Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: navigator
2007-11-24, 21:16
[ O resecie ! ] Zdjęcia i hard reset akira 512 i innych
Autor Wiadomość
planetneo 
azymut



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 3
Skąd: Gliwice
  Wysłany: 2007-11-14, 02:13   [ O resecie ! ] Zdjęcia i hard reset akira 512 i innych

Witam !
To moj pierwszy post na forum.
Jak wielu uzytkownikow usmiercilem swoja akire mm-512
odpala ekran glowny pasek postepu nie idzie
stalo sie to po eksperymentach z rejestrem

Poniewaz nikt nie wie jak zrobic hard reset tego urzadzenia i nie ma zbyt wielu informacji o tym gpsie postanowilem zciagnac metalowy ekran i uchylic rabka tajemnicy :)
moze da sie ja postawic jtagiem.
Sam nie mam duzego doswiadczenia z elektronika ale moze wspolnymi silami znajdziemy sposob, moze komus bardzo pomoga te zdjecia wiadomo juz jaki jest flash itd.
Osobiscie czekam na jakis sposob aby przywrocic moja akirke do zywych nawet jezeli trzeba uzyc jtaga.
Pozdrawiam.
PS: Juz moge uprzedzic ze ciezko odlutowac ten ekran nie jest on radiatorem czy czyms w tym stylu ale stop cyny jakiego uzyto jest bardzo twardy i musialem ja dlugo grzac i troche podwazyc.
Zdjecia znajduja sie pod adresem http://ourniti.googlepages.com/akira
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-01-07, 09:44, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
kichawa 
Waypoint
Lepiej to już było



Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 29
Skąd: Bielsko i okolice
Wysłany: 2007-11-14, 03:06   

Poniżej daje linka do tematu o "hard resecie". Możesz popróbować, może zadziała...

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=605
_________________
Akira 512/MapaMap/MioMap/IGO/Automapa
 
 
 
planetneo 
azymut



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 3
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-11-14, 03:11   

Niestety wszystkie znane metody zawiodly :(
przeczytalem setki postow na tym forum i probowalem wszystkiego.
Szukalem tez w necie i nie ma wlasciwie nic na temat tego sprzetu ,
Mam nadzieje ze znajdzie sie sposob na reset albo przynajmniej jtag i wrzucenie na nowo romu.
W sumie to szkoda bo fajny gps byl :)

[ Dodano: 2007-11-14, 17:49 ]
Udalomi sie postawic akire
Metoda brutalna aczkolwiek skuteczna :)
podlaczylem ja do kabla usb
trzymajac przycisk on off zrobilem zwarcie nozykiem introligatorskim na flashu.
tak sobie pojezdzilem i po 2 sekundach zrestartowala sie :) mam znowu sprawny sprzet :)
o dziwo odpalila sie z odblokowanym pulpitem itd z wszystkimi plikami w flash storage.
tak jakby wrzucila ostatnie dobre ustawienia :)
trzeba doglebniej przebadac ktore piny zwarlem
juz nie mialem dla niej nadziei i bawilem sie w jej wnetrzu :)
pozdrawiam
 
 
 
Waldek22
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 14
Wysłany: 2007-11-15, 11:45   

Wskaz na zdjeciu gdzie zwierales , ktory to uklad?
 
 
pppp
Waypoint


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 95
Wysłany: 2007-11-15, 15:30   

Wystarczy ze zwarl linie danych i zadzialal watch dog
 
 
rsms 
Navi Expert
Akira MM517


Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 210
Wysłany: 2007-11-15, 16:57   

hmm.. magiczne słowo.. "watch dog"
Ale o ile pamiętam w innym poście i w innej sytuacji o i nne działanie troszkę go podejrzewałeś..
Tam miał zadziałać samoczynnie po jakimś czasie braku odpowiedzi na jakiś sygnał.. /właściwie na tym powinna polegać zasada jego działania/ i powodować powrót do ustawień fabrycznych..
Teraz spowodował "naprawę" aktualnej konfiguracji.. /nawiasem mówiąc myślę że troszke czasu upłynęło zanim planetneo żucił się Akirę rozbierać, więc czemu nie zadziałał zgodnie z tamtą teorią?/
No ale wygląda na to że nic tylko się cieszyć z tak uniwersalnie zaimplementowanego "watch dog-a" w naszych urządzeniach..
Tylko czemu jego implementacja jest tak głęboko ukryta przez konstruktorów przed użytkownikiem że do złudzenia przypomina całkiem przypadkowe działanie impulsów elektrycznych? :-)
 
 
planetneo 
azymut



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 3
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-11-16, 03:03   

