Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
35.x i komunikat "Error! insert your card and reboot&qu
Autor Wiadomość
Tomlight
Waypoint


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 59
Wysłany: 2009-06-22, 19:56   

Nie wiem jak tam jest z 35.0 i MapąMap ale w 35.5 z Nawigo klucz licencyjny znajduje się w instrukcji obsługi Larka. Taka wklejka na przedostatniej stronie.
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-22, 20:14   

Napisz pod ten adres :
pomoc@mapamap.pl

Podaj im numer urządzenia i to że masz problemy z uruchomieniem mapy.
Otrzymasz od nich nowe dane do mapy i uruchomisz .
_________________

 
 
patad 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-01, 10:21   LARK 35 - USZKODZONA KARTA SD LUB PORT ?? hmmm

Cześć! Jest to mój pierwszy wpis więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. Zanim zdecydowałem się napisać szukałem rozwiązania problemu ale nie udało się, więc streszczę o co chodzi:
Do GPS Lark 35 została dokupiona karta SD Kingston 512MB na której była zainstalowana AutoMapa. Gdy urządzenie było włączone została wyciągnięta karta SD. Po tej operacji Lark nie widzi karty a tym samym AutoMapy. Właściciel w ramach paniki buszował po opcjach (a co włączał to nie pamięta) z nadzieją że uda się problem naprawić - niestety nie.
Według porad z forum zainstalowałem program ActivSync i jest komunikacja, ale GPS Lark nie widzi karty SD oraz zawartości. Następnie z formatowałem na kompie kartę na FAT16 -efekt ten sam, a następnie FAT32 - efekt ten sam - Lark nie widzi karty. Dodam że komp widzi zawartość karty i samą kartę. Następnie podłączyłem kartę SD 1GB Goodram - ten sam efekt. Więc wyeliminowałem uszkodzenie kart(y).

Proszę o sugestie czy został uszkodzony port/złącze na kartę SD a może wysypał się WinCE ? A może należy uruchomić jakiś program?

PS Mam niewielkie doświadczenie z WinCE więc proszę o klarowne info lub linki

Z góry dziękuję !
Ostatnio zmieniony przez patad 2009-07-01, 15:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18829
Wysłany: 2009-07-01, 10:29   

Zacznij od włożenia sprawnej karty i zresetowania Larka
Podobny problem był tu: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=62520#62520
_________________

 
 
patad 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-01, 12:01   

Dziękuję za szybką podpowiedź.
Zrobiłem tak, zresetowałem system, ustawiłem w USTAWIENIACH ścieżkę \NANDFlash\File Transmittor.exe, wybrałem NAWIGACJĘ mam taki komunikat
"Error! Insert your card and reboot your device" po zamknięciu komunikatu widać dwa okienka "SD: 0.000M" oraz NANDFlash: 702.934.
Zrobiłem to na "starej karcie SD" którą widzi komputer oraz jej zawartość a LARK nie widzi, hmmm Sprawdzę jeszcze na karcie GoodRAM i zobaczę co się dzieje.
Jeżeli ma ktoś jakieś sugestię to proszę i czekam.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18829
Wysłany: 2009-07-01, 12:12   

Nie uruchamiaj FileTransmitera - on służy raczej do zabaw z plikami systemowymi.
Wrzuć na kartę (po rozpakowaniu) program CeComander (KLIK) i opcjach spróbuj ustawić plik cecmd.exe jako program nawigacyjny.
_________________

 
 
patad 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-01, 17:36   

Do jacekp1313: może by to pomogło ale jest problem gdyż nadrzędnym katalogiem jaki jest widziany w GPS jest folder NANDFlash i to wszystko co się w nim znajduje, a po otwarciu przez kompa za pomocą ActiveSync widziane są tylko foldery:
Application Data, CAM_APP, My Documents, NANDFlash, profiles, Program Files, Temp, Windows oraz skrót Control Panel.
Więc po skopowianiu na kartę programu CeComander nie mam możliwości ustawienia go jako program nawigacyjny.
Czego mam teraz spróbować - proszę o opinie i pomysły.
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-01, 20:32   

