Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2017-04-01, 20:12
Sterownik SDHC
Autor Wiadomość
wojewoda 
Waypoint
Navia II



Pomógł: 8 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Gru 2008
Posty: 129
Skąd: E 16 N 51
Wysłany: 2009-06-07, 17:52   

Może inaczej: niektóre czytniki SD mają ograniczenie do 2 GB i nawet 4GB SD nie obsłuży bo nie potrafi

Natomiast czytniki SDHC potrafią czytać i SD i SDHC jednak one również mogą (i zwykle mają) ograniczenia pamięciowe obsługiwanych kart.

Karty SD nie różnią się w budowie zewnętrznej i rozmieszeniu styków od SDHC. Jednak te drugie z powodu innego sposobu zapisu danych mają możliwe wielokrotnie większe pojemności od zwykłych SD. Kwestia jest taka, czy czytnik np w nawigacji potrafi odczytać taki, a nie inny sposób zapisu.

Inna sprawa jest taka że niektóre karty (autopsja) są "upierdliwe" i zawierają zapisane informacje, które nawet po formacie karty zostają (coś jakby ukryta partycja). To również może być powodem tego, że jedna karta chodzi na nawigacji, a taka sama ale innego producenta nie.


PS: Mam kingstona SDHC 8GB i w nawigacji (NaviaII) mi śmigała, natomiast w czytniku wewnętrznym z niskobudżetowego kompa ze "stonki" odwalała cyrki, typu kopiowanie 1MB przez 2 minuty czy hybrydy z dwóch plików podczas zapisu. W eksploratorze na PC karta po włożeniu do czytnika zawsze nazywała się "kingston" w przeciwieństwie do zwykłej SD 2GB tegoż producenta która to zwała się dysk wymienny "f". Pomogło użycie programu do obsługi kart(DiskInternals Flash Recovery 3.12 ale nie daję gwarancji ze to na pewno to) i sam nie wiem co tam włączyłem :mrgreen: [mieliło kartę z pół godziny] ale wymiotło wszystko co było na karcie i również nazwę Kingston z eksploratora. Karta od tego czasu śmiga aż miło.
 
 
lukasami 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2009-06-15, 19:39   

Jak to zainstalować na Navia nv47 ?? i czy będzie chodzić SDHC 4gb??
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 592
Wysłany: 2009-06-15, 22:05   

u Mnie po wgraniu na karte 8GB SDHC folderu windows z tego http://rapidshare.com/files/244925406/Windows.rar

nawigacja zobaczyla karte i dziala.

2 sposob to zmiana w rejestrze:

Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\SDCARD\ClientDrivers\Class\SDMemory_Class   zmien  wartosc  DisablePowerManagement  na 0

i w kluczy Hight capacity tez  DisablePowerManagement na 0


testowane na Verdi GPS 011
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1200
Wysłany: 2009-06-16, 13:03   

Mam nawigację MANTA 060 i kupiłem kartę SDHC 4GB KINGSTON i ona jej nie widzi a używam SD 2GB i nie ma problemu,czy jak wgram program ratmed999 to wtedy będzie widzieć?
Kerik
_________________
Lark 50.1 ( WinCe 6.0 ) - Auto Mapa , Mapa MapTop , TomTom-navi w sam.
Używaj przycisku : POMÓGŁ
 
 
radekbozym
azymut


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 2
Wysłany: 2009-07-02, 18:10   

Czy ktoś sprawdził sposób jaki przedstawił gienek121?
 
 
lukasami 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2009-07-10, 19:02   

mi nie działa
 
 
Dj_Kris007
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 218
Wysłany: 2009-07-10, 19:55   

To logiczne!! Bo to sterowniki do Windows Mobile 5 (bo 6 już ma w sobie)...
_________________
sprzęt:
- Samsung Galaxy S3mini
mapa:
- m.in. aAM 1.5
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2009-07-10, 21:36   

A ja znalzalem cos innego... moze to ruszy??
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 592
Wysłany: 2009-07-10, 22:02   

Dj_Kris007 napisał/a:
To logiczne!! Bo to sterowniki do Windows Mobile 5 (bo 6 już ma w sobie)...


jakby nie bulo na ce 5 dzialaja
 
 
lukasami 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2009-07-11, 16:31   

ktoś próbował sposobem janusz_40
i czy wam działa ??
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2009-07-13, 18:19   

Dziala, ale tylko do resetu sprzetu - pliki *.dll sa po resecie usuwane z katalogu \windows
Osobiscie uzywam SD 4Gb Platinum i SDHC nie jest mi niezbedna, wiec nie zaglebiam sie dalej w temat, ale podejrzewam ze odpowiedni skrypt (np mortscript'a) kopiujacy przy starcie navigacji dll'ki np z flash_storage do \windows zalatwilby sprawe..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
norbi 
Waypoint


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 47
Wysłany: 2009-07-13, 21:34   

Na Mancie 020 po wgraniu bilbliotek do windows i wyciagnieciu i wlozeniu karty SD 1GB, karta nie jest rozpoznawana.
Jesli to dziala poprawnie tylko na kartach SDHC, to po wlozeniu karty SD trzeba bedzie wykasowywac nowe biblioteki z windows
 
 
Medion
Navi Expert


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 268
Wysłany: 2009-07-14, 21:41   

Witam
Na Medionie E3115 zadziałało.
Należy tylko przy każdej zmianie karty dokonać miękkiego resetu (Soft Reset) GPS'a niezależnie czy jest to karta SD czy SDHC. Zdarza się też że po resecie brak jest dźwięku lecz ponowny reset przywraca go.
Czy ktoś widział podobny soft do SDIO? byłbym wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Soft Reset trzeba wykonać również po każdym wyłączeniu (uśpieniu) nawigacji nawet bez wymiany karty.
Pozdrawiam
 
 
jajox1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 10
Wysłany: 2009-08-02, 23:48   

witam mam taki problem ze po aktualizacji navmana s90i nie widzi karty sdhc 4gb przed widzial wyprubowalem juz wszystkie sposoby opisane w tym temacie i nadal nic jak ktos jest w stanie pomóc bardzo prosze o rade
 
 
Rafal17pl 
Waypoint
Navia II


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 45
Wysłany: 2009-08-13, 15:26   

Witam. Używam skryptu Windows 7.0 od Payti i mam Larka Freebird 35.6. Zakupiłem kartę sdhc i próbowałem wgrać te pliki, żeby mi windows zauważył tą kartę, ale niestety nic z tego. Potrzebowałbym pomocy, z góry dzięki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11