Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 20:34
35.5C problem z ekranem (kalibracja)
Autor Wiadomość
lukasz233
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-12-03, 21:37   35.5C problem z ekranem (kalibracja)

Czesc. Kupiłem wiedziony owczym pędem tego 35.5C sprzedawanego w realu za 229 zł. W sumie może być choć drażni to że po każdym włączeniu odpala sie na nowo. Mam bardzo dziwny problem i chyba się skończy reklamacją ale chciałbym się upewnić. Otóż ekran dotykowy reaguje w zupełnie opaczny sposób - jak naciskam na dole to zachowuje sie jakbym nacisnął u góry po lewej. Jak naciskam u góry to w ogóle nie ma reakcji. Tak jakby był zupełnie rozkalibrowany. Moge jedynie uruchomic guziki NAWIGACJA, E-BOOK i ZDJĘCIA. Nie ma szans na wejście do ustawień. Problem pojawił sie nagle po 2 dniach używania. Stopniowo - najpierw raz na kilka uruchomień ekran wariował, później nie wariował co 5te uruchomienie, teraz za kazdym uruchomieniem mu odbija. Domyślam sie że jest to problem raczej sprzętowy więc ratuje mnie tylko wymiana sprzetu.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-12-15, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
lelek
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 432
Wysłany: 2008-12-03, 21:48   

lukasz233 napisał/a:
Tak jakby był zupełnie rozkalibrowany.


No i dokładnie tak jest. Przytrzymaj klawisz Menu dłużej, pojawi się biały ekran z krzyzykiem w środku. Naciskaj na ten krzyzyk aż pokaże się "OK".
 
 
lukasz233
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-12-03, 23:48   

lelek napisał/a:
lukasz233 napisał/a:
Tak jakby był zupełnie rozkalibrowany.


No i dokładnie tak jest. Przytrzymaj klawisz Menu dłużej, pojawi się biały ekran z krzyzykiem w środku. Naciskaj na ten krzyzyk aż pokaże się "OK".


Dzieki za podpowiedź. Spróbuje kalibracji ale przedtem próbowałem (jak jeszcze udawało mi sie odpalić ustawienia i nie zmieniło to wiele)

No chyba działa. Zobaczymy jak długo. Ale dziwne zeby sie ekran tak szybko rozkalibrował

Wygląda na to że nie pamięta ustawień kalibracji. Po wyłączeniu się zachowuje wlasnie tak jakby ekran był rozkalibrowany.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-12-04, 09:41   

35.5 to (ponoć) kopia 35.0. Szukaj pliku touchCali.txt albo innego nazewniczo związanego z kalibrowanbiem. Po skalibrowaniu ekranu zmień atrybuty tego pliku na "Read only" i problem powinien (?) zniknąć.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
vivro
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-28, 14:21   NAWIGACJA GPS LARK 35.5 Dziwne objawy

Witam....
Mam taki problem...Nie dziala mi prawa czesc ekranu a raczej jak by nie byl skalibrowany klikam na cos a klika mi sie cos innego...Jak usune Plik [jakis config] to dziala normlane puki nie wylacze i wlaczena nowo nawigacji nie moge przez clay czas przed wlaczeniem usuwac tego pliku jak trwale tozrobic ?
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-07-29, 16:46   

Nie masz krzaków na Flashu?
Jeśli tak to sformatuj go
Jeśli nie to sformatuj cały ukryty katalog
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
vivro
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-30, 00:36   

Nie jestem obeznany...
Możesz mi wytłumaczyć to jakoś na GG czy jak żeby to działało poprawnie
 
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-07-30, 01:04   

Zobacz jakie zmiany zachodzą we wpisach w tym pliku co go usuwasz, jak odtworzy się plik i będzie ok , daj atrybut tylko do odczytu i powinno być dobrze.
_________________

 
 
vivro
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-30, 11:23   

To jest zawartość pliku Devince.sys zmieniłem koncówkę na TXT żeby zobaczyć zawartość i tak to wygląda
[Launcher]
NaviPath=\StorageCard\auto mapa\AutoMapa\wceAm.exe
ExeNavi=0
Language=English
Frequency=88000
TurnOnFre=0
Lightness=20
DurableTime=30
TurnOnLight=1
AutoAdjLight=0
SysVol=10
KeyVol=3
Mute=0
UseScheme=0
IdleTime=300
BaudRate=4800
SkinPath=\Mesada\$MSD$\App\Skin\Launcher_Black.Skin
SkinType=Black
SkinTypes=Black|Green|
TimeZone=32
AVIn=0
AutoBackCar=0
BackCarMode=0
Contrast=7
ForceOpenFM=0
SetHourDay=0
DefaultHourDay=24
CurrHourDay=24
SetDateyymmdd=1
Zmieniłem autrybut tylko do odczytu zobacze teraz co się będzie działo z czasem

ZMIENILEM ATRYBUT i nadal to SAMO
 
 
 
jerzyst 
Navi Expert
Lark + MM


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 275
Skąd: 3city-5hills
Wysłany: 2009-07-30, 12:20   

vivro napisał/a:
To jest zawartość pliku Devince.sys ...

Nie chcę się mądrzyć ale (może się mylę) chodziło prawdopodobnie o plik config, a nie device
 
 
vivro
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-30, 12:41   

A no wybacz
 
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2009-07-30, 12:46   

jerzyst napisał/a:
vivro napisał/a:
To jest zawartość pliku Devince.sys ...

Nie chcę się mądrzyć ale (może się mylę) chodziło prawdopodobnie o plik config, a nie device

nie chcę się mądrzyć, ale chodziło chyba o plik DeviceConfig.cfg ;-)
_________________
NavRoad NR350
HTC x7500 Advantage
 
 
vivro
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-30, 12:58   

No dobra nei ważne jaki pliczek ważne jak to naprawić Koledzy pomocy
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18781
Wysłany: 2009-07-30, 13:05   

Zrób tak: skasuj plik DeviceConfig.cfg, reset Larka, po kalibracji natychmiast (bez wyłączania) ustaw mu atrybut na "Tylko do odczytu".
Jeśli nie zadziała, spróbuj http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=45476#45476
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2009-07-30, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2009-07-30, 13:06   

w tym samym katalogu powinien być drugi plik Calibr....cfg (sorki, nie pamiętam jego nazwy). Usuń oba i reset. Przy starcie kalibracja i zobacz co się będzie działo. Możesz również usunąć cały katalog $MSD$.
DeviceConfig.cfg nie odpowiada za ustawienia kalibracyjne, a właśnie ten drugi plik. Jednak usunięcie go wywołuje kalibrację po restarcie, tak jak usunięcie tego drugiego pliku.
Przy kalibracji klepiesz dokładnie w pojawiający się krzyżyk??
_________________
NavRoad NR350
HTC x7500 Advantage
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11