Troche czasu minelo zanim ja rozebralem ale sporawdzalem ja pod kontem dzialania watch doga.
Sprzet byl resetowany i lezal podlaczony do zasialania ok 12 godzin i nic
pozniej byl znowu resetowany i lezal nastepne kilka godzin az do wyladowania bateri i nic.
Na koncu odlaczylem baterie i lezal kilka dni i nic :) Watch Dog powinien juz zadzialac ale tak sie nie stalo.
W koncu zdjelem metalowy ekran podlaczylem ja do zasilania przez usb i postanowilem zalatwic to metoda mniej rozwazna :)

Nie moge znalezc nigdzie datasheets tego flasha bo jest robiony na potrzeby firm nie jest ogolnie dostepny ale jak kazdy uklad tego typu ma wyjscie resetujace tylko nie wiem jeszcze gdzie.
Mysle ze ten uklad rozni sie od standardowego flasha samsunga tym ze ma zapisany system i tej czesci pamieci sie nie resetuje dlatego system wstaje jak nowka. W standardowym flashu wyczyscilo by sie wszystko lacznie z systemem.

Dla zainteresowanych flash to uklad samsunga po lewej stronie obok dwoch ukladow pamieci ram.
Jeszcze raz wysypalem cala akire dla testu.
I zwieralem flash nozki parami obok siebie po kolei
gdzies w okolicach srodka na gorze jak i po drugiej stronie system resetuje sie samoczynnie. Ale nie wiem czy wlasnie te piny sa odpowiedzialen za reset flasha.
W kazdym razie i tym razem po troche dluzszej chwili ok 30 40 sek system przebudzil sie jak nowo narodzony :) moja akira wita mnie pieknym pulpitem :)

Dalej poszukuje informacji szczegolowych na temat tegu ukladu samsunga jak tylko cos znajde to podziele sie informacjami zeby nie zwierac tego na oslep.
 
 
 
kichawa 
Waypoint
Lepiej to już było



Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 29
Skąd: Bielsko i okolice
Wysłany: 2007-11-16, 04:54   

Ta kostka to zwykły NAND Flash 256MBx8. Nie posiada czegoś takiego jak sprzętowy reset. Linka to pdf'a: 9F2G08. Określ dokładnie które nóżki zwierałeś. Jeżeli u dołu i u góry zwierałeś na "środku" kostki wynika ze było to zasilanie.
_________________
Akira 512/MapaMap/MioMap/IGO/Automapa
 
 
 
planetneo 
azymut



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 3
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-11-16, 22:26   

K9F2G08Q0M to flash ogolnie dostepny w akirze jest K9F2G08U08A ktory jak gdzies znalalzlem jest robiony na specjalne zamowienie moze rozni sie nieco architekrura :/ nie wiem jak pisalem nie znam sie na tym az tak dobrze.
Zwieralem w zasadzie po kolei wszystkie nozki nie wiem gdzie to dokladnie zadzialalo probowalem i u gory i na dole.
Nie wiem od czego to jest zalezne udalo mi sie tak odreanimowac akire w zasadzie dwukrotnie raz normalnie a drugi raz dla testu ja calkowicie wyglebilem i wstala po zwieraniu nozek.
Pozdrawiam
 
 
 
pppp
Waypoint


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 95
Wysłany: 2007-11-17, 17:41   

Cytat : "Na koncu odlaczylem baterie i lezal kilka dni i nic :) Watch Dog powinien juz zadzialac ale tak sie nie stalo. "


Bzdura. Watch dog to rodzaj licznika którego warość rośnie. Gdy osiągnie jakąs określoną wartość to licznik generuje twardy reset i procek wstaje od nowa. Licznik jest sprzętowy i nie związany z prockiem - chociaz często są razem w jednej obudowie/strukturze. Program realizowany przez procek ma za zadanie cyklicznie zerować licznik , oczywiście zanim ten osiągnie graniczną wartość. Oznacza to ze procek wykonuje kod i zeruje licznik. Gdy procek zawiśnie licznik "przekręci" się i Watch Dog wygeneruje reset.

