|
Poznajemy nawigatory - PolNav Finean |
| Autor |
Wiadomość |
walek75
GPS instruktor

|
Wysłany: 2008-12-03, 23:14 Poznajemy nawigatory - PolNav Finean
|
|
|
Występują dwa podejścia do zagadnień związanych z nawigacją: pierwsze to takie, w którym używamy jednego programu (bo jest najlepszy) i jesteśmy ślepi na pozostałe, a drugi to, że testujemy wiele różnorakiego softu aby mieć szersze spojrzenie. Znam wielu zwolenników pierwszej opcji i oni używają tylko jednego wiodącego (jak ten wiodący proszek do prania) softu i wyrażają opinię, że jest to najlepszy program, a na pytanie o testowaniu innych, odpowiadają krótko: "po co, przecież mój jest najlepszy" .
Jeżeli nie jesteś takim człowiekiem, to mam dla Ciebie propozycję testowania innego, dosyć ciekawego programu do nawigacji, wyprodukowanego przez Tajwańską firmę PolNav, nawigatora Finean wersja 5.0.
Programik wygląda zachęcająco:
Jest dostępny w wielu językach w tym w naszym rodzimym. Bez problemu "od strzału" odpalił się na Larku 35.3
dostępne jest do niego wiele map różnych krajów, w tym Polski od Navteq'a
Posiada on dosyć intuicyjne menu
Ciekawy sposób prezentacji trasy 3D
oraz 2D z możliwością ustawiania mapy w kierunku jazdy, bądź z północą na górze
I do tego wszystkiego, dostępna jest wersja demo, oraz możliwość dowolnego przedłużania okresu testowego
Potrzebujemy:
1. wersję trial z interesującą nas mapą i to możemy pobrać ze strony PolNava:
http://220.112.38.86:133/DownLoanTrial.asp
2. jeżeli chcemy przedłużyć okres testowania, to dodatkowo powinniśmy zaopatrzyć się w:
a) plik z programem w wersji full (retail)
http://rapidshare.com/fil...polnav_full.zip (908 KB)
b) poprzednią wersję programu Finean 4.0 zmodyfikowaną przez braci z Chin w taki sposób, że generuje ona klucze do map (i w ten sposób mamy zarejestrowane mapy)
http://rapidshare.com/files/167908755/finean_4.rar (17583 KB)
c) aktywujemy mapę w ten sposób:
- kopiujemy mapę do katalogu map w wersji 4 i zmieniamy jej nazwę na star.map
- uruchamiamy na nawigacji finean_4kg.exe
- wybieramy mapkę i dajemy opcję rejestruj. przy rejestracji wpisujemy dowolne znaki i zatwierdzamy
- mapka zostanie aktywowana, w katalogu map pojawi się plik xxxxxxx.key, gdzie xxxxxx - to będzie nr naszego urządzenia
- kopiujemy plik .key do katalogu z mapą w Finean 5 i mapka jest gotowa do użycia.
Życzę miłego testowania.
| tomwie6 napisał/a: |
Proszę bardzo, będę uzupełniał w miarę uploadu.
Linki na OdSiebie
Hasło do RAR'ów: tomwie6
0. Mapy bazowe: wrzucamy do Map\Basemap
Basemap_west.map, Basemap_east.map: mapy bazowe
Poniższe należy wrzucić do Map\FullEurope
1. EasternEurope.map: Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Albania, Czarnogóra, Łotwa, Estonia, Litwa, Bułgaria, Rumunia, Ukraina, Mołdawia, Macedonia, Serbia, Białoruś
2. Slovenia.map: Słowenia
3. Slovakia.map: Słowacja
4. Russia.map: Rosja
5. Hungary.map: Węgry
6. Turkey.map: Turcja
7. Greece.map: Grecja
8. Czech.map: Czechy
9. Poland.map: Polska, oczywiście :)
10. BeNeLux.map: Belgia, Holandia, Luksemburg
11. AustriaSwitzerland.map : Austria, Włochy, Szwajcaria, Liechtenstein
12. UK.map: Anglia, Walia, Wyspy Channel, Irlandia Północna, Irlandia, Szkocja, Wyspa Man część 1 część 2
13. Italy.map: Włochy, Miasto Watykan, San Marino częśc 1 część 2
14. SpainPortugal.map: Hiszpania, Portugalia, Gibraltar część 1 część 2 część 3
reszta zawtra |
|
| Ostatnio zmieniony przez walek75 2009-03-10, 01:31, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
markus43
Waypoint

Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Wrz 2008 Posty: 148 Skąd: mazowsze
|
Wysłany: 2008-12-03, 23:37
|
|
|
Wygląda zachęcająco ! Trzeba spróbować !
Tylko czas ściągania triala z tego Chińskiego serwera wyświetla mi ponad dwie godziny, ale cóż poczekamy.
Dzięki !
[ Dodano: 2008-12-04, 09:08 ]
Lark 35.3 odpaliłem bez żadnego problemu !
Sprawdziłem parę punktów w Warszawie i widzę że mapy są SUPER aktualne , grafika trochę przeładowana.
Jadę sprawdzić w terenie. |
|
|
|
 |
harry
Maestro GPS Szukaj-czytaj-pytaj

