Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Odblokowanie winCE w Nv45
Autor Wiadomość
ansu 
Waypoint


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 15
  Wysłany: 2009-03-11, 14:43   Odblokowanie winCE w Nv45

Wszelakie nakładki z Mio, MioPocket, robione przez kolegów na forum czy np pawco nie odblokowują winCE.
Trochę kombinowałem i:
Odsłaniamy pulpit winCE
-zmiana
Kod:
Zmiana HKEY_LOCAL_MACHINE\init:Launch99 dane:(launch.exe) lub katalog explorer.exe na karcie SD


-ikonki systemowe CE
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Explorer\Desktop: wartość tekstowa {000214A0-0000-0000-C000-000000000046} dane: Moja Navia
HKEY_LOCAL_MACHINE\Explorer\Desktop: wartość tekstowa {000214A1-0000-0000-C000-000000000046} dane: Kosz
HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{000214A0-0000-0000-C000-000000000046}: wartość tekstowa DisplayName dane: Moja Navia
HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{000214A1-0000-0000-C000-000000000046}: wartość tekstowa DisplayName dane: Kosz


Jeszcze odświeżanie pulpitu, tapeta i ci pasek z menu start, jak gdzie szukać?
Ma ktoś może jakiś dziewiczy rejestr systemowy (CeRegEditor) z nawigacji np Akira lub inny z pełnosprawnym pulpitem? To poproszę o porównanie z Nv45

pupit.jpg
Plik ściągnięto 7848 raz(y) 19,05 KB

Ostatnio zmieniony przez ansu 2009-03-13, 18:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
maxxmisiek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-03-11, 15:28   

Nie wiem czy się uda to zrobić bo doszedłem do takiego samego stanu jak kolega. Do porównania w dziale download są rejestry z NV35 i innych ale różnic nie znalazłem

Można nawet uzyskać pasek dolny ze startem ładując plik cedesktop.exe lub inny tego typu explorer do ResidentFlash i zmieniając wpis w rejestrze z explorer.exe na np \residentflash\cedesktop.exe

Mimo tego pulpit zostaje jak na zrzucie kolegi.

Jeśli ktoś znajdzie różnice w rejestrze to git ale myślę że sprawa może być trudniejsza do rozwiązania. Podejrzewam że twórcy nie tylko podmienili plik explorer.exe ale jeszcze inne pliki odpowiedzialne za pulpit.

trzeba by tu porównać nie tylko rejestr ale i zawartość folderu Windows z innych NAVI i poszukać różnic w wielkości plików lub ich ilości.

Może ktoś może załączyć gdzieś kopię folderu Windows z innej NAVI niż NV45?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-03-11, 15:39   

Skróty: http://www.my-navia.pl/vi...blokowanie+nv35 III

Pasek: Wrzuć na nawigacje jakiś explorer.exe i zmień
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\init:Launch50 = /ResiddentFlash/explorer.exe
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
szary73
azymut


Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-03-11, 18:27   

Hej! Macie nowego na forum, hi hi hi. Odblokowałem moją nv 45 i teraz nie widzi mi MM, a co do powrotu do stanu pierwotnego to też brak mi optymizmu, bo activesync nie pokazuje mi zawartości z rezidentflash. Słowem chyba zepsułem :-(
 
 
fromako 
azymut


Wiek: 39
Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 2
Wysłany: 2009-03-11, 19:19   A może by tak skrót w resident.... do systemowego EXPLORER'a

