Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO błąd w wyznaczaniu pozycji
Autor Wiadomość
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-06-30, 14:36   

KOTR napisał/a:
Port COM2, szybkość ustawiłem 9600. Może to za dużo? Może powinno być 4800?
Jakbys napisal jaki sprzet i jakie masz wpsiy w sys.txt odnosnie ustawien GPS, byloby prosciej odpowiedziec..
Nie sadze, ze 9600 to za duzo, a raczej za malo - ja bym ustawil 57600, a jesli ilosc satelitow znalezionych przez primo bedzie zbyt niska, wtedy zmniejszalbym boud az do uzyskania optymalnej wydajnosci.
Predkosc 4800, czy 9600 czesto powoduje opoznienia z powodu wlasnie zbyt wolnego odczytu stanu gps.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
walery
Waypoint



Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 111
Wysłany: 2012-06-30, 16:09   

Tak jak pisze Janusz. U mnie producent podaje 4800 co jest porazka. Ustawiam na 57600 lub na 155200 i widze roznice. Mozesz tez odchudzic ustawienia i jakies wodotryski jak masz. ;-)

P.S. Zobacz cztery tematy nizej o bledzie w wyznaczaniu pozycji przez gps
_________________
А все могло бы быть по-другому....
 
 
neik 
Waypoint


Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 25
Wysłany: 2012-06-30, 17:25   

janusz_40 napisał/a:
Precyzja polozenia gps jest zalezna od ilosci widocznych satelit.. wiec albo nie do konca dobra konfiguracja odbiornika gps lub poprostu zle warunki (drzewa, opady atmosferyczne, budynki) albo za szybko zmieniajace sie polozenie pojazdu uniemozliwiajace dostrojenie sie do satelitow - wystarczylo sie na chwile zatrzymac, by IGO precyzyjnie zlokalizowalo polozenie. Wplyw na prcyzje ma tez podgrzewana przednia szyba samochodu..


A więc wszystko ma się do jazdy po autostradzie gdzie warunki powinny być idealne a prędkość to max 100km/h (autobus) miałem też tak w Paryżu jak wjechałem w tunel i po wyjechaniu nie zaktualizował mi położenia. Do momentu wjechania do tunelu jest OK ale po wyjechaniu już nie. Prędkość w mieście to ok 60-70 km/h mogło być.
Ilość satelit to 8-10
 
 
walery
Waypoint



Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 111
Wysłany: 2012-07-01, 12:16   

Jezyk mam beckera wersje na karcie to zobacze. Cos poczytalem o nmea i jest to raczej protokol do gps wiec .....

P.S. Za radą Janusza wywaliłem plik system.ini. Teraz kropkę pozycji mam idealnie na wskaźniku, gdzie przedtem był sobie obok, no i wskazanie to max 10m oszustwa przy baud= 38400. ;-)
_________________
А все могло бы быть по-другому....
Ostatnio zmieniony przez walery 2012-07-02, 12:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pietrek07
Waypoint


Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 55
Wysłany: 2014-02-06, 11:07   

witam
zakupilem dzisiaj modecoma mx3 bez hd wlozylem do niego karte z nagranym igo primo
.Wszystko sie uruchamia ale w czasie nawigacji sygnał dociera do mnie z opoznieniem.. tz kaze np skręcić w lweo wiec skrecam i jade tak ze 400m a nawigacja dopiero chwycila moj ruch ze ruszylem. Wczesniej jezdzilem na beckerze i nie bylo probleemu szybko lapal satelity max 12 a tutaj lapie 6-7.Moj wpis w sys.txt.Dodam ze po zakupie i wlaczeniu w celu sprawdzeniu przejechalem kawalek i bylo ok ale kiedy wjechalem w tunel i kiedy z niego wyjechalem zaczal sie problem.
Kod:
[folders]
app="SDMMC/Primo"
data="/SDMMC/Primo"
content="/SDMMC/Primo/CONTENT"
has_secondary_root=0

[gps]
port= auto
baud= auto

[power]
backlight_manage_values = 1
backlight_manage_keys = 1
backlight_min = 1
backlight_max = 5
backlight_methods = 14
backlight_events= 1,2

[feature]
signpost_coloring=1

[tts]
always_say_road_names=1
skip_road_numbers=1
tts_buffer=131072
announce_exit_directions=1
tts_logics=3
priority="HIGH"
announce_street_name=1
skip_exit_numbers=0