Robiłeś zwarcie między liniami danych lub adresowych i nadzwyczajniej zawiesiles procek na cacy. Watch dog dokonał reszty. Równie dobrze moznaby wykonać jakiś program pod WinCe żeby totalnie zawiesic procek. Odbylby sie zapewne reset do defaultowego rejestru. Miałem cos takiego w MyGuide . TO pod warunkiem zee w ogóle system jakoś funkcjonuje i pozwoli odpalic sobie program. W innym przypadku wygląda ze zostaje robienie zwarc na liniach data i adres


Cytat :"W standardowym flashu wyczyscilo by sie wszystko lacznie z systemem. "

Bzdura. Flashe są "inteligętne" i zwarciami co najwyzej je całkiem uwalisz a nie wyczyścisz. Aby zerować/zapisywać flasha trzeba do niego dpowiednio "zagadać" w wyspecyfikowany przez producenta sposób (często są to ustandaryzowane komendy w układach flash).

Piszesz ze zwierałeś gdzies w srodku rzędu nużek NAND flasha. TO pamieć do programów a nie do systemu. NA samym środku jest zasilanie i raczej z tym ostrożnie bo można coś spajczyć. Obok zaś są linie I/O i zapewne to nimi manipulowałeś. Bezpieczniej będzie zapodać masę na którąś linie I/O (data) niż wkładać pręty między nóżki.

[ Dodano: 2007-11-17, 17:53 ]
A masz Fotki drugiej strony płyty Akiry? Nie widzę tradycyjnych flashów.
Czasami robi się tak że na firmware / system wygospodarowane są pewne sektory NAND flasha. JEst wtedy tam tzw. boot loader i przy użyciu specjanego programiku producenta dokonuje się zapisu/odczytu takiego obszaru. Służy to do wymiany firmware/systemu.
 
 
rsms 
Navi Expert
Akira MM517


Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 210
Wysłany: 2007-11-17, 18:32   

"Bzdura".. widzę pppp że to Twoje trzecie magiczne słowo, bo pierwsze to "Watch Dog", a drugie "Miałem coś takiego w MyGuide ". A miałeś coś takiego w Akirze?
A może odpowiesz i na moje bzdurne pytanie, czemu ten legeandarny Watch Dog w Akirze tak dziwnie działa? raz robi reset do ustawień fabrycznych, drugim razem cudownie uzdrawia bieżącą konfigurację. I czemu to bez żadnej ingerencji czy to w postaci zwierania czy tez podłączania do PC przez USB w żaden sposób i po żadnym czasie nie chce ujawnić swojego istnienia?
Dla mnie to bardzo tajemnicze i frapujące pytania, ale sadząc po tym co piszesz, to dla takiego fachowca jak Ty odpowiedzieć na nie będzie fraszką. Mam tylko nadzieję że nie będą zbyt bzdurne na to byś fatygował się odpowiedzią, i raczysz oświecić ciemna masę.
 
 
pepe
Waypoint


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 82
Wysłany: 2007-11-17, 19:32   

Sądząc z tonu waszej wymiany opinii, co najmniej jeden z was głosował na pis :mrgreen:
A tak na poważnie to, wyjaśnienie dylematu może być całkiem proste.
Załóżmy że watchdog spowoduje reset. Co zrobi wince? Otóż to zależy od jego programisty.
A autorami tego badziewia są ludzie z makro-schrot'u. Oni są zawsze o jeden krok do przodu.
Myślę że zamiast zrobić uczciwie "zerowanie" systemu po reset'ie, oni robią jego "odzyskiwanie". Najpierw próbują ocenić jak bardzo system jest "uszkodzony". I jak im "wyjdzie" że nie bardzo, to "cudownie uzdrawiają bieżącą konfigurację". A jak procedura po reset'ie uzna że system jest mocno "uszkodzony", to "robi reset do ustawień fabrycznych" (ale zwróć uwagę np. że nawet w tym przypadku zostawia wpisy użytkownika w rejestrze - a przynajmniej tak się u mnie zachowała).
Pepe.
 
