50tki sztabowe czarno-białe, ok?
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 281
Wysłany: 2009-09-21, 07:57   

Calineczka napisał/a:
wiesz, będzie miłatwiej jak podasz numerki na podstawie tej mapki:
http://rs573l32.rapidshar...7/skorowidz.png
to Ci podeslę 50tki sztabowe czarno-białe, ok?

Ojej, sporo tego.
To żebym się połapał może to na początek:

N-33-101-B
N-33-102-A
N-33-101-D
N-33-102-C

M-33-31-C
M-33-31-D
M-33-43-B
M-33-43-D
M-33-44-A
M-33-44-C
 
 
Calineczka 
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 32
Wysłany: 2009-09-21, 21:02   

mnjacentymn napisał/a:
Calineczka napisał/a:
wiesz, będzie miłatwiej jak podasz numerki na podstawie tej mapki:
http://rs573l32.rapidshar...7/skorowidz.png
to Ci podeslę 50tki sztabowe czarno-białe, ok?

Ojej, sporo tego.
To żebym się połapał może to na początek:

N-33-101-B
N-33-102-A
N-33-101-D
N-33-102-C

M-33-31-C
M-33-31-D
M-33-43-B
M-33-43-D
M-33-44-A
M-33-44-C


tu masz tą paczuszkę:
Kod:

http://rapidshare.com/files/283165553/mapy_dla_jacenty.rar

pass: uploadedbyme



szczecin 100tka kolor:
Kod:
http://rapidshare.com/files/283166819/szczecin.rar


hasło jak powyzsze
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 281
Wysłany: 2009-09-22, 07:28   

Calineczka, dzięki serdeczne. Niedługo zacznę zasysać.
 
 
sthomas 
azymut


Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-10-07, 10:30   problem z kalibracją na oziexplorer CE

Sciagnałem kilka map z geoportalu za pomoca wynalazku pod tytułem geociąg(tutaj do pobrania, bardzo dobre narzędzie). Programsiągnął i od razu mi skalibrpwał wszystko tak jak chciałem. Sprawdziłem kalibrację na OziExplorerPC i jest wręcz idealna. Wszystko chodzi jak należy. Niestety po wgraniu na PDA OziExplorerCE wywala jakies głupoty. Mapa niby jest ale tak jakby wogóle nie skalibrowana. Jak otwieram ją to w każdym miejscu mapy pokazuje mi współrzędne 0,000 na 0,000. Otwieram inna mapę z terenów które pokrywają się z mapami z którymi mam problem, daję "znajdz mape pod kursorem" i znajduje mi tą o którą mi chodzi, otwiera ja i... d..pa, znowu to samo. Podkreślam, że na PC wszystko zgadza się idealnie. Pomóżcie.
 
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-10-07, 15:47   

Pomagamy. Na OziPC masz inne ustawienia niż na OziCE. Ustaw to samo a będzie tak samo.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
sthomas 
azymut


Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-10-07, 17:46   

No wydaje mi sie, że wszystko jest tak samo poustawiane - inne mapy chodzą bezproblemowo. Ewentualnie jakie ustawienia sprawdzic no i gdzie ich szukac??
 
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-10-07, 21:55   

Myśląc logicznie, gdyby pliki były jakieś felerne to OziPC by ich nie wyświetlił. Skoro OziCE ich nie wyświetla musisz mieć w nim inne ustawienia datum, formatu współrzędnych, układu odniesienia, ścieżkę umiejscowienia plików itp. Może wystarczy po prostu wyłączyć na chwilę odbiornik GPS by sprzęt miał szansę wczytać pliki kalibracyjne?
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
KonJarek 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2009-10-08, 09:49   

Czym konwertowałeś mapę pod OziCE?
 
 
sthomas 
azymut


Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 3
  Wysłany: 2009-10-08, 11:35   

Dzieki za pomoc! Udało się. Po załadowaniu mapy na oziPC wszystko chodzilo OK wiec postanowilem poprzez "sprawdz kalibracje mapy" (tak to sie chyba nazywa??) zapisac plik kalibracyjny jeszcze raz i pomoglo. Zmylilo mnie wczesniej ze ozi PC czytal kalibracje bez problemu i wydawalo mi sie, ze oziCE tez powinien (oczywiscie po przekonwerowaniu mapy na ozfx, a probowalem i na ozfx2 i na ozfx3). Tak wiec teraz robie tak: sciagam mapy "geociągiem" (choc jez juz nastepca - MapoTero), program mi kalibruje od razu mapy, nastepnie wczytuje tak skalibrowana mape do OziPC, nastepnie sprawdzam kalibracje mapy i bez wprowadzania jakichkolwiek zmian zapisuje na nowo plik kalibracyjny i jest OK! z drugiej strony dziwi mnie ze, ten sam plik przez ozi PC jest czytany a przez ozi CE nie.Dzieki za wszystkie podpowiedzi i uwagi.
 
 
 
jackiller
Waypoint


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 26
Skąd: WPR
Wysłany: 2009-10-26, 22:46   

Obecny następca Geociągu czyli MapoTero już ma usunięty ten problem. Bardzo ładnie Img2Ozf to ogarnia.
Zarówno w wersji excelowej jak i wczesnych wersjach *.exe było to spowodowane formatem zapisu wynikowej mapy w pliku *.map.
Problemu nie było na OZIpc czy MapMergu. Na OziCE po uzyciu img2ozf była lipa.
Pozdrawiam
_________________
dotychczas Garmin XT ale styka tego.
 
 
jpal
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 5
Wysłany: 2009-11-06, 20:06   

Witam
W sieci dostępne są wojskowe mapy topograficzne Polski tzw. piędziesiątki jedynie czarno-białe.Posiadam kilkadziesiąt orginalnych map ale nie mam odpowiedniego skanera by się podzielić nimi z innymi.Mapy są na arkuszach trochę większych niż A3.
Gdyby ktoś pomógł zeskanować, udostępnię w sieci.
Mieszkam w okolicy Rawicza (Wielkopolska).
 
 
pawcio10
Waypoint



Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 47
Wysłany: 2009-12-18, 21:37   

Witam.Nie wychodzi mi konwertowanie.
Mam prośbę.
Czy nie mógł by ktoś skonwertować mapę lublina i okolic (do 70km od lublina w każdym kierunku)
Z góry dzięki.
_________________
Navia Nv35 (odblokowany Windows) z wgraną Auto Mapą 6 i Mapą Map 6
http://www.youtube.com/watch?v=G9idPaegsjU

Nokia 6650 z wbudowanym Gps z wgranym Garmin Mobile XT 5.00.50 PL
 
 
aquater
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 9
Wysłany: 2010-01-04, 19:18   pomoże ktoś przerobić mapkę pod ozi?

Witam. Potrzebuję przerobić mapkę... COś mi nie wychodzi a na juro potrzebuję mapki tego terenu. Wiem że w końcu sam będę musiał się nauczyć... Pomoże ktoś dzisiaj?

Oto link do mapy:

http://www.mapywig.org/m/...DLCE_300dpi.jpg
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11