Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-03-21, 11:11
binatone x350 programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 14:23   Binatone Carrera X350 - problem z navi/polska mapa?

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum!
Posiadam nawigację Binatone Carrera X350 i mam pewien problem, z którym próbuję się uporać od 3 dni jednak bez pożądanych efektów. Otóż: nawigacja pierwotnie pochodzi z Niemiec i oficjalnie miała wgraną mapę Niemiec. Po włączeniu nawigacji i odpaleniu Navigation owszem pokazywał się zarys map itd. lecz w ogóle nawigacja nie łapała sygnału GSP - w ogóle nie wiem tak naprawdę czy funkcjonowała i spełniała swoje główne zadanie. Postanowiłem więc wyczyścić to co było na dołączonej karcie (512MB) i próbować znaleźć w sieci i wgrać nawigację z mapą Polski (Europy nie potrzebuję - zależy mi tylko na PL).
I tak szukam i szukam od 3 dni - znalazłem coś na chomiku, wgrałem na kartę SD plik z nawigacją (MobileNavigator) i o dziwo coś się zaczęło uruchamiać po kliknięciu na Navigation (bo przez ostatnie 2 dni co nie wgrałem to nawet nie dało się wejść w samą nawigację) lecz pokazuje się coś w stylu tabelki i jest napisane UnitedKingdomIrealnd...(śmiem przypuszczać, że to mapa WB?) nawet jak chcę w to wejść to wyskakuje komunikat coś w stylu: że należy wejść na stronę hhtp://www.binatonecarera.com i jakiś podany serial number (nawiasem mówiąc nawet ta strona nie istnieje...) i tutaj stanąłem w zasadzie w miejscu. Ogólnie rzecz ujmując proszę o rady CO muszę zrobić CO znaleźć żeby skutecznie wgrać i PRAWIDŁOWO pliki z programem nawigacyjnym i przede wszystkim żebym miał tę mapę PL i po prostu żeby nawigacja działała i spełniała swoje zadanie.? Może i opisałem swój problem bardzo ogólnie i niekoniecznie poprawnie ale mówię: jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o tego typu sprzęt czyli nawigacje. Z góry dziękuję za wszelkie porady, pomoce. Pozdrawiam i czekam na odp.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2014-01-01, 15:19   

vipowski napisał/a:
opisałem swój problem bardzo ogólnie i niekoniecznie poprawnie
I dlatego nie wiem, co chcesz zrobić:
- odblokować (Windows, inny panel),
- zaktualizować mapy w zainstalowanym programie nawigacyjnym ew. zmienić obszar map
- wgrać inny program nawigacyjny
- naprawić urządzenie (piałes, ze nie łapie sygnału GPS)
_________________

 
 
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 16:02   

I to jest dobre pytanie. Powiem szczerze: nie wiem nawet na czym polega odblokowanie nawigacji (nie wiem czy moja trzeba odblokowac)? Mogę nawet wszystko usunać i wgrać od nowa. Bo obecnie nie wiem co jest wgrane w tej nawigacji. Szulam też porady jaki program będzie chodził na tej nawigacji i jakie mapy i gdzie w ogóle tego szukać? Może Ty zapytaj się co mam sprawdzić itd. Będzie łatwiej.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2014-01-01, 16:14   

Co to jest odblokowanie (i po co) zobacz http://www.my-navia.pl/vi...p=144982#144982 punkt 1
Ale jeśli Binatone ma służyć wyłącznie do nawigowania, to nie jest Ci ono potrzebne. Możesz albo poszukać na necie oryginalnego programu nawigacyjnego, albo wgrać inny.
Sprzęt domyślnie uruchamia plik Mobilenavigator.exe z folderu Mobilenavigator z karty SD, więc możesz wgrać na kartę cokolwiek i zmienić nazwy.

