Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 14:28
USB OTG w Larku 35.3, czyli jak uruchomić tryb hosta USB
Autor Wiadomość
bojer
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 41
  Wysłany: 2009-02-07, 22:52   USB OTG w Larku 35.3, czyli jak uruchomić tryb hosta USB

Opiszę to ogólnie - dla wszystkich GPSów, bo ciekaw jestem w jakich urządzeniach siedzi sterownik.

W urządzeniach, które mają procek z USBOTG np. AtlasIII (lark 35.3):

1. Jak sprawdzić czy w systemie jest odpowiedni sterownik:
Wchodzimy w edytor rejestru i sprawdzamy czy jest tam klucz:
Kod:
HKLM\Drivers\BuiltIn\USBOTG

(być może podobnie nazwany bo to nie jest sterownik microsoftu, tylko producenta sprzetu).

Jeśli nasze urządzonko posiada wspomniany sterownik to później jeszcze trzeba sprawdzić, czy w urządzeniu nie zastosowano blokady USB na tryb slave(client) - chodzi o to, że zdarza się, że na linii usbotg jest jakiś inny sterownik, który już korzysta z portu, a my z portu udostępnionego przez ów sterownik, blokując port w trybie klienckim. (jest tak w wielu smartphonach/ppc).

2. Mamy sterownik to do roboty:

* Przełączenie portu na Host:
Zmieniamy wartość w:
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG:OTGPortMode
dostępne wartości:
0 - OTG (?)
1 - Host
2 - Slave (?) (domyslna)

0 i 2 działają jako klient, ale jeden z nich odpowiadać powinien trybowi OTG, ale ten w wince 5.0 nie jest dostępny.
Zmieniamy więc tą wartość na 1, zapisujemy rejestr(suspend i wznów) i ponownie uruchamiamy urządzenie.
Ponowne uruchomienie jest konieczne, ponieważ trzeba zrestartować sterownik.

3. Kabelek:
http://www.maxim-ic.com/a...r=1822&CMP=WP-3
Nas interesuje:

Gdzie urządzenie B to HOST (wtyk miniUSB_b), a Device A to Slave (wtyk miniUSB_A).

Wniosek?
Potrzebujemy kabelek z wtykiem typu B (id rozwarty z masa), i np. gniazdo usb z przedlóżki - stykamy odpowiednio kabelki (http://pinouts.ru/Slots/USB_pinout.shtml) i gotowe.

UWAGA! - dla tych, którzy nie czują się na siłach: są w sprzedaży różnego rodzaju przełączki, a nawet gotowe kable mA do mB :)

Ok, wszystko już mamy i możemy przejść do testowania:
ja testowałem to na telefonie (połączyłem GPS i Smatphona(w trybie klienta MassStorage - jak pendrive, ale nie potrzebuje pradu) i moj lark po sekundzie wyswietlil w explorerze dodatkowy dysk "USB Disk" :D Operacja zakończona sukcesem :)

Szczegóły:
* Gniazdo nie ma zasilania, więc warto wyposażyć się w HUB z zewn. zasilaniem, lub odpowiednio zmodyfikować kabel, aby umożliwić zewn. zasilanie.
* W Larku WinCE wyposazony jest w sterowniki do:
+ Dummy HID ( :( ) - 'pusty' sterownik do urzadzen HID (mysz,klawiatura, joystick etc) - powinna byc mozliwosc jego rozbudowy.
+ Printer (drukarka) - nie udało mi się uruchomić, ale może komuś się uda :)
+ Mass_Storage - Pamiec zewn. Odczyta FAT i FAT32; NTFS chyba nie wspiera.

* Na sieci znalazlem sterownik do kamerki internetowej, ale moja nie dziala :(
http://www.windowsfordevi...7191593413.html
http://www.codeplex.com/cewebcam

Krąży też sterownik do gamepadow HID, ale się nie bawiłem tym.

I ostatnie - nie wiem jak się obsługuje okienko niezidentyfikowanego urzadzenia (nie mam pojecia co tam sie wpisuje, wiec olalem to).

Milej zabawy i fajnie byloby gdyby uzytkownicy napisali na ktorych urzadzeniach udalo sie uruchmoic host usb, albo chociaz ktore maja sterownik do OTG :)
Ostatnio zmieniony przez bojer 2009-02-08, 00:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-02-07, 23:02   

Navia II ma ten sterownik
Domyślna wartość OTGPortMode = 0
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
Ostatnio zmieniony przez BladeX 2009-02-08, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
markus43 
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 143
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2009-02-08, 00:01   

A u mnie w Lark 35.3 jest tak:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG\OTGFN

HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG\OTGHOST

Są dwa różne klucze i w każdym jest po kilka wartości , wygląda na to jakby tryb hosta był już dostępny :-o
Muszę wytrzasnąć kabelek i sprawdzić !
 
 
bojer
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 41
Wysłany: 2009-02-08, 00:29   

Dzakus napisał/a:
Jest błąd zamiast
[code]HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG\OTGPortMode
Powinno być
[code]HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG:OTGPortMode

cody są specjalnie nie zamykane

Poprawiłem - później może troszeczkę poprawię też formatowanie posta aby był czytelniejszy, bo teraz troszkę chaotyczny mi się wydaje :)
markus43 napisał/a:
A u mnie w Lark 35.3 jest tak:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG\OTGFN

HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG\OTGHOST

Są dwa różne klucze i w każdym jest po kilka wartości , wygląda na to jakby tryb hosta był już dostępny :-o
Muszę wytrzasnąć kabelek i sprawdzić !

