Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-08-17, 14:31
Lark FreeBird 35.0 uszkodzone menu fabryczne
Autor Wiadomość
Tallman 
Waypoint
żuje orbit


Wiek: 36
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 16
Skąd: Brzydgoszcz
Wysłany: 2008-08-31, 23:01   Lark 35.0 kłopot z menu głównym

Witam!
Mam problem z menu głównym, a konkretniej z Settings w nim zamieszczonymi.
Wcześniej po wybraniu ikony Settings w menu głównym wyskakiwało szereg bardziej bądź mniej przydatnych ikonek.
Ale rzecz w tym że teraz po kliknięciu na tą ikonę wyskakuje mi "nic", pusto, nie ma żadnych ikonek które wcześniej napewno były.
Już pisze jak tego dokonałem.
W owym Settings była ikona z wyborem jeżyków. Dla szpanu i chyba czystej ciekawości chciałem sprawdzić co będzie gdy zmienię język na Portugalski i masz babo placek.
Teraz jak już nadmieniłem w menu Setings nie wyświetlają mi się żadne ikony.
Czy ktoś miał już podobny problem i jak to można rozwiązać?
Z góry dzięx!!
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-08-31, 23:09   

Tallman napisał/a:
po wybraniu ikony Settings w menu głównym wyskakiwało szereg bardziej bądź mniej przydatnych ikonek

:shock: wszystkie są bardzo prydatne :mrgreen:
Tallman napisał/a:
zmienię język na Portugalski i masz babo placek.
Teraz jak już nadmieniłem w menu Setings nie wyświetlają mi się żadne ikony.

Ops....! Sprawdziłem u siebie - mam j.portugalski i wszystkie ikonki... :-( . U siebie NIC nie masz?! Żadnych ikon? Czarny ekranik?!
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Tallman 
Waypoint
żuje orbit


Wiek: 36
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 16
Skąd: Brzydgoszcz
Wysłany: 2008-09-01, 09:26   

Całe okno wygląda normalnie, kolorki i nawet napis settings się wyświetla, tylko tak jakby ikony były ukryte i nic nie można zrobić, no może poza tym że po naduszeniu czerwonego krzyżyka wraca do menu głównego. ;)
Myślałem że da się to przywrócić kasując jeżyk portugalski, lecz nie doszedłem do tego gdzie to można zrobić.
Może ktoś miał podobny problem, albo wie jak przywrócić dawne settings bo już za nim tęsknie ;(
Please !!
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-09-01, 09:35   

Tallman napisał/a:
Myślałem że da się to przywrócić kasując jeżyk portugalski, lecz nie doszedłem do tego gdzie to można zrobić.

Nie mam teraz przy sobie nawigacji, ale wejdż z powrotem w ustawienia, zmiana jezyka to ikonka (po wejsciu w ustawienia) prawa na górze (pod krzyzykiem). Jak pojawi sie okno z jezykami - albo i n ie - kliknij dokladnie na środku ekraniku - zmieni sie bodajze na czeski. I wyjdź krzyzykami. Zobacz czy cos sie zmieni.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Tallman 
Waypoint
żuje orbit


Wiek: 36
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 16
Skąd: Brzydgoszcz
Wysłany: 2008-09-01, 09:59   

Wpadłem na ten ten pomysł odrazu po tym jak wystąpił problem lecz i to nic nie pomaga. Wychodzi na to że ikony nie są wogóle dostępne nawet "w ukryciu"
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-09-01, 11:48   

Możesz spróbować przeedytować ręcznie plik DeviceConfig.cfg i wpisać mu język polski - jest tam taka pozycja.
Możesz również wywalić ten pliczek (np. poprzez ActivSynca, Total Commandera z wtyczką itp.) i zrestartować Larka. Odpali Ci się wówczas system z czerwonym napisem o rekonfiguracji systemu do wersji pierwotnej "system initial....coś tam". Kalibracja i powinieneś mieć dziewicze menu larka w wersji angielskiej. Pozostaje tylko personalizacja ustawień i powinno być ok. Powinno.....ale nie musi :) Nie powinno to uwalić żadnej zainstalowanej aplikacji, ale lepiej zrobić kopie zapasowe, a przede wszystkim zczytaj numer MM i zarejestruj ją - to i tak zawsze należy zrobić jako pierwszą rzecz po zakupie sprzętu z MM.
Ostatnio zmieniony przez ad2122 2008-09-01, 13:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Tallman 
Waypoint
żuje orbit


Wiek: 36
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 16
Skąd: Brzydgoszcz
Wysłany: 2008-09-01, 12:29   

Jak tylko zajdę do domq zaraz sprawdzę. MM nie używam mam wgraną AM na SD.
Dzięki za pomoc.
Jak tylko sprawdzę to dam znać czy pomogło.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-09-01, 13:40   

ad2122 napisał/a:
Możesz spróbować przeedytować ręcznie plik DeviceConfig.cfg i wpisać mu język polski

tylko trzeba pamiętać że tak przeedytowany plik w notatniku będzie do niczego. musi być zapisany w UNICODE.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
jac76 
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 27
Wysłany: 2008-09-01, 16:13   

Jak nie potrzebujesz MapyMap to sformatuj NandFlash i po sprawie >>opis<< Miałem problem z wyświetlaniem menu i format pomógł. MM zawsze można zainstalować od nowa jak się ją zarejestrowało. Pozdrawiam
_________________
Lark 35.0
 
 
piotr_dk 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Gru 2008
Posty: 10
Wysłany: 2008-12-11, 20:06   Lark FreeBird 35.0 uszkodzone menu fabryczne