Przedtem trzeba skonfigurować sprzęt
kubolin napisał/a:
jak ustawic w navigacji aby czytała z karty pamięci
1 wchodzimy w einstellungen
2 wybieramy speicherquelle
3 wybieramy sd/mmc
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-01-01, 16:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 16:18   

Ok, czyli jedno już wiemy - nie muszę odblokowywać urządzenia. Teraz apropos programu nawigacyjnego wraz z mapą Polski to co byś polecał poszukać? Coś prostego i łatwego w obsłudze. Chciałem też się zapytać czy sam proces wgrywania plików/nawigacji jest jakoś bardzo skomplikowany| Czyli teraz co; mam sformatować/oczyścić tę kartę która mam oryginalnie w nawigacji (512 MB) i wgrywać bezpośrednio na nią przez USB tak jak np. pliki na pendrive?|

_Olivia_ - chcę wgrać na moją nawigację "jakiś" działający program nawigacyjny z mapą Polski - tyle mi wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez vipowski 2014-01-01, 16:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 16:22   

jacekp1313 napisał/a:
Przedtem trzeba skonfigurować sprzęt
kubolin napisał/a:
jak ustawic w navigacji aby czytała z karty pamięci
1 wchodzimy w einstellungen
2 wybieramy speicherquelle
3 wybieramy sd/mmc


I właśnie:

1. Włączam nawigacje
2. Wchodzę w Einsellungen i dalej nie mam SPEICHERQUELLE tylko: Lautstarke (głosność), Energie (nałądowanie), Hintergru..., Zeit/Datum, Sprache i Uber i to koniec...:(
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2014-01-01, 16:36   

No to trzeba sprawdzić. Utwórz na SD folder Mobilenavigator i skopiuj tam ten plik http://pliki.wp.pl/fc,544...xe,pobierz.html
Powinno pojawic sie cos takiego


Karty lepiej uzyj innej - na wszelki wypadek
Co do programu: z każdym jest inaczej, szczegóły w działach o poszczególnych programach. A że jest to raczej niemłode urządzenie, więc pewnie i WinCE4.2, i słaby procek, i mało RAM, dlatego proponuje albo iGO8.3.4 albo Mireo BlackEdition.
Oba proste w obsłudze i sa dostępne aktualne mapy.
Plusem Mireo jest schemat najbliższego manewru http://image.ceneo.pl/dat...r-5010fm-eu.jpg plusem iGO - większe możliwości konfiguracji sposobu wyznaczania tras
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-01-01, 16:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 16:47   

Rozumiem. Nie wiem czy coś źle zrobiłem: utworzyłem na pustej karcie folder: Mobilenavigator i w nim wkleiłem ściągnięty (podany przez Ciebie) i pojawia się:...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2014-01-01, 16:52   

karte włóż do nawigacji, odłącz od kompa i uruchom program nawigacyjny
_________________

 
 
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 16:54   

Ok. Wrzucam pliki na kartę odłączę od komputera, włączę navi, zrobię zdjęcia i pokażę.

[ Dodano: 2014-01-01, 17:21 ]
http://i.imgur.com/S93PBUm.jpg

http://i.imgur.com/nSIPCFy.jpg

http://i.imgur.com/cBCUpeB.jpg

http://i.imgur.com/yeCHrU6.jpg

http://i.imgur.com/wBUcudX.jpg
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2014-01-01, 17:37   

Bez karty w slocie masz to samo?

[ Dodano: 2014-01-01, 17:45 ]
Jeszcze coś takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic939164.html - plik i folder nie na SD, a w urządzeniu w DataFlash
Wygląda na to, że jest kilka wersji - a Ty możesz miec program w urządzeniu, a na SD mapy.
_________________

 
 
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 17:48   

jak uruchomię navi bez karty to się włącza do momentu navigation i ustawienia i jak klikam na navigation to nic się nie dzieje
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2014-01-01, 17:59   

W takim razie spróbuj przenieść te pliki z SD do DataFlash
_________________

 
 
vipowski 
Waypoint


Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 48
Wysłany: 2014-01-01, 18:00   

a wiec takL: wgralem sam mobilenavigator na sama nawigacje tak jak mowiles flash i pokazuje sie program w nawigacji ale dalej wyskakuje blad bo pewnie nie ma map i co dalej?:)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2014-01-01, 18:04   

A jakie masz w urządzeniu folderu?
Chyba trzeba poszukac oryginalnej zawartości karty SD...
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11