Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana mapy bez odblokowania systemu - możliwa?
Autor Wiadomość
sasiadka
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-10-15, 13:29   TYLKO NAWIGACJA

Witam.
... więc kupiłem dla kuzyna Akirę MM 4103-A3 z MapaMap z 1GB SD.
Będzie ja używał przede wszystkim w Niemczech oraz w Polsce i ewentualnie
w kilku krajach Europy Zachodniej i naszych sąsiadów z południa.
Czytałem o odblokowaniu Windows CE.
Zaznaczam, że sprzęt ma służyć TYLKO do NAWIGACJI, reszta jest zbędna.
Czy wobec tego :
1. odblokować Windows CE ?
2. Jeśli nie to czytałem coś o zmianie ścieżki dostępu np. do AM ?
3. Ewentualnie rozwiązanie z kilkoma programami np. TT, AM i iGO + menu
do wyboru programu (gdzieś to już widziałem ?)
Proszę o Wasze sugestie i pomoc ?
Pozdrawiam : Marian
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2008-10-15, 20:29   

Jeżeli tylko nawigacja to po co windows?
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-10-15, 20:52   

sasiadka napisał/a:
Czytałem o odblokowaniu Windows CE.

skoro czytałeś to wszystko wiesz
Cytat:
Zaznaczam, że sprzęt ma służyć TYLKO do NAWIGACJI, reszta jest zbędna.

wszyscy tak mówią... na początku
Cytat:
Czy wobec tego :
1. odblokować Windows CE ?

jak uważasz
Cytat:
2. Jeśli nie to czytałem coś o zmianie ścieżki dostępu np. do AM ?

skoro czytałeś to wiesz co i jak
Cytat:
3. Ewentualnie rozwiązanie z kilkoma programami np. TT, AM i iGO + menu
do wyboru programu (gdzieś to już widziałem ?)

No, to też jest interesujące wyjście...
Cytat:
Proszę o Wasze sugestie i pomoc ?

Musisz przemyśleć sprawę, czy prosisz czy nie, samodzielnie... ;-)

Prawda jest taka że nawigację będzie używał kuzyn, gdzieś w Niemczech czy tam na południu, a ty jej nawet na oczy nie zobaczysz w działaniu. Tym samym ważniejsze jest zdanie kuzyna bo on będzie z nią na co dzień. Programy powinieneś wgrać takie jakie kuzyn lubi i potrafi dobrze obsługiwać, takie które sobie sam łatwo zaktualizuje bo przecież nie będzie przyjeżdżał z każdym g... do Ciebie, i takie jakie są popularne tam gdzie ich będzie używał. Inaczej, ty możesz mu coś ewentualnie doradzić ale decyzja należy do niego.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
Taki_Gość
Waypoint


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 18
Wysłany: 2008-11-16, 01:28   

Miałbym jeszcze jedno pytanie do posiadaczy Akiry 4301. Czy odblokowanie systemu jest konieczne do wgrania nowych map czy może da się nowe mapy wgrać bez odblokowywania sytemu a "otwarcie" Windowsa jest potrzebne tylko dla aplikacji innego typu?
 
 
miki1998
Waypoint


Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 33
Wysłany: 2008-11-16, 03:26   

Taki_Gość napisał/a:
Miałbym jeszcze jedno pytanie do posiadaczy Akiry 4301. Czy odblokowanie systemu jest konieczne do wgrania nowych map czy może da się nowe mapy wgrać bez odblokowywania sytemu a "otwarcie" Windowsa jest potrzebne tylko dla aplikacji innego typu?


Odblokowanie windows'a nie jest konieczne do wgrania innej mapy. Wystarczy nową mapę skopiować w miejsce zainstalowanej MapaMap.
Nie mniej "odblokowanie" windows'a jest na tyle szybkie, proste i bezinwazyjne, że spokojnie można go zrobić. Polega ono na zmianie katalogu Akira na dowolny inny np Akira1.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=134
 
 
Taki_Gość
Waypoint


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 18
Wysłany: 2008-11-16, 10:47   

miki1998, Temat o odblokowaniu czytałem już wcześniej ;-) Dzięki za odpowiedź, już chyba wiem wszystko co trzeba na ten temat.
Jak dobrze rozumiem wymienić mapę na inną można bez odblokowywania Windowsa, jeśli jednak chciałoby się dwie mapy to trzeba system odblokować, tak?
 
 
miki1998
Waypoint


Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 33
Wysłany: 2008-11-16, 21:52   

Taki_Gość napisał/a:
miki1998, Temat o odblokowaniu czytałem już wcześniej ;-) Dzięki za odpowiedź, już chyba wiem wszystko co trzeba na ten temat.
Jak dobrze rozumiem wymienić mapę na inną można bez odblokowywania Windowsa, jeśli jednak chciałoby się dwie mapy to trzeba system odblokować, tak?

Odblokowanie jest lepszym rozwiązaniem.
W nie odblokowanej nawigacji jakiekolwiek zmiany np. "wgranie innej mapy" możliwe są dopiero po podłączeniu Akiry do komputera.
 
 
Taki_Gość
Waypoint


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 18
Wysłany: 2008-11-29, 00:52   Zmiana mapy bez odblokowania systemu - możliwa?

Jeżeli jest to w ogóle możliwe to jak zmienić mapę na inną bez odblokowania systemu? Jak wiemy odblokowanie systemu wiąże się z utratą gwarancji a mi potrzebna jest tylko i wyłącznie funkcja nawigacji - nie mam czasu na gierki i inne [za przeproszeniem] bzdety.