Pomógł: 88 razy Dołączył: 03 Sty 2008 Posty: 3799 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-04, 14:27
|
|
|
Trasa > Opcje trasy > Ignoruj przepisy drogowe |
_________________ Szanowni koledzy, specjalnie dla Was powstało to forum abyście w trakcie poszukiwań skutecznych rozwiązań swoich problemów nie byli zmuszeni do naruszania prywatności jego uczestników. To nie jest eleganckie.
Wiele sprawdzonych rozwiązań jest w FAQ - pomóż w ich redagowaniu.
 |
|
|
|
 |
gizmo121 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-12-04, 16:33
|
|
|
| Kurde skad masz Polske, ja szukalem i nic, na ppcwarezie tez ciezko zdobyc |
|
|
|
 |
Hukkle
Maestro GPS mm512

Pomógł: 76 razy Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 2614 Skąd: 52.8 17.2
|
Wysłany: 2008-12-04, 16:40
|
|
|
| emyl@ napisał/a: | | Kurde skad masz Polske, ja szukalem i nic |
A próbowałeś przewinąć okienko "Download files"? Wiesz, suwaczkiem? |
_________________ Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu |
|
|
|
 |
harry

|
Wysłany: 2008-12-04, 16:49
|
|
|
| Hukkle napisał/a: | | przewinąć okienko | Czyżby nasz sympatyczny kolega też przerzucił się na gotowce... |
_________________ Szanowni koledzy, specjalnie dla Was powstało to forum abyście w trakcie poszukiwań skutecznych rozwiązań swoich problemów nie byli zmuszeni do naruszania prywatności jego uczestników. To nie jest eleganckie.
 |
|
|
|
 |
markus43
Waypoint

|
Wysłany: 2008-12-04, 17:47
|
|
|
Ta mapa jest całkiem fajna. Grafika w żywych kolorach , płynnie chodzi. Błyskawicznie liczy trasę , ma wszystkie adresy jakich dziś potrzebowałem. Problemem jest głos , nie dość że trochę "drewniany" , to stanowczo za cichy. Poustawiałem wszystko na full , a i tak jest za cicho. Jak to poprawić ?
No i muszę posprawdzać inne opcje trasy , trochę tego jest.
Tą też sprawdzę
Trasa > Opcje trasy > Ignoruj przepisy drogowe |
|
|
|
 |
prenrzyk
Navi Expert

Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 279 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2008-12-04, 18:59
|
|
|
| markus43 napisał/a: | | Ta mapa jest całkiem fajna. |
A czy to jest najnowsza mapa?
Bo jak zdążyłem się zorientować na szybko to jest niewiele lepsza od map w Igo od Emapy
W porównaniu z najnowszą MapąMap to mocno nieaktualna. |
_________________ Nie udzielam porad na prv.Od tego jest forum.
Jakub |
|
|
|
 |
harry

|
Wysłany: 2008-12-04, 19:05
|
|
|
| prenrzyk napisał/a: | | jest niewiele lepsza od map w Igo | Nie chciałem się wychylać, ale też tak sądzę.
Połowa mojej ulicy bez numeracji i są ulice z "brakiem ciągłości".
Sam pomysł jednak mi się podoba. |
 |
|
|
|
 |
prenrzyk
Navi Expert

Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 279 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2008-12-04, 19:10
|
|
|
| harry napisał/a: | | Sam pomysł jednak mi się podoba. |
Zawsze to jakaś odmiana od Automapy.
Ale dla mnie ostatnio to i tak MapaMap pobiła wszystkich.
Jeszcze tylko możliwość dodawania własnych poi. |
_________________ Nie udzielam porad na prv.Od tego jest forum.
Jakub |
|
|
|
 |
markus43
Waypoint

|
Wysłany: 2008-12-04, 22:31
|
|
|
| harry napisał/a: | | Połowa mojej ulicy bez numeracji i są ulice z "brakiem ciągłości". |
Jak to jest z dokładnością map w różnych miejscach to nie wiem, ja sprawdzałem tylko w Warszawie, i np. Al. Jerozolimskie 230 tu są , a w Automapie nie ma. Ale za to na Mazurach jeziora i boczne leśne drogi mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Tak że coś za coś. Ale jak na produkt z Chin w tylu wersjach językowych, i z taką ilością map to jestem pod wrażeniem. |
|
|
|
 |
adas01
GPS instruktor

