Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak sygnału GPS / ciągłe lokalizowanie satelitów
Autor Wiadomość
ostryga1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 12
Wysłany: 2008-07-19, 12:52   COM w Larku

Witam,
Podpowiedzcie laikowi, jak sprawdzić i ewentualnie zmienić COM w 35.3.
Dzięki
 
 
ralph03 
Waypoint



Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 45
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2008-07-19, 19:14   

Ewentualnie zmienia sie go w ustawieniach.
np. w Automapie znajduje sie to w Ustawieniach -> GPS

u mnie nie bylo potrzeby zmiany COMu, chodzi standardowo na Auto (COM1)
_________________
ALGA Prima AN5050 HD (26S-0111)
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-07-19, 20:13   

ostryga1 napisał/a:
jak sprawdzić i ewentualnie zmienić COM w 35.3

A po co zmieniać COM w sprzęcie? Nie zmienisz go.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
ostryga1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 12
Wysłany: 2008-07-19, 21:29   

Wedrowca napisał/a:
ostryga1 napisał/a:
jak sprawdzić i ewentualnie zmienić COM w 35.3

A po co zmieniać COM w sprzęcie? Nie zmienisz go.


To była sugestia kolegów, w związku z moim wczorajszym pytaniem o przyczynę braku łączności z satelitą.
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-07-20, 14:11   

ostryga1 napisał/a:
to była sugestia kolegów


Kolego ostryga, nikt Ci nie sugerował abyś zmieniał nr Com w Larku, tylko abyś sprawdził czy zabawiając się nawigacją nie zmieniłeś przypadkiem nr com w programie nawigacyjnym !.
_________________

 
 
ostryga1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 12
Wysłany: 2008-07-20, 20:25   

[quote="Marek_aa"]
ostryga1 napisał/a:
to była sugestia kolegów


Kolego ostryga, nikt Ci nie sugerował abyś zmieniał nr Com w Larku, tylko abyś sprawdził czy zabawiając się nawigacją nie zmieniłeś przypadkiem nr com w programie nawigacyjnym !.[/quote
Słusznie, moja wina , oto dowód na to jaki ze mnie spec.
Zatem, jak sprawdzić poprawność ustawienia nr. portu w mapiemap ?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-07-20, 22:15   

Musisz dostać się do plików.
W katalogu MobileNavigator masz plik "mapamap3.opt". Otwórz ją w edytorze i w sekcji [Gps] masz podane na jakim porcie i z jaką szybkością ma działać MM z Twoim sprzętem. Tam możesz zmienić wartości, ale na zgodne ze specyfikacją Twojego urządzenia - inaczej nie ruszy.
Przykładowy wpis:
Kod:
[Gps]
GpsPort=COM2:
GpsPortSpeed=4800
...
...
...
...
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
zbyszek460 
Waypoint


Wiek: 38
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 100
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2008-11-28, 19:26   gps jak ustawic

Witam zaistalowalem MM na mio 200 i mio nie moze znalezc sygnalu szuka juz 25 min jestem na polu wiec powinno znalezc , jak sie ustawia parametry ??
 
 
Sentinel
Waypoint


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 150
Wysłany: 2008-11-28, 19:34   Re: gps jak ustawic

zbyszek460 napisał/a:
Witam zaistalowalem MM na mio 200 i mio nie moze znalezc sygnalu szuka juz 25 min jestem na polu wiec powinno znalezc , jak sie ustawia parametry ??


Zmień ręcznie w pliku mapamap.opt
[Gps]
GpsPort=xxxx:
GpsPortSpeed=xxxxx

na mio 200 to chyba będzie

[Gps]
GpsPort=COM2:
GpsPortSpeed=57600
 
 
zbyszek460 
Waypoint


Wiek: 38
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 100
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2008-11-28, 20:11   Re: gps jak ustawic

Sentinel napisał/a:
zbyszek460 napisał/a:
Witam zaistalowalem MM na mio 200 i mio nie moze znalezc sygnalu szuka juz 25 min jestem na polu wiec powinno znalezc , jak sie ustawia parametry ??


Zmień ręcznie w pliku mapamap.opt
[Gps]
GpsPort=xxxx:
GpsPortSpeed=xxxxx

na mio 200 to chyba będzie

[Gps]
GpsPort=COM2:
GpsPortSpeed=57600



ale ja nie mam takiego pliku :shock:
 
 
Sentinel
Waypoint


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 150
Wysłany: 2008-11-28, 20:22   

Ach :oops: , źle Ci podałem bo ty masz MM5, a ja właśnie testuję MM6.
Plik nazywa się mapamap3.opt
Jeśli chociaż raz uruchomiłeś MM to masz taki plik w katalogu w którym jest plik exe MM.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-28, 20:27   

zbyszek460 napisał/a:
mapamap3.opt
_________________

 
 
gabrys76 
Waypoint


Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 90
Wysłany: 2009-01-05, 22:58   Jak zmienić port i szybkość w MM?

Witam mam GOCLEVER 4384FM wgrałem mapemap 6 i nie chce mi mi złapać gps jakie ustawienia trzeba przerobić żeby złapało, jeszcze gdzie ma być folder z poi bo mam czarne kropki zamiast ikon. Dzięki za pomoc
:cry:

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-08-25, 11:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-06, 11:06   Re: Problem ze złapaniem GPS w MapaMap6

gabrys76 napisał/a:
Witam mam GOCLEVER 4384FM wgrałem mapemap 6 i nie chce mi mi złapać gps jakie ustawienia trzeba przerobić żeby złapało, jeszcze gdzie ma być folder z poi bo mam czarne kropki zamiast ikon.



W katalogu Mapamap3 wewnątrz jest plik konfiguracyjny z rozszeżeniem OPT w nik jest sekcja GPS i definicja portu. Ja mam Akirę MM4301 i jest to port 7.

Połóż koło okna sprzęt niech poleży włączony może masz za słaby sygnał i nie łapie satelit.

Co do katalogu z POI po powinien byż w katalogu Mapamap
 
 
qwerter 
GPS instruktor



Pomógł: 16 razy
Wiek: 64
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 691
Wysłany: 2009-01-06, 20:24   Re: Problem ze złapaniem GPS w MapaMap6

gabrys76 napisał/a:
Witam mam GOCLEVER 4384FM wgrałem mapemap 6 i nie chce mi mi złapać gps jakie ustawienia trzeba przerobić żeby złapało

A czemu nie skorzystasz z opcji GPS>Ustawienia>wykryj GPS ? znajdzie go sam... ;-)
Dla Goclevera 4330A jest to port 1 i szybkość 57600... :-P
_________________
MODECOM MX3 marzenia się spełniają...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10