Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Hukkle
2011-03-06, 08:27
OziExplorer
Autor Wiadomość
metody 
azymut


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-10-17, 19:41   

kdvision:

W pliku .map: 3 linia usuń ścieżkę dostępu, zostaw tylko nazwę pliku.
plik .map jest plikiem tekstowym. Użyj notepada.

Pozdro...
 
 
szperacz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-10-17, 22:25   

Wielkie dzięki za plik na pocztę. Wszystko działa ale jak zwykle dla początkujących wszystko jest pogmatwane.
Mianowicie otworzyłem sobie mapę w Ozi i skalibrowałem ją według instrukcji. Pytanie teraz mam takie jak nanieść na ta mapę Waypointy z rozszerzeniem gpx? Ogólnie posiadam GPSmap 62s i ni cholery nie wiem jak sprawić by te waypointy pokazały się na skalibrowanej mapie w Ozi.
Chyba że jest jakaś możliwość skonwertowania mapy z rozszerzenia .map na .gdb

Z góry dziękuje
 
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-10-18, 05:46   

GPSBabel napewno coś poradzi w tym temacie --> http://gpsbabel.pl.malavi...-gratis-windows
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szperacz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-10-18, 14:12   

A jak zmienić rozszerzenie mapy by była ona czytelna w MapSource?

A pisząc dalej odnośnie Waypoints...
Chodzi o to że po zmianie rozszerzenie Waypoints starałem się go załadować do Ozi ale po wczytaniu nie pokazują mi się na mapie. Czy gdzieś jest jakaś instrukcja obsługi do tego programu lub jakieś spolszczenie bo nie bardzo potrafię się w tym orientować. Znalazłem instrukcje jak kalibrować mapę ale jak teraz zapodać te waypoints?
 
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-10-18, 14:33   

szperacz napisał/a:
A pisząc dalej odnośnie Waypoints...

może tak:

mam sobie przykładowy pliczego GPX zawierający waypointy:

chcąc uzyskać te punkty w formacie akceptowanym przez OziExplorera, czyli plik WPT, odpalam GPSbabel i ustawiam jak poniżej na obrazku:

wczytuje plik GPX i ustawiam ścieżkę wyjściową dla WPT. klikam "let's go!" i po sekundzie sukces!

czego dowodem są waypointy wczytane w Ozim:
Uploaded with ImageShack.us
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szperacz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-10-18, 15:28   

OK tym sobie poradziłem ale jak sprawić bym widział te punkty w Ozi? Jakiś manual?
Z góry dziękuje
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18783

Wysłany: 2010-10-18, 15:34   

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie krótka instrukcja do Ozi - z uwzględnieniem nawigowania po waypointach. Może podczas weekendu (chyba, że żona zarządzi sprzątanie :cry: )
_________________

 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-10-18, 15:51   

wystarczy dobrze popatrzeć!

LOAD-->Load waypoints from file
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szperacz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-10-18, 17:09   

No ok domyślałem się że w en sposób się ładuje Waypoints ale ja po załadowaniu nie widzę tych punktów na mapie.
W programie MapSource jak otwieram waypoints to otwiera mi się ich 13 czyli wszystkie te które były rejestrowane w tym dniu. Czy zatem ja coś źle robię czy mam jakiegoś byka.

kolejną sprawą jest to że patrząc na 35 stron informacji może warto takie manuale czy ważne informację wkładać do pierwszego postu? Wtedy nie będzie problemów z wyszukiwaniem i zadawaniem głupich pytań.
Ja prowadzę Stowarzyszenie które ma forum na którym jest zarejestrowanych 30000 użytkowników i tam tak robimy. mamy też dział Manuale gdzie wszystko jest dokładnie opisane na temat danego zagadnienia. Manuale robią te osoby które potrafią i wyrażają taka chęć. Taki mały off topic
 
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-10-18, 17:47   

załaduj tego GPX-a na jakiś serwer i podaj obszar który powinna obejmowac mapa aby punkty właściwie się "ustawiły". zobaczę u siebie co i jak

PS: problemy staramy sie rozwiązywać na forum alby potem ktos inny mógł z tego skorzystać, a nie pokatnie na GG :P
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
szperacz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-10-20, 21:09   

Panowie jak zmienić w Ozim by wprowadzane współrzędne było N ... E ...... a nie N....... i W......
Gdzie to można zmienić. Jestem na bakier z Angielskim
 
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-10-21, 05:36   

ale w którym momencie? kalibracja? wprowadzenie WPTów? Ozi CE czy PC?
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
Junga 
azymut


Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-10-21, 08:25   

szperacz napisał/a:
Panowie jak zmienić w Ozim by wprowadzane współrzędne było N ... E ...... a nie N....... i W......
Gdzie to można zmienić. Jestem na bakier z Angielskim

W "Configuration" jak niżej:

_________________
Pozdrawiam
Edward Z
 
 
Rysiek24 
Waypoint



Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 153
Wysłany: 2011-01-18, 18:16   

witam

zmienilem navke z mio 200 na 500 , ozi mama na karcie sd , po odpaleniu softu ladnie przystosowal sie do wiekszej rozdzielczosci , ale wyskakuje okno registered , ( na 200 mialem zarejestrowane) , proba odpalenia cukierka , wskazuje blad , nie odnaleziono pliku , spawdz poprawnosc sciezki dostepu lub czy sa wszystkie biblioteki. Wersja 2.19 , mozna zarestrowac z klawiaturki , ale po wylaczeniu znowu wola o rejestracje.
_________________
Mioo Moov 500 + 4GB SDHC = AM 6.7 + IGO8 z GJ + MioMap 2008 ( zajmowacz miejsca)

prowadzi: 2 konserwy zabojandzka i szwabska ,oraz motóra VFR 800 Fi
 
 
slabek 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 6
Skąd: Breslavia
Wysłany: 2011-02-07, 11:22   

walek75 napisał/a:
dlugi64, pobierz wersję 2.31 z 14.04.2009 ze strony Ozziego, np, dla nawigacji PNA to będzie http://www.oziexplorer3.c...runtime_arm.zip , zarejestruj tymi numerami:
Kod:
Name: 0607-5999-1182
Code: $B24F5CB2


Witam, po przeczytaniu dużej ilości postów o Ozim i znalezieniu paru witaminizowanych porad począłem instalować i próbować poszczególne komponenty na kompie i smarciaku (HTC HD2).
I tu pojawiło się kilka małych problemów, które nieco utrudniają mi życie a wszystkie wiążą się IMHO z "pośrednikiem", czyli programem Img2Ozf (najnowsza wersja ciągnięta ze strony Oziego). Nie konwertuje ściąganych z netu *.jpgów z mapami (szabówki 1:50K ciągnięte z różnych źródeł) - a właściwie konwertuje, ale z błędem graficznym (obrazek "ściśnięty" na części szerokości mapy - reszta to jakieś czarne maziaje). Wielokrotna kalibracja w Ozim PC nie pomagała, za to pomogło przerobienie pliku wyjściowego w fotosklepie na *.tiffa i skalibrowanie na nowo. Z tym da się żyć - jak się po paru godzinach walki znalazło rozwiązanie ;)
Drugi problem z konwerterem jest bardziej upierdliwy. Otóż skorzystałem z cytowanej powyżej wersji witaminizowanej CE i tu na moje nieszczeście okazało się, że o ile sam ozi_ce hula na smarciaku, to niestety nie mogę zaczytać do niego żadnej mapy konwertowanej na posiadanej wersji Img2Ozf. Po wgraniu właściwych plików do właściwego folderu na htc, przy próbie zaczytania pojawia się informacja, że mam za starą wersję CE (2.31a) i powinienem ją zaktualizować. Ponowna instalka nic nie dała. Spróbowałem zainstalować najnowszą wersję CE (2.34a) i użyć w/w witaminy, ale niestety o ile kod przyjął, to dalej odpala się wersja testowa, która nie ma aktywnych wszystkich funkcji... Za to przyjmuje bez problemu wszystkie mapki konwertowane przez ostatnią wersję Img2Ozf.

Prośba:
czy ktoś z posiadaczy wersji CE 2.31a mógłby gdzieś dać linka do kompatybilnej z nią wersji Img2Ozf. Albo może ktoś inny dałby witaminę do ostatniej wersji CE - 2.34a. W rewanżu dam coś z domowej piwniczki ;)

Przy okazji małe pytanko - jak uruchamia się trackback w Ozim CE?

P.S. Do tej pory używałem głównie Garminy (kochana Vista nie czytająca rastrów, za to trzymająca 2 doby na jednym komplecie batek) - ale muszę przyznać po pierwszych próbach, że Ozi na leosiu też daje radę w outdoorze - muszę go trochę jeszcze pokatować w gęstym lesie i w górach, zobaczymy co potrafi...

[ Dodano: 2011-02-07, 13:39 ]
Ok.
Trochę pogooglować i zawsze się coś wykopie 8-)
TUTAJ można załadować właściwy Img2Ozf (3.03) do zwitaminizowanej w tym wątku wersji CE 2.31a
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10