Poprzedni temat «» Następny temat
Poznajemy nawigatory - PolNav Finean
Autor Wiadomość
walek75 
GPS instruktor

Wysłany: 2008-12-03, 23:14   Poznajemy nawigatory - PolNav Finean

Występują dwa podejścia do zagadnień związanych z nawigacją: pierwsze to takie, w którym używamy jednego programu (bo jest najlepszy) i jesteśmy ślepi na pozostałe, a drugi to, że testujemy wiele różnorakiego softu aby mieć szersze spojrzenie. Znam wielu zwolenników pierwszej opcji i oni używają tylko jednego wiodącego (jak ten wiodący proszek do prania) softu i wyrażają opinię, że jest to najlepszy program, a na pytanie o testowaniu innych, odpowiadają krótko: "po co, przecież mój jest najlepszy" :-) .
Jeżeli nie jesteś takim człowiekiem, to mam dla Ciebie propozycję testowania innego, dosyć ciekawego programu do nawigacji, wyprodukowanego przez Tajwańską firmę PolNav, nawigatora Finean wersja 5.0.

Programik wygląda zachęcająco:

Jest dostępny w wielu językach w tym w naszym rodzimym. Bez problemu "od strzału" odpalił się na Larku 35.3

dostępne jest do niego wiele map różnych krajów, w tym Polski od Navteq'a

Posiada on dosyć intuicyjne menu

Ciekawy sposób prezentacji trasy 3D

oraz 2D z możliwością ustawiania mapy w kierunku jazdy, bądź z północą na górze

I do tego wszystkiego, dostępna jest wersja demo, oraz możliwość dowolnego przedłużania okresu testowego ;-)
Potrzebujemy:
1. wersję trial z interesującą nas mapą i to możemy pobrać ze strony PolNava:
http://220.112.38.86:133/DownLoanTrial.asp
2. jeżeli chcemy przedłużyć okres testowania, to dodatkowo powinniśmy zaopatrzyć się w:
a) plik z programem w wersji full (retail)
http://rapidshare.com/fil...polnav_full.zip (908 KB)
b) poprzednią wersję programu Finean 4.0 zmodyfikowaną przez braci z Chin w taki sposób, że generuje ona klucze do map (i w ten sposób mamy zarejestrowane mapy)
http://rapidshare.com/files/167908755/finean_4.rar (17583 KB)
c) aktywujemy mapę w ten sposób:
- kopiujemy mapę do katalogu map w wersji 4 i zmieniamy jej nazwę na star.map
- uruchamiamy na nawigacji finean_4kg.exe
- wybieramy mapkę i dajemy opcję rejestruj. przy rejestracji wpisujemy dowolne znaki i zatwierdzamy
- mapka zostanie aktywowana, w katalogu map pojawi się plik xxxxxxx.key, gdzie xxxxxx - to będzie nr naszego urządzenia
- kopiujemy plik .key do katalogu z mapą w Finean 5 i mapka jest gotowa do użycia.

Życzę miłego testowania.

tomwie6 napisał/a:

Proszę bardzo, będę uzupełniał w miarę uploadu.
Linki na OdSiebie
Hasło do RAR'ów: tomwie6

0. Mapy bazowe: wrzucamy do Map\Basemap
Basemap_west.map, Basemap_east.map: mapy bazowe

Poniższe należy wrzucić do Map\FullEurope
1. EasternEurope.map: Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Albania, Czarnogóra, Łotwa, Estonia, Litwa, Bułgaria, Rumunia, Ukraina, Mołdawia, Macedonia, Serbia, Białoruś
2. Slovenia.map: Słowenia
3. Slovakia.map: Słowacja
4. Russia.map: Rosja
5. Hungary.map: Węgry
6. Turkey.map: Turcja
7. Greece.map: Grecja
8. Czech.map: Czechy
9. Poland.map: Polska, oczywiście :)
10. BeNeLux.map: Belgia, Holandia, Luksemburg
11. AustriaSwitzerland.map : Austria, Włochy, Szwajcaria, Liechtenstein
12. UK.map: Anglia, Walia, Wyspy Channel, Irlandia Północna, Irlandia, Szkocja, Wyspa Man część 1 część 2
13. Italy.map: Włochy, Miasto Watykan, San Marino częśc 1 część 2
14. SpainPortugal.map: Hiszpania, Portugalia, Gibraltar część 1 część 2 część 3

reszta zawtra
Ostatnio zmieniony przez walek75 2009-03-10, 01:31, w całości zmieniany 3 razy  

markus43 
Waypoint

Wysłany: 2008-12-03, 23:37   

Wygląda zachęcająco ! Trzeba spróbować !
Tylko czas ściągania triala z tego Chińskiego serwera wyświetla mi ponad dwie godziny, ale cóż poczekamy.
Dzięki !