 
kichawa 
Waypoint
Lepiej to już było



Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 29
Skąd: Bielsko i okolice
Wysłany: 2007-11-17, 19:37   

No więc po kolei bo się klimat robi nieciekawy.

ad1. NAND Flash niczym sie nie różni od "zwykłych" flashy poza technologią wykonania. Taka odmiana flasha która pozawala upakować "więcej megabajtów" w jedną strukturę krzemu, pobierając przy tym mniej energii. Dla zwykłego użytkownika nie ma znaczenia technologia wykonania. Literki na końcu oznaczenia też nie mają znaczenia dla zwykłego użytkownika. Jest to np. seria, temperatura pracy, zakresy napięć i takie tam. Nóżki danych/adresów i inne sygnały pozostają te same.

ad2. Innego "normalnego" flasha w Akirze (Navi) nie ma (nie będzie). Cały /Windows i /flash_storage będzie się mieścić w tym NAND Flashu (około 220MB na /flash storage i 35MB na /Windowsa razem daje w przybliżeniu 256MB, przy założeniu organizacji 8 bitowej). Co i jak jest poukładane w flashu to spekulacje jeżeli nie znamy architektury procka. Są tam 3 partycje. Może na jednej z nich jest backup systemu lub rejestru?

ad3. Co do magicznego psa ogrodnika:-). Jest bardzo prawdopodobne że taki istnieje ale jest on w procku i nie działa na czas rzędu minut czy godzin. Zwieranie adresów według mnie nie ma najmniejszego sensu (można tylko popsuć procka). Zwieranie danych to już inny problem (chociaż procka też można popsuć). Może być tak, że zwierając jedną linie danych z drugą, procek wykonuje rozkaz np. jump do obszaru pamięci którego fizycznie nie ma i wtedy działa watch dog i resetuje procka (tak w uproszczeniu). Jednak to też są gdybania nie znając architektury procesora.

ad4. proponuje więcej spokoju w dyskusji na naszymi rozwojowymi sprzętami... :-)
_________________
Akira 512/MapaMap/MioMap/IGO/Automapa
 
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2007-11-17, 22:35   

planetneo napisał/a:
K9F2G08Q0M to flash ogolnie dostepny w akirze jest K9F2G08U08A ktory jak gdzies znalalzlem jest robiony na specjalne zamowienie moze rozni sie nieco architekrura :/ nie wiem jak pisalem nie znam sie na tym az tak dobrze.



Popatrzyłem na zdjęcia i widzę błąd.
Nie jest to układ jak podałeś K9F2G08U08A tylko K9F2G08U0A.

A oto potwierdzenie mojego spostrzeżenia:


A tu są kompletne dane tego układu.
=====> K9F2G08U0A <=====


Poza tym jest to uklad K9F2G08U0A-PCB0 (malo widoczne)
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
pppp
Waypoint


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 95
Wysłany: 2007-11-17, 23:40   

Tradycyjny flash i nand nie do konca są identyczne ale mniejsza o to. Fakt ze firmware jest w NANdzie jest niepokojący. NANDy parchatych firm dostają tzw, bad blocków (cos jak w HDD) i jak dobrze trafi to sie system nie podniesie sie. Jest to popularna usterka w playerach MP3 gdzie firmware jest w NANDach i co drugi player lezy i ma krzaki na displayu. Oczywiscie sa mechanizmy gdzie taki bad block jest zamapowany tyle ze trzeba ladowac od nowa firmware bo dobrze trafiony bad block uziemi system na dobre. Idealnie by bylo miec taki serwisowy program do flashowania. Zazwyczaj te wynalazki to kombajny i potrafią tez dumpowac firmware.

Dp rsms:
A "Pies ogrodnika" to stary patent w takich systemach. Innej metody na podnoszenie awaryjne systemu po prostu nie ma (bez ingerencji usera zwykłego oczywiście).Takze pogodz się z jego istnieniem :)

Inna mozliwość to to że w NANDzie jest 2ga kopia systemu i jak zczysci pierwszą i system sie nie podniesie to awaryjnie system jest nadpisywany. Problem bad bloków jednak istnieje nadal bo trafia NANDy losowo i nigdy nie wiadomo gdzie i kiedy.

Ciekawe jak wymieniaja firmware u producenta Malata - przez USB czy SD?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12