Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Akira Guepard + AUTOMAPA
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18863
Wysłany: 2012-01-13, 09:29   

Pliki na SD nie mają nic do braku sygnału GPS.

1. Sprawdź, czy parametry są poprawne. Ustaw też AM na "AUTO".
1a. Włącz odbiornik GPS w automapie (opisano w instrukcji na stronie producenta)
2. Czy fabrycznie zainstalowany program nawigacyjny widzi satelity? Jeśli nie - uszkodzony odbiornik GPS
3. Ściągnij i uruchom (jest w apteczce) VisualGPS. Jeśli nic nie znajdzie - jak wyżej.

No i zapraszam do lektury wątku http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573
_________________

 
 
Halski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-01-13, 09:31   

Niesamowite forum. Odpowiedź konkretna, wręcz natychmiastowa. Stosuje się do wskazówek i opisuje jak wyszło. :)

-parametry okej,
-uruchamianie odbiornika, nie moge tego znaleźć. (Jeśli chodzi o to czy ten pasek "Szukam sygnału GPS" jest. Potwierdzam jest. Czyli uruchomiony. Tak m isię wydaje.
-orginalnego programu z mapą nie ma. Jest skasowany.
-Znalazłem plik w apteczce VisualGPSce.exe (uruchomiłem wyskoczyły błędy "could not initialize communication buffer size" drugi błąd "Warning: Do not operate VisualGPSce while...", wyłączyłem błedy program się uruchomił, ale nic nie wyszukał. - czy trzeba go jakoś ustawiać (klikalem connect i nic)

gustawox_1
ustawiłem COM7 (bez AUTO) Sobie szuka dalej, nawet jedna kreska nie zrobiła się żółta. Gdzie w drugiej nawigacji Navia II kreski są żółte. Czytam o tej automapie.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-01-13, 10:00   

Halski napisał/a:
Jeśli chodzi o to czy ten pasek "Szukam sygnału GPS" jest

Kliknij w ten pasek i zobacz czy pojawiają się słupki (kolor żółty lub zielony).
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
Halski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-01-13, 10:15   

Nawet wyszedłem z Dwiema Navia II i Guepard na dwór, (zmarzłem, śnieg zaczyna padać :) ) Navia II złapała druga złapała Guepard nie pokazał nawet ani jednej poziomej kreski. Coś jest niedobrze. Gotów jestem nawet wgrać windowsa odnowa, w tej kwestii byłby to mój debiut :)
_________________
Zapraszam na mój serwis - www.pakiecik.pl
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-01-13, 10:17   

Halski napisał/a:
windowsa odnowa,

Nie zrobisz tego sam domowym sposobem.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
Halski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-01-13, 10:20   

A czego bym potrzebował by ten sposób nie był domowy?
I czy może jakaś inna rada dla tego urządzenia?

Rozkręce sobie tego Gueparda bo może antenka się odłączyła czy coś w tym rodzaju, poza tym nigdy jeszcze do navigacji nie zaglądałem.
Kolejnym sposobem(tak myślę) - jakby ktoś znał link do fabrycznych plików do tego urządzenia, możliwe że poprzedni właściciel w niej coś poknocił.
Antenka siedzi solidnie.
_________________
Zapraszam na mój serwis - www.pakiecik.pl
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9630
Wysłany: 2012-01-13, 14:01   

Żaden program nie poprawi działania odbiornika GPS.
gustawox_1 napisał/a:
Kliknij w ten pasek i zobacz czy pojawiają się słupki
Są? W zakładce GPS leca jakies cyferki?
Ustawiłeś port w AM na AUTO?
Am instalka, czy "gotowiec" (czy uzywałes patchera przed lub po instalacji)?

Visual GPS - sprawdzaj po kolei wszystkie porty. http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=704
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-01-13, 15:27   

Halski napisał/a:
jakby ktoś znał link do fabrycznych plików do tego urządzenia,

Przecież Ci podałem patrz mój drugi post w tym temacie.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
Halski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-01-13, 18:12   

jestem_ktoś napisał/a:
Żaden program nie poprawi działania odbiornika GPS.
gustawox_1 napisał/a:
Kliknij w ten pasek i zobacz czy pojawiają się słupki
Są? W zakładce GPS leca jakies cyferki?
Ustawiłeś port w AM na AUTO?
Am instalka, czy "gotowiec" (czy uzywałes patchera przed lub po instalacji)?

Visual GPS - sprawdzaj po kolei wszystkie porty. http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=704

- nie lecą żadne cyferki. W programie który w/w wyskakują dwa błędy które wyżej opisałem i nie widzi satelitków.
- port w AM i na AUTO był ustawiany i recznie.
- AM instalka, Próbowałem EU i PL Patchowana po instalacji przed uruchomieniem. (dodam że ta mapa działa bez problemu na navia II kiedy przekladam karte.