[ Dodano: 2008-12-04, 09:08 ]
Lark 35.3 odpaliłem bez żadnego problemu !
Sprawdziłem parę punktów w Warszawie i widzę że mapy są SUPER aktualne , grafika trochę przeładowana.
Jadę sprawdzić w terenie.

harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj

Wysłany: 2008-12-04, 14:27   

Trasa > Opcje trasy > Ignoruj przepisy drogowe :mrgreen:
Szanowni koledzy, specjalnie dla Was powstało to forum abyście w trakcie poszukiwań skutecznych rozwiązań swoich problemów nie byli zmuszeni do naruszania prywatności jego uczestników. To nie jest eleganckie.
Wiele sprawdzonych rozwiązań jest w FAQ - pomóż w ich redagowaniu.

gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-04, 16:33   

Kurde skad masz Polske, ja szukalem i nic, na ppcwarezie tez ciezko zdobyc

Hukkle
Maestro GPS
mm512

Wysłany: 2008-12-04, 16:40   

emyl@ napisał/a:
Kurde skad masz Polske, ja szukalem i nic

A próbowałeś przewinąć okienko "Download files"? Wiesz, suwaczkiem? ;-)

harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj

Wysłany: 2008-12-04, 16:49   

Hukkle napisał/a:
przewinąć okienko
Czyżby nasz sympatyczny kolega też przerzucił się na gotowce... :mrgreen:
Szanowni koledzy, specjalnie dla Was powstało to forum abyście w trakcie poszukiwań skutecznych rozwiązań swoich problemów nie byli zmuszeni do naruszania prywatności jego uczestników. To nie jest eleganckie.

markus43 
Waypoint

Wysłany: 2008-12-04, 17:47   

Ta mapa jest całkiem fajna. Grafika w żywych kolorach , płynnie chodzi. Błyskawicznie liczy trasę , ma wszystkie adresy jakich dziś potrzebowałem. Problemem jest głos , nie dość że trochę "drewniany" , to stanowczo za cichy. Poustawiałem wszystko na full , a i tak jest za cicho. Jak to poprawić ?
No i muszę posprawdzać inne opcje trasy , trochę tego jest.

Tą też sprawdzę
Trasa > Opcje trasy > Ignoruj przepisy drogowe :mrgreen:

prenrzyk 
Navi Expert

Wysłany: 2008-12-04, 18:59   

markus43 napisał/a:
Ta mapa jest całkiem fajna.

A czy to jest najnowsza mapa?
Bo jak zdążyłem się zorientować na szybko to jest niewiele lepsza od map w Igo od Emapy

W porównaniu z najnowszą MapąMap to mocno nieaktualna.

harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj

Wysłany: 2008-12-04, 19:05   

prenrzyk napisał/a:
jest niewiele lepsza od map w Igo
Nie chciałem się wychylać, ale też tak sądzę.
Połowa mojej ulicy bez numeracji i są ulice z "brakiem ciągłości".
Sam pomysł jednak mi się podoba.

prenrzyk 
Navi Expert

Wysłany: 2008-12-04, 19:10   

harry napisał/a:
Sam pomysł jednak mi się podoba.

Zawsze to jakaś odmiana od Automapy.
Ale dla mnie ostatnio to i tak MapaMap pobiła wszystkich.
Jeszcze tylko możliwość dodawania własnych poi.

markus43 
Waypoint

Wysłany: 2008-12-04, 22:31   

harry napisał/a:
Połowa mojej ulicy bez numeracji i są ulice z "brakiem ciągłości".

Jak to jest z dokładnością map w różnych miejscach to nie wiem, ja sprawdzałem tylko w Warszawie, i np. Al. Jerozolimskie 230 tu są , a w Automapie nie ma. Ale za to na Mazurach jeziora i boczne leśne drogi mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Tak że coś za coś. Ale jak na produkt z Chin w tylu wersjach językowych, i z taką ilością map to jestem pod wrażeniem.

adas01 
GPS instruktor

Wysłany: 2008-12-04, 22:48   

nie no, ten soft jest delikatnie słabawy - wg. mnie liczy dziwnie, wręcz z dupy - robi nawet głupsze rzeczy niż sygic 7.50, a to już poważna obelga ;-) i do tego polski głos z dziwnym 'r' oraz tekstami głupszymi niż z google translate.

veni, vidi i wystarczy - podziękuję.