Spróbuj wrzucić CeComander na NandFlesh, bo jak piszesz komputer widzi zawartość NandFlesh poprzez ActiveSync więc nie powinno być z tym problemu. I ustaw ścieżkę uruchamiającą z NandFlesha. Po powrocie do menu gł. Larka i uruchomieniu poprzez klawisz Nawigacja sprawdż Comanderem czy teraz urządzenie widzi kartę pamięci. Jeżeli nie to spróbuj z inną kartą
np. SanDisk. Ostatnio u mnie Lark przestał widzieć karty Kingston mimo,że przedtem były dla niego widoczne. Myślę, że winę za to ponosi czytnik kart Larka który ma dość krótkie styki, bo obie kart są dalej czytane przez komputer jak i inne urządzenia. Ja używam teraz do Larka tylko kart SanDisk bez adaptera i jak na razie nie mam problemów
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
patad 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-02, 13:09   

Tomasz_Chmiel - tak jak podałeś skopiowałem CeComander na NandFlesh i go uruchomiłem. Karty nie widziałem, ale za to mogłem pobawić się / poznać trochę WinCE - a że znam Win to wszedłem do panelu następnie do Storage manager a tam niespodzianka system WIDZI kartę SD - huurrra ! Z formatowałem aby był kompatybilna, przegrałem przez ActivSync-a Automapę i CeComander. Sprawdzam a Lark widzi kartę SD heheh oraz jej zawartość, następnie zaznaczyłem ścieżkę dostępu do Automapy i WSZYSTKO GRA !!! Yupi aj !
Co ciekawe zrobiłem to samo na drugiej karcie i WSZYSTKO gra.
Co się stało, że karta SD Kingston 512MB i GOODRAM 1GB nagle się ożywiły lub złącze lub .... co?
Na to jest tylko jedna odpowiedź mister Ferdka "Cycu są takie rzeczy na świecie, że nawet FIZJOLOGOM się nie śniły".
Chcę podziękować osobą które poświęciły czas i wiedzę dzięki którym usunięto usterkę tj: jacekp1313 oraz Tomasz_Chmiel.
THX
PS zaciekawił mnie WinCE
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-02, 13:51   

Cieszę się, że mogłem pomóc. :mrgreen: Ale też zastanawiam się, że może mister Fredek zna jeszcze inną odpowiedź: Jak to było z formatowaniem karty na kompie FAT czy FAT 32? :roll: To drugie jest dla kart SDHC i może to jest przyczyna tego zaniewidzenia kart przez Larka?
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-02, 15:06   

Tomasz_Chmiel napisał/a:
z formatowaniem karty na kompie FAT czy FAT 32
Od pierwszej nawigacji Akira do drugiej Lark 43.1 zawsze formatowałem karty ( SDMMC 1 GB, SD 2 i 4 GB, SDHC 8 GB) na fat32 i NIGDY nie miałem z tego powodu jakichkolwiek problemów.
_________________

 
 
patad 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-02, 16:19   

No właśnie w tym problem był, że znając złośliwość rzeczy martwych i "ograniczenia" urządzeń wcześniej formatowałem obie karty w kompie na FAT16 i FAT32 - a efektu nie było żadnego. W wielu wątkach przewijało się temat niekompatybilności kart / złącz kart z LARK-ie 35. Ale w takim razie jak to się stało że znów ożyły? A może problem się znowu pojawi? Hmmm którz to wie ....
PS. Problem się zrobił gdy właściciel na włączonym urządzeniu wyciągnął kartę SD ze slotu, choć w instrukcji jak byk jest napisane ab tego nie robić.
8-)
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-02, 17:04   

harry napisał/a:
Od pierwszej nawigacji


Wcześniej pisałem o moich problemach z kartami kingston z adapterem w Larku.
O dziwo po sformatowaniu w FAT Lark zaczął widzieć karty. :?:
Czary czy co? :-P
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
HELA 
azymut


Dołączyła: 04 Lip 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-07-04, 16:14   

WITAM NIE WIEM CZY DOBRZE TRAFIŁAM , POSIADAM LARKA 35.6 I STARAM SIĘ ZAINSTALOWAĆ MAPAMAP ALE WYSKOCZYŁO MI COŚ TAKIEGO " NIE MOŻNA SKOPIOWAĆ PLIKÓW NA DYSK\NANDFlash\MapaMap\komunikaty\de_DE\\woman\round_exit_4.wav. BARDZO PROSZĘ O POMOC

[ Dodano: 2009-07-04, 16:18 ]
A I JESZCZE JEST NAPIASNE "SPRAWDZ DYSK NIE JEST ZABEZPIECZONY PRZEZ ZAPISEM. NR 0."
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-07-04, 16:35   

Nie krzycz.

Zmień kabel.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9