Heh. Historia zaczęła się tak, że dostałem takiego sprzęta na mikołaja od babci. I zachwyt szybko minął, gdy okazało się, że jest to sprzęt samochodowy. Jestem turystą, w górach na ekraniku mamy szarą plamę. Myślałem, że chociaż jako mp3 player się to nada, ale producent dał możliwość jedynie .wma :/

ALE:

Trafiłem na to forum, znalazłem temat: windows 7.0 dla lark 35.0

Serce zabiło mocniej, gdy ujrzałem możliwości. Bawiłem się windows i uruchamiałem różne programiki próbując, do czego są. Niektóre próby uruuchomienia kończyły się komunikatem, że czegoś tam brakuje. Po skończonej zabawie wyłączyłem Larka. Następnie pojechałęm do babci pochwalić się, czego dokonałem ze sprzętem (babcia kumata dość) i pech.
Podczas opkazu, w miejscu fabrycznego menu, gdzie pokazywały się klawisze nawigacja/playery/ustawienia itp, ukazało się różnokolorowe ziarno. "gdy się pokazuje, to się psuje". Czasem pokazywał się zbitek ikonek windows, raz pokazały się dwa czarnobiałe paski. Diagnoza wykazała, że sypła się tylko grafika. Gdy nacisnąłem w miejscu klawisza "nawigacja", elegancko ładował się windows. Podobnie dało się uruchomić fabryczne playery. Menu ustawienia też się sypnęło. Można było nim manipulować (np zmienić ścieżkę dostępu nawigacji, przeglądanie folderów OK) pod warunkiem, że pamiętało się gdzie co było umieszczone.

Nie udało mi się znaleźc takiego problemu na forum (jeśli źle szukałem, cóż, starałem się). Dlatego opiszę, jaka metoda poskutkowała.
Wykasowałem zawartość NANDflash/$MSD$/.
Zadziałało jak reset. Po uruchomieniu trzeba było dodatkowo skalibrować ekran.

Uradowany tym faktem będę kontynuować eksploracjętego forum szukając sposobu, jak podmienić fabryczny player na taki, co ma mp3 (choć znalazłem gdzieś, że "tak se ne da"), oraz jak wpakować do tego mapę topograficzną gór. (jakieś podpowiedzi?) Jeśli by się dało, to najlepiej bez opcji uruchamiania windows. Nie potrzebuję takiej funkcjonalnośći. Ideałem byłaby po prostu podmiana playera na mp3 oraz MapyMap na coś turystycznego (ostatnio bardzo modne określenie - outdoor equipment).

Przy okazji pochwalę się może mało ambitnym, ale skutecznym pomysłem na wydłużenie fabrycznego czasu pracy=3h. Otóż można sobie kupić taki akumulatorek motocyklowy12V i podpiąć do tego GPS przez łądowarkę samochodową.
Ostatnio zmieniony przez piotr_dk 2008-12-11, 20:26, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-12-11, 20:20   

I bardzo dobrze zrobiłeś. To jest plus 35.0, że jak cos się wysypie, robisz reset (ew. kasujesz zawartość $MSD$) i sprzęt jest jak z fabryki :-) .

PS: pierwsze koty za płoty ;-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-12-11, 21:47   

piotr_dk napisał/a:
jak podmienić fabryczny player na taki, co ma mp3 (choć znalazłem gdzieś, że "tak se ne da"), oraz jak wpakować do tego mapę topograficzną gór. [...]Ideałem byłaby po prostu podmiana playera na mp3 oraz MapyMap na coś turystycznego (ostatnio bardzo modne określenie - outdoor equipment).

Da się podmienić player na taki z mp3, da się wrzucić mapę topograficzną ale o użytkowaniu turystycznym (czyli na tydzień pieszej wędrówki w góry z dala od cywilizacji, w deszczu, pełnym słońcu lub mrozie) zapomnij. To nie jest outdoorowiec.

Pogratulować takiej Babci. Mądra i szczodra kobieta. Pozdrowienia. ;-)
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
jerzyst 
Navi Expert
Lark + MM


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 275
Skąd: 3city-5hills
Wysłany: 2008-12-12, 07:41   

piotr_dk napisał/a:
..Ideałem byłaby po prostu podmiana playera na mp3 ...

dziwne. Moj Lark po zakupie jak sprawdzalem odtwarzal mp3-ki na 100 %. Od tego zaczalem. Jesli sie nie myle odtwarza DivXy, przycinal sie obraz ale odtwarzal. Po skonwertowaniu na 320x240 smigalo wszycho. Hmm.
 
 
lelek
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 432
Wysłany: 2008-12-12, 08:38   

jerzyst napisał/a:
dziwne.


Poczytaj temat o wykastrowanym Larku, przestranie być dziwne.
 
 
piotr_dk 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Gru 2008
Posty: 10
  Wysłany: 2008-12-12, 10:18   

Niestety. Może dlatego że to Lark z wyborczej. Player nie odtwarza mp3. W oknie ładowania plików z katalogu, pliki mp3 po prostu nie są widoczne.
Lark 35.0 Wykastrowany
Natomiast OziExplorer 2.14 działa full wypas i to jako zamiennik mapymap, bez uruchamiania windows. Tylko w konfiguracji trzeba było zmienić ścieżkę dostępu do map na NANDflash\[...], jako że jeszcze nie dorobiłem się karty pamięci.
Jeszcze tylko muszę znaleźć, jak tego playera podmienić i tuning zakończony. :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10