walek75 
GPS instruktor

Wysłany: 2008-12-05, 03:04   

markus43 napisał/a:
Problemem jest głos , nie dość że trochę "drewniany" , to stanowczo za cichy

Ja lubię programy w których można w łatwy sposób pogmerać i Finean jest z tej półki. Głosy to zwykle plik dźwiękowe ogg (polskie są w katalogu Sound\Polish), więc potrzeba mikrofonu i trochę zacięcia (144 różne komunikaty) i już Finean będzie mówił do nas naszym głosem ;-)

Co do map, to jest to produkt Navteq i pokrycie będzie takie jak ma np: navigon, czy Garmin CityNavigator Europe, rewelacji jeszcze nie ma, ale... pewnie niedługo mapy Navteq czy Teleatlasa będą porównywalne (lub lepsze) od lokalnych dostawców. Póki co, to jest jak jest.

adas01 napisał/a:
tekstami głupszymi niż z google translate

I tu też nie trzeba większej "szamanerii" aby to poprawić. Np mnie irytowało w menu Szukaj napis na klawiszu Zjęcie zamiast Zdjęcie, więc w pliku Polish.dict z katalogu lang zmieniłem Photo=Zjęcie na Photo=Zdjęcie i po krzyku (looknijcie na screenshoty w pierwszym poście - tam jest klawisz jeszcze nie poprawiony). Warto przysiąść chwilkę i poskracać niektóre komunikaty, wtedy program nie będzie zagęszczał czcionki np:
zamiast Alt.=Wys. nad poz. morza można dać Alt.=Wysokość i już info o GPS będzie wyglądało przyjemniej. I cały myk w tym, że nie trzeba żadnego softu do poprawienia komunikatów tylko zwykły edytor tekstowy (ja poprawiałem w edytorku z CECommandera)
Tak więc koleżko Asas01, jak potrafisz tłumaczyć lepiej niż google translate, to do dzieła :-P

adas01 napisał/a:

nie no, ten soft jest delikatnie słabawy - wg. mnie liczy dziwnie, wręcz z dupy - robi nawet głupsze rzeczy niż sygic 7.50

Nie wierzę, nie ma softu, który wyznacza gorzej niż stary Sygic ;-)
Podaj przykład, chętnie zobaczę, bo ja nie stwierdziłem większych uchybień. Przy okazji jak masz Navigona, to zobacz, czy navigon nie wyznaczy podobnej trasy, co by sugerowało błąd w mapie.

BTW:
Apropo opcji Szukaj/Zdjęcie - ciekawa rzecz (podobną widziałem tylko w MioMap 2008 Cardinale) umożliwia ustawienie jako celu współrzędnych zapisanych w geotagowanej fotce, dla mnie bomba.

adas01 
GPS instruktor

Wysłany: 2008-12-05, 08:46   

walek75 napisał/a:
Podaj przykład, chętnie zobaczę

trasa Łomża - Poznań
wyznacza najbardziej samobójczym wariantem, czyli przez Warszawę, potem "2", potem autostradą
to zniosłem, stwierdziłem - OK, niech będzie. dodałem Włocławek i dostałem trasę Łomża - Warszawa - Stryków - wjazd na A2 do węzła Emilia, potem DK1 do Włocławka i z Włocławka z powrotem DK1 do Łeczycy, kawałek DW703 do A2 i do Poznania :lol:

jakby ktoś pytał, to w miarę sensowna trasa Ł-P prowadzi przez Ciechanów - Włocławek - Gniezno (w kilku różnych wariantach pomiędzy ww. punktami)

a dla odmiany u mnie głośność na 6 (7 to max) obudziłaby trupa
poza tym jak komuś się podoba, to może zaprząć Ivonę, skonwertować i zrobić sobie nowe komunikaty ;)

żeby nie było, że zachowałem się jak gimnazjalista i wszystko jest be: bardzo podoba mi się funkcja szukania poi w pobliżu trasy.

ja poszukam sobie jednak innego softu do nawigacji ;-)

markus43 
Waypoint

Wysłany: 2008-12-05, 09:09   

adas01 napisał/a:
jakby ktoś pytał, to w miarę sensowna trasa Ł-P prowadzi przez Ciechanów - Włocławek - Gniezno (w kilku różnych wariantach pomiędzy ww. punktami)

I taką trasę też wyznacza MENU>TRASA>OPCJE TRASY I tam można sporo zmienić. Co prawda to jak inne mapy też nie wie gdzie są korki, albo porąbana sygnalizacja, że o dziurach i garbach nie wspomnę :lol:

Odpowiedz do tematu