Czy jest więc możliwe to o czym piszę czyli zmiana mapy na inną bez odblokowywania systemu? Inną w znaczeniu "innej firmy" a nie "inną wersję MapyMap", np. AutoMapy zamiast MapyMap.
Kolejna sprawa - standardowo nawigacja jak mniemam odczytuje tylko mapę z pamięci wewn. a nie z karty SD - czy da się to zmienić?
Ostatnio zmieniony przez Taki_Gość 2008-11-30, 00:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-11-29, 09:31   

Taki_Gość napisał/a:
Jak wiemy odblokowanie systemu wiąże się z utratą gierki

Sorry ale o jaką gierkę chodzi? Ja nic nie wiem. Dlaczego nikt mnie nie poinformował że edytując autorun.inf w swojej Akirze utracę jakąś gierkę?
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-29, 17:28   

Taki_Gość napisał/a:
Jeżeli jest to w ogóle możliwe to jak zmienić mapę na inną bez odblokowania systemu? Jak wiemy odblokowanie systemu wiąże się z utratą gierki a mi potrzebna jest tylko i wyłącznie funkcja nawigacji
... :shock:
Odblokuj, stracisz gierkę (jeśli to prawda), i to wszystko - albowiem potrzebna Ci jest tylko i wyłącznie funkcja nawigacji, a nie ta %$#%$ gierka.
Hukkle: nie pytaj "jaki sęk"... :mrgreen:
_________________

 
 
Taki_Gość
Waypoint


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 18
Wysłany: 2008-11-30, 00:38   

Tak to bywa jak się pisze po kilku nieprzespanych nocach... Oczywiście chodziło mi o gwarancję, już poprawiam pierwszy post.
 
 
awal_55 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-11-30, 19:35   

JEST! Tylko ty tego nie znalazłeś bo... w 17 minut pobytu na forum po zarejestrowaniu (patrz screen na dole postu) nie możesz znaleźć odpowiedzi. Musisz posiedzieć kilka godzin i poszukać, a odpowiedź znajdziesz.
Widzisz kolego...

Forum na którym próbujemy dzielić się wiedzą, pomagać sobie ( najczęściej wiedzący więcej pomagają tym którzy mają mniejszą wiedzę w określonym temacie) nie powinno być miejscem do dyskredytowania proszących o pomoc. Jeśli nie chcesz to nie odpowiadaj, ale powstrzymaj się z głupimi uwagami. Może ten pytający jest mistrzem w innej branży?
Nie gniewaj się za tę uwagę, ale jeśli coś wiesz to podpowiedz, ale nie manifestować w ten sposób swoch uczuć.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-11-30, 19:52   

awal_55 napisał/a:
Jeśli nie chcesz to nie odpowiadaj

Forum służy pomocą tym którzy na pomoc zasługują. Wymagania są wysokie i wyśrubowane jednak w granicach ludzkich możliwości. Trzeba mieć ukończone cztery klasy szkoły podstawowej, umiejętność czytania ze zrozumieniem i podstawy pisania w języku polskim oraz zaliczony kurs informatyczny z obsługi myszki w stopniu biegłym.
Dalece bardziej cenimy tych którzy ograniczają się do czytania i wyszukiwania potrzebnych im informacji niż tych którym się nie chce użyć wyszukiwarki i po raz setny zadają te same pytania. Zwrócenie uwagi że odpowiedź jest już na forum pomaga nie tylko temu konkretnemu pytającemu ale też wszystkim innym którzy mogliby mieć podobne pytania. Poznając mechanizm wyszukiwania stają się bardziej samodzielni. Dajemy wędkę a nie rybkę wierząc w inteligencję i zdolność użytkowników do samodzielnego myślenia.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-30, 19:53   

awal_55 napisał/a:
ale powstrzymaj się z głupimi uwagami.
Obserwuję z niepokojem desant "mędrków" na nasze forum... :cry:
1. Co głupiego widzisz w zaleceniu poszerzenia wiedzy postawionego problemu?
2. Gdybyś sam poczytał więcej i uważniej nie musiałbyś obnosić się po forum ze swoim problemami
3. Nikt na forum nie pyta o kwalifikacje z jakiejkolwiek dziedziny/branży
4. Nie staraj/cie się zmieniać sposobu działań moderatorów w taki $^%#^% sposób; pisz/cie swoje uwagi w dziale forum
5. Na ten temat dyskusja w tym wątku skończona; wymiana poglądów tu: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=6411
_________________

Ostatnio zmieniony przez harry 2008-12-02, 07:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-12-01, 22:35   

Cytat:
Jeżeli jest to w ogóle możliwe to jak zmienić mapę na inną bez odblokowania systemu?

Jest to zależne od urządzenia - w niektórych jest to możliwe (chyba większość navi), a w niektórych nie. Przykładem bezproblemowej podmiany programu navigacyjnego może być Lark 35.0, gdzie w menu programu wskazujesz plik exe uruchamiający program navigacyjny. Innym przykładem może być NavRoad NR350 (wycofany, ale do kupienia), NavRoad NR360, Pentagram NOMAD P 5210 - to są przykłady navi z otwartym systemem navigacyjnym, gdzie bez ryzyka utraty gwarancji można odpalać inne programy navigacyjne. Ten drugi można kupić bez programu navigacyjnego i załadować mu co się tylko żywnie podoba. Akira Guepard, Manta... i wiele innych umożliwia w prosty sposób (mały trik ze zmianą nazwy i podłożeniem innego exe'ca) podpięcie innego niż fabryczny programu navigacyjnego. Akiry również dają taką możliwość.

Ps. Podpiszę się pod uwagą Hukkle'a, harry'ego, Wedrowca z innego wątku - TO WSZYSTKO JEST NA FORUM DOKŁADNIE OPISANE I NIE TRZEBA ZBYTNIO SIĘ WYSILAĆ, ABY ODNALEŹĆ TE INFORMACJE.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11