Pomógł: 18 razy Dołączył: 02 Sty 2008 Posty: 581 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-12-04, 22:48
|
|
|
nie no, ten soft jest delikatnie słabawy - wg. mnie liczy dziwnie, wręcz z dupy - robi nawet głupsze rzeczy niż sygic 7.50, a to już poważna obelga i do tego polski głos z dziwnym 'r' oraz tekstami głupszymi niż z google translate.
veni, vidi i wystarczy - podziękuję. |
|
|
|
 |
walek75
GPS instruktor

|
Wysłany: 2008-12-05, 03:04
|
|
|
| markus43 napisał/a: | | Problemem jest głos , nie dość że trochę "drewniany" , to stanowczo za cichy |
Ja lubię programy w których można w łatwy sposób pogmerać i Finean jest z tej półki. Głosy to zwykle plik dźwiękowe ogg (polskie są w katalogu Sound\Polish), więc potrzeba mikrofonu i trochę zacięcia (144 różne komunikaty) i już Finean będzie mówił do nas naszym głosem
Co do map, to jest to produkt Navteq i pokrycie będzie takie jak ma np: navigon, czy Garmin CityNavigator Europe, rewelacji jeszcze nie ma, ale... pewnie niedługo mapy Navteq czy Teleatlasa będą porównywalne (lub lepsze) od lokalnych dostawców. Póki co, to jest jak jest.
| adas01 napisał/a: | | tekstami głupszymi niż z google translate |
I tu też nie trzeba większej "szamanerii" aby to poprawić. Np mnie irytowało w menu Szukaj napis na klawiszu Zjęcie zamiast Zdjęcie, więc w pliku Polish.dict z katalogu lang zmieniłem Photo=Zjęcie na Photo=Zdjęcie i po krzyku (looknijcie na screenshoty w pierwszym poście - tam jest klawisz jeszcze nie poprawiony). Warto przysiąść chwilkę i poskracać niektóre komunikaty, wtedy program nie będzie zagęszczał czcionki np:
zamiast Alt.=Wys. nad poz. morza można dać Alt.=Wysokość i już info o GPS będzie wyglądało przyjemniej. I cały myk w tym, że nie trzeba żadnego softu do poprawienia komunikatów tylko zwykły edytor tekstowy (ja poprawiałem w edytorku z CECommandera)
Tak więc koleżko Asas01, jak potrafisz tłumaczyć lepiej niż google translate, to do dzieła
| adas01 napisał/a: |
nie no, ten soft jest delikatnie słabawy - wg. mnie liczy dziwnie, wręcz z dupy - robi nawet głupsze rzeczy niż sygic 7.50
|
Nie wierzę, nie ma softu, który wyznacza gorzej niż stary Sygic
Podaj przykład, chętnie zobaczę, bo ja nie stwierdziłem większych uchybień. Przy okazji jak masz Navigona, to zobacz, czy navigon nie wyznaczy podobnej trasy, co by sugerowało błąd w mapie.
BTW:
Apropo opcji Szukaj/Zdjęcie - ciekawa rzecz (podobną widziałem tylko w MioMap 2008 Cardinale) umożliwia ustawienie jako celu współrzędnych zapisanych w geotagowanej fotce, dla mnie bomba. |
|
|
|
 |
adas01
GPS instruktor

Pomógł: 18 razy Dołączył: 02 Sty 2008 Posty: 581 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-12-05, 08:46
|
|
|
| walek75 napisał/a: | | Podaj przykład, chętnie zobaczę |
trasa Łomża - Poznań
wyznacza najbardziej samobójczym wariantem, czyli przez Warszawę, potem "2", potem autostradą
to zniosłem, stwierdziłem - OK, niech będzie. dodałem Włocławek i dostałem trasę Łomża - Warszawa - Stryków - wjazd na A2 do węzła Emilia, potem DK1 do Włocławka i z Włocławka z powrotem DK1 do Łeczycy, kawałek DW703 do A2 i do Poznania
jakby ktoś pytał, to w miarę sensowna trasa Ł-P prowadzi przez Ciechanów - Włocławek - Gniezno (w kilku różnych wariantach pomiędzy ww. punktami)
a dla odmiany u mnie głośność na 6 (7 to max) obudziłaby trupa
poza tym jak komuś się podoba, to może zaprząć Ivonę, skonwertować i zrobić sobie nowe komunikaty ;)
żeby nie było, że zachowałem się jak gimnazjalista i wszystko jest be: bardzo podoba mi się funkcja szukania poi w pobliżu trasy.
ja poszukam sobie jednak innego softu do nawigacji |
|
|
|
 |
markus43
Waypoint

|
Wysłany: 2008-12-05, 09:09
|
|
|
| adas01 napisał/a: | | jakby ktoś pytał, to w miarę sensowna trasa Ł-P prowadzi przez Ciechanów - Włocławek - Gniezno (w kilku różnych wariantach pomiędzy ww. punktami) |
I taką trasę też wyznacza MENU>TRASA>OPCJE TRASY I tam można sporo zmienić. Co prawda to jak inne mapy też nie wie gdzie są korki, albo porąbana sygnalizacja, że o dziurach i garbach nie wspomnę |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,89 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|