Poczytałem ten link: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=704 i zrozumialem o co chodzi z tymi błedami. Jedyny sygnał to na Com7 i 4800 miga czerwona dioda W programie! Oraz "satelites in view" zmienia swoją wartość wacha się od 16 do 20. Aha i w zakładce AzMth/Elvn Jakies satelitk isię świecą na szaro i jedna jakby nałożona czarna. i sobie czasem pomigują.

Nie wiem czy powinniśmy dalej rozpatrywać ten temat. Wydaje mi się że zrobiliśmy już wszystko i niestety efekt jest negatywny. Myślę że poprostu jest uszkodzona.
_________________
Zapraszam na mój serwis - www.pakiecik.pl
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18863
Wysłany: 2012-01-13, 20:19   

Na tym widoku http://www.my-navia.pl/files/screen002_135.jpg powinno być dużo "satelit in view" oraz przynajmniej 3 "in use" i wówczas znika komunikat "fix not avaliable"
Ustaw w Visual-u port 7i 4800 i połóż za oknem (na balkonie) na pół godziny

A najpierw naładuj do pełna - czasami słaba bateria utrudnia złapanie sygnału (nie widze w tym żadnego sensu, ale nieraz pomagało)
_________________

 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-01-13, 20:25   

Rekordziści czekali na sygnał GPS w AM nawet 30-50 min (zimny start) także cierpliwości zrób tak jak radzi jacekp1313, jak to nie pomoże to do kosza ,bo nie wiem czy przy dzisiejszych cenach nawigacji opłaca się oddawać do serwisu.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
Ostatnio zmieniony przez gustawox_1 2012-01-13, 20:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Halski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-01-13, 20:25   

jacekp1313 napisał/a:
Na tym widoku http://www.my-navia.pl/files/screen002_135.jpg powinno być dużo "satelit in view" oraz przynajmniej 3 "in use" i wówczas znika komunikat "fix not avaliable"
Ustaw w Visual-u port 7i 4800 i połóż za oknem (na balkonie) na pół godziny

A najpierw naładuj do pełna - czasami słaba bateria utrudnia złapanie sygnału (nie widze w tym żadnego sensu, ale nieraz pomagało)


U mnie są same Zeraaaa :) zamarznie jak ją tak potraktuje ale co mi tam. To tylko nawigacja. Ale przypuszczam że to może być kwestia poprostu wbudowanej anteny. na dniach podlapie taka sama uszkodzoną i przepne antenke i sie okaże.

[ Dodano: 2012-01-13, 21:39 ]
gustawox_1 napisał/a:
Rekordziści czekali na sygnał GPS w AM nawet 30-50 min (zimny start) także cierpliwości zrób tak jak radzi jacekp1313, jak to nie pomoże to do kosza ,bo nie wiem czy przy dzisiejszych cenach nawigacji opłaca się oddawać do serwisu.


To jest sprzet na handel. :) gdzie do kosza? kupie druga uszkodzona i sie polepi ;)
_________________
Zapraszam na mój serwis - www.pakiecik.pl
 
 
maszek95
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 11
Wysłany: 2013-02-01, 17:24   AKIRA GEPARD2

hej mam probvlem. odblokowalem akire i mam zainstalowaną na karcie pamięci sd automape 6.11. jak zrobić żeby auto mapa sama sie uruchomiała podczas startu navki?? próbowałem kilku sposobów ale wyskakuje mi zawsze jakiś bład że nie mozna uruchomić auto mapy. jak ktos by mógł mnie poprowadzic jak zrobić to krok po kroku byłbym wdzięczny. najlepiej bym chiał żeby auto mapa uruchomiała sie tak jaka mapamap zanim odblokowałem tą nawke. czyli wciskąjąć na pulpicie przycisk nawigacja
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-02-01, 17:44   

maszek95 napisał/a:
najlepiej bym chiał żeby auto mapa uruchomiała sie tak jaka mapamap zanim odblokowałem
Jak masz katalog MapaMap30 , to zmień nazwę katalogu AutoMapa EU na MapaMap30 , a plik wceAm na mapamap3.
Jeśli masz katalog Mobilenavigator , to zmień nawę katalogu AutoMapa EU na Mobilenavigator , a pliku wceAm na mobilenavigator
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
maszek95
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 11
Wysłany: 2013-02-01, 17:55   

a jak wrócić do tego żeby znowu sie tak uruchamiała jak przed odblokowaniem?? sorry za takie pytania ale jestem zielony w tym
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9