Yup, oba klucze odpowiadają za 2 stany USBOTG - host i slave, ale w nich się nie bawiłem bo i nie ma po co.

Pierwsze testy robiłem używając starego spalonego huba usb :D
Odciąłem ścieżki od portów i zlutowałem piny razem :D potem 2 kablami USB-miniusb polaczylem urzadzenia. Oczywiscie zadzialalo :)

Teraz zrobiłem kabelek miniusb-gniazdo_usb z dodatkowym wtykem usb do kompa aby troche pradu ukrasc :)
 
 
markus43 
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 143
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2009-02-08, 00:43   

Ten > : < sporo namieszał
A już myślałem że wszystko mam gotowe :lol:
 
 
bojer
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 41
Wysłany: 2009-02-08, 01:10   

Łatwo sprawdzić, czy sterownik zmienił tryb podpinając urządzenie do komputera.
PC NIE powinien niczego wypluć, tj. ani info, że gps jest podłączony, ani komunikatu, że podłączono nieznane urządzenie - tak jakby nic się nie stało.

Nie twierdzę, że zawsze i na każdym urządzeniu tak jest, ale mój lark tak właśnie reaguje.
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-08, 11:30   

Moze napiz dokladnie co z tego mamy,bo zro Ci wykrylo jako dodatkowy dysk,ale jest jakies ale.
Napisz dokladniej co z tego mamy;]
 
 
bojer
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 41
Wysłany: 2009-02-08, 11:44   

W niektorych nawigacjach moze byc sterownik do klawiatury/myszy i w ten sposob mozemy podlaczyc sobie klawiaturke do nawigacji.
Mozna tez podlaczyc kamerke internetowa, joystick, badz tez inne urzadzenia do ktorych znajdziemy sterowniki.
Mozna tez kupic wifi dongle do ktorego dostepny jest sterownik na wince i miec bezprzewodowy internet.

Przy standardowych sterownikach jednak najczesciej uzywana funkcja bedzie zapewne mozliwosc zgrania sobie danych z pendrive, lub dysku zewnetrznego tam gdzie nie mamy dostepu do komputera :)
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-02-08, 12:20   

Możliwości:
*Podpiecie dysków zewnetrznych
*Podpiecie drukarki
*Podpiecie urządzen sterujących HID (klawiatura,myszka,gamepad)
*I inne po dograniu sterownika
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-08, 12:49   

Tak,ale pisze iz podlaczyl i wykrylo smartfona jako pendrajva,potem pisze o dodawym zasilaniu,tyczy sie to chyba juz podpiecia pendrajva tak ? Bo tak wnioskuje skoro nawigacja nie daje napiecia trzeba je skads dolaczyc
 
 
bojer
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 41
Wysłany: 2009-02-08, 12:58   

Tak, Pendrive potrzebuje prad - uzylem smartphona poniewaz on go nie potrzebuje.
Ale np. wiekszosc zewn. dyskow twardych ma juz wlasne zasilanie i bez problemu je podlaczymy.

Zewn. zasilanie zawsze mozna samemu zrobic, ew. uzyc pradu z ladowarki samochodowej w aucie, badz uzyc huba usb z zasilaczem (koszt okolo 30 zl albo nawet taniej a bedziemy mieli do dyspozycji 4 porty).

Jak dla mnie fajna sprawa, bo mozna sobie na uczelni bez problemu dane miedzy telefonami wymieniac (nie wyobrazam sobie przesylania 1GB danych przez Bluetooth.

Fajnie byloby gdyby inni forumowicze tez porozgladali sie po internecie i poszukali sposobow jak podlaczyc klawiature i inne urzadzenia aby dzialaly.
Lark 35.3 niestety nie ma chyba wbudowanej obslugi klawiatury hid :(
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-02-08, 15:21   

Coś od MicroShitu: http://msdn.microsoft.com...y/bb202176.aspx
Trochę sterowników: http://msdn.microsoft.com...y/aa930800.aspx
Później poszukam więcej

Parę Aukcji z Allegro:
http://allegro.pl/item546...ka_wysylka.html
http://allegro.pl/item541..._f_v_od_ss.html
http://allegro.pl/item541...ia_wysylka.html
http://allegro.pl/item541...ala_jakosc.html
http://allegro.pl/item546...ne_faktura.html
http://allegro.pl/item543..._f_v_od_ss.html
Najtaniej: http://allegro.pl/item547...usb_gn_usb.html
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
bojer
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 41
Wysłany: 2009-02-08, 15:29   

Jako, że:
Cytat:
Windows Embedded CE supports USB OTG as of Windows Embedded CE 6.0.

I to, że WinCE jest z założenia systemem o otwartym kodzie źródłowym i każdy sam sobie kompiluje to na stronach MS nic ciekawego nie ma :(

I dzieki za linki do aukcji :)
 
 
kodi28
Navi Expert
Bajo


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 272
  Wysłany: 2009-02-11, 04:41   a tutaj ja no englichs

http://msdn.microsoft.com...y/ms894085.aspx
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-11, 16:33   

Ja mam inny problem,mam w Verdi GPS wszystko jak w akirze,ale jest jedno ale akurat ta czesc rejestru nioe daje sie zmienic ? Wraca do ustwien fabrycznych jak bym nie robil ona swoje....
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10