Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Hukkle
2011-03-06, 08:27
OziExplorer
Autor Wiadomość
szczemp
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-08-07, 10:17   przelacznie mapy

tak czytam to forum juz od jakiegos czasu i duzo problemow rozwiazlem z moim larkiem bez rejestracji:))
ale teraz nie moge nigdzie zdobyc rady jak poradzic sobie takim czyms
mam oziexplorera chyba 2.31 i kilka map jednego terenu sciagniete z maps.vlasenko.net
wygladaja na dobrze skalibrowane bo na kazdej dobrze pokazuje moja pozycje:))
ale jest klopot bo jak wybieram jedna mape (pokrywa dosc duzy obszar - prawie cale pasmo pienin) to po chwili program przelacza mi sie na inna mape ktora jest jakby czescia tej pierwszej (kilka miejscowosci i tylko centrum pienin)
jest jakas rada na to zeby sie nie przelaczal bo ja chce kozystac z tej wiekszej mapy
nie wiem czy jest tam jakies automatyczne przelaczanie na dokladniejsza mape i to jest to
bo na jednym ekranie oziego sa przyciski do przelaczanie sie pomiedzy dokladniejszymi i mniej dokladnymi mapami i tam ta duza mapa jest ponizej tej mniejsze czyli duza jest mniej dokladna
wyglada na to ze sam sobie przelacza na najdokladniejsza mape i trzeba mi to wylaczyc
z gory dziekuje za odpowiedz
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-08-07, 10:52   

jedyne co znalazlem to w menu Ustawienia-->Mapa Predk.-->zakladka mapa szczegółowa-->Laduj mapę sczegółową. nie wim czy to pomoże w rozwiązaniu twojego problemu ale warto spróbować
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szczemp
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-08-07, 11:39   

dzieki za odpowiedz
chyba pomoglo bo narazie sie nie przelacza
nie testowalem zbyt dlugo ale przed zmiana tej opcji juz by sie zmienilo wiec ok:))
sprawdze pozniej w terenie
druga sprawa to taka ze czasem mapa laduje mi sie obrocona o 90 stopni i nie wiem jak obrocic spowrotem
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-08-07, 14:15   

hmmm... a nie masz przypadkiem włączonej opcji ustawiania trasy do kierunku poruszania? kliknij na ekranie strzałkę którą ci zaznaczyłem żeby było na OFF
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szczemp
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-08-07, 21:25   

wszystko juz jest ok z ozim ce:))
wielkie dzieki
poprobuje moze z planowaniem tras
chyba ze ktos ma juz w tym doswiadczenie i sie podzieli to bede wdzieczny:))
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-08-08, 08:34   

oczywiście ze od strony technicznej projektowanie tras jest 300% przyjemniejsze i szybsze w OziPC :) a potem przeniesienie efektów do OziCE. tyle podpowiem bo reszta to już zależy od trasy jaką sie planuje
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szczemp
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-08-08, 11:04   

jest klopot z tym projektowaniem trasy
chyba ze ja kulawo to robie
dodaje sobie waypointy
wlaczam route editor i dodaje te waypointy do trasy
zapisuje trase do pliku i wgrywam do gpsa
laduje na gpsie mape i trase a tu trasa jest tyle ze w innym miejscu niz zaplanowalem:((
na komputerze planuje na tej samej mapie co mam w gpsie (dobrze skalibrowana)
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-08-08, 12:23   

hehehe.. stara sprawa poczytaj ten wątek od tego miejsca - http://www.my-navia.pl/vi...p=194299#194299

albo poprostu pobierz OziPC stąd - http://www.4shared.com/fi...zex-PC-PPC.html albo stąd http://www.sendspace.com/file/wjhcmc
i nic nie kombinuj z crackami tylko do rejestracji uzyj danych:
Kod:
Árbol Técnicos
$37A162D4
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szczemp
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-08-08, 16:17   

podzialalo
dzieki
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2010-08-08, 17:13   

SZCZEMP, Zapewne jesteś już bardziej zaawansowanym użytkownikiem Ozi, ale być może przyda ci się moja krótka instrukcja. Dotyczy ona już wersji 2.31. Pisałem ją dla siebie, aby usystematyzować wiadomości zebrane z internetu i własne doświadczenia. Być może skorzystają początkujący użytkownicy Oziexplorer (w wesji PC i CE).
Jest ona na:
http://www.przeklej.pl/pl...df-001bshaon5a5
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-08-08, 22:30   

Cóż rzec (że ze szwecji) :P sam zerknę i poczytam
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szczemp
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-08-09, 08:23   

dzieki za instrukcje
jeszcze nie przegladalem
mam mape na ktorej na poludnikach sa liczby 271 000, 270 000 itd
a na rownoleznikach 37 000, 38 000 itd
jest w tej instrukcji jak taka mape skalibrowac??
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2010-08-09, 09:01   

Ja nie spotkałem się z takimi mapami. Czy to mapa regionu naszego kraju? Musisz spytać bardziej biegłych w tych sprawach. Generalnie używam map w układzie "Pułkowo 1942" lub "1965".
 
 
szczemp
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-08-09, 16:14   

ta kto mapa kawalka polski
jak nie znajde jak to skalibrowac to pozostaje mi isc w teren i zapisac kilka wspolrzednych i naniesc na mape:))
 
 
Junga 
azymut


Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-08-17, 18:48   

szczemp, Liczby 271000, 270000 mogą dotyczyć mapy w układzie 1992. Natomiast 37000, 38000 to już nie bardzo pasują do tej mapy. Może to mapa w jakimś układzie lokalnym. Umieść screen mapy z tymi współrzędnymi lub podeślij na prv. Wtedy mogę powiedzieć coś więcej.
_________________
Pozdrawiam
Edward Z
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 11