[route]
has_carpool=0

[interface]
drive_carefully=0
clearcity=1
poi_show_all_btn=1
extra_settings=1

[tmc]
source="gnsport"
version=-1
enable_igo_provider=1
tuner_alg_search_force_on=1
port="COM,1"
baud=38400
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=20000
tuneralg_rds_packet_timeout=4000
tuneralg_8a_packet_timeout=6000
tuneralg_3a_packet_timeout=8000
ignore_suspend=1
ignore_resume=1

[bluetooth]
btappl="/windows/IVTDialor.exe"

[3d_config]
disable_roadsign_navigation_mode=1

[sound]
ding=0
csv_voice_enabled=1

[oasis]
exclude_directories="PICTURE::%SDCARD%/"
include_directories="PICTURE::%SDCARD%/Pictures\"

[warning]
extra_settings=1

[camera.roundabout]
enabled=0
centery=20

[route]
guidance_at_highway_entry=1 ; pokazuje rozjazdy autostrad

;[map]
;3d_max_zoomlevel=500
;3d_min_zoomlevel=150
;3d_max_zfar=500
;3d_max_tiltlevel=6000

[poi]
use_multi_poi_icon=0
czego moze to być wina?zlego wpisu
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-02-06, 13:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18807
Wysłany: 2014-02-06, 13:33   

1. Skasowałem sporo pustych wierszy i dodałem tagi QUOTE
2. Przeczytaj wątek, do którego dołączyłem Twoje pytanie. Rzuć też okiem na http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.33 Conieco jest też w http://www.my-navia.pl/vi...p=410868#410868
_________________

 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 17:59   

Czesc chlopaki mam problem ze swoim iGo 2.4 a mianowicie chodzi mi o to ze informuje mnie o manewrach typu "na rondzie skrec w drugi zjazd" doslownie jakies 20m od ronda tak samo jest z innymi komunikatami o ostrych łukach, mozliwych radarach itp. Oczywiscie w programie jest opcja ustawiania z jakiej odleglosci ma mnie informowac o tych zdarzeniach ale niestety nic to nie daje - w dalszym ciagu robi to doslownie przed rondem, radarem, lukiem itd. Co mam z tym zrobic?? Prosze o pomoc
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6279
Wysłany: 2014-03-01, 18:18   

Używasz Agatki ?
Przecież masz trzy komunikaty.
Pierwszy "przygotuj się ..... na 800 m przed manewrem
drugi - juz kompletny .... na 300 m przed manewrem
a trzeci rzeczywiscie przed samym manewrem

Inny temat, ze piszesz w złym watku.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 18:26   

tak uzywam agatki ale mam tylko ten ostatni komunikat doslownie przed manewrem, a napisalem w tym dziale bo sadzilem ze trzeba dopisac jakies komendy w sys.txt
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6279
Wysłany: 2014-03-01, 18:50   

Przede wszystkim....
Czy pobrałeś najnowaszą Agatkę z forum ( link w pierwszym poście przyklejonego tematu o Agatce ) i prawidlowo zaistalowałeś ?
Proponuję reinstall , tylko bardzo spokojnie i bardzo powoli, zgodnie z instrukcją .
Łacznie z biblioteką systemową !
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 18:52   

tak pobralem z pierwszego linka o Agatce i zainstalowalem wszystko dokladnie tak jak bylo opisane ale zrobie to jeszcze raz dla pewnosci.

EDIT:
To raczej nie jest problem spowodowany Agatka poniewaz na glosie Marka czy Anny rowniez otrzymuje komunikaty doslownie przed samym manewrem. Co moge z tym zrobic?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6279
Wysłany: 2014-03-01, 21:14   

Pytanie: sprawdzasz w symulacji, czy w trasie ???????
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 21:20   

w symulacji mowi dobrze w trasie doslownie przed manewrem
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6279
Wysłany: 2014-03-01, 21:26   

Może będą madrzejsi ode mnie. Przy takim opisie zjawiska nie potrafię Ci pomóc :-(
P.S. Zakładam, ze navi nie opóźnia pokazywania pozycji, bo bys o tym napisał .
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
darow992 
Waypoint


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 56
Wysłany: 2014-03-01, 21:30   

nie nie opoznia, ani nawet sie nie tnie, a o tym ze w menu moge sobie wybrac jakis samochodzik zamiast kursora a podczas nawigowania i tak mam kursor to juz nie wspomne
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11