Posiadam NV35 8-) i jestem bardzo zadowolony ztego bo chodzi jak "pszczółeczka". Niestety widziałem lecz nie miałem w rękach NV45 ;-) - piekna "zabawka" no to wykonanie, słowem super. Chciałem sprzedac swoją i kupić właśnie ta nową. W swojej histori odblokowałem ok. 30 szt. NV35 toteż miałem wrażenie, że w NV45 będzie podobnie -okazało się niestety, że nie. Ale... na moje może warto byłoby jak wyżej wspomniałem utworzyć skrót w ResidentFlash do explorer.exe w katalogu Windows. Niestety nie mogę tego "przetrenować" bo nie mam urzadzenia. A może by tak wgrać cały WinCe od NV35? generalnie schemat funkcjonalny obu NV35 i NV45 jest identyczny poza procesorem. Jak juz kiedys czytałem koledzy mający i eksperymentujacy z NV35 "psuli" urzadzenia na tylę, że wykonywali powtórny "install" czy tzw "recovery". Opwoadał mi kolega, że pseudo dojście do WinCE poprzez utworzenie katalogu EXPLORER.exe na SD i zresetowaniu, co prawda widać folder jak po kliknięci MyNavia ale strasznie "muli" w prównaniu, które to on robił mówił np., że złapanie sygnału GPS na NV35 i NV45 w AutoMapie 5.3.0 to różnica ok. 1,5 min na korzyśc NV35, a mało tego tak NV45 "muliła" że nie nadawałaby się do jazdy po mieście nie wspominając możliwości zjechania z wyznaczonej trasy i ponownym przeliczeniu czy wyznaczeniu nowej. gdyby ktoś "odważny" podjął sie próby wgrania systemu z NV35 bardzo prosze o wnioski.
 
 
ansu 
Waypoint


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 15
Wysłany: 2009-03-11, 20:00   

Zmieniłem eksplorer.exe na ten z nowej apteczki zapisałem w ResidentFlash/Windows/ i wpis w rejestrze
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\init:Launch50 = \ResidentFlash\Windows\explorer.exe

Ci pasek i menu start działa.
Dodatkowo warto przenieść do ResidentFlash/Windows/ katalogi systemowe np. Desktop, Programs plus odpowiedni wpis do rejestru w
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders

Jeszcze odświeżanie pulpitu i tapeta jak:?: Bo zostaje taka sieczka.

Screen01.jpg
Plik ściągnięto 7740 raz(y) 30,1 KB

Ostatnio zmieniony przez ansu 2009-07-12, 13:26, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
soberpl
Waypoint


Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 20
Wysłany: 2009-03-11, 23:04   

A porównanie oryginalnego softu z Naii Nv45 z tym od Pawco nie pomogłoby w znalezieniu ścieżki do odświeżania pulpitu?
 
 
ansu 
Waypoint


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 15
Wysłany: 2009-03-12, 22:26   

Pulpit winCE jest cały czas czy pod oryginalną nakładką (launch.exe) czy pod mio (pawco, Sance)
Ci pasek się przydaje gdy mam uruchomione kilka aplikacji na raz do przełączania się miedzy nimi np Player i Am. Ciągle nie mogę znaleźć jak włączyć tapetę pulpitu.
 
 
soberpl
Waypoint


Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 20
Wysłany: 2009-03-12, 22:36   

A problem z odświeżaniem pulpitu już rozwiązałeś?
 
 
pagaiczki
azymut


Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-03-12, 23:46   ODBLOKOWANIE nowej Navii NV 45 z 2009

Witam,mogę poinformować,że nowo okrojoną wersję Win 5.0CE preinstalowaną w nowych modelach NV45 z tego roku (np. Biedronka) od Rev. AIIHHV 3.0.13GK108 , można ODWRACALNIE i bezproblemowo odblokować (działa po wyłączeniu ON-OFF) za pomocą znanego >>GPS-410 Unlock v1.04 <<.Po pierwsze robimy backup rejestru np. CeRegistry Editor-em, oraz OBOWIĄZKOWO ActiveSync-em!!! Mając zainstalowanego ActiveSync 4.5,po podłączeniu i wykryciu nawigacji, uruchamiamy programik GPS-410 (opis inst. tak jak dla Manty na tym Forum)- czyli, domyślny folder rozpakowania to ResidentFlash, po rozpakowaniu pojawi się klawiatura na ekranie navi, akceptujemy Enter...i teraz nastepuje właściwa instalacja. Po zakończeniu UWAGA !!! PRZED RESTARTEM, obowiązkowo wyłączamy 1.przyciskiem u góry, a po zwolnieniu przycisku 2. wyłącznikiem ON-OFF z boku nawigacji, jest to istotne !!!
LINK do MANTY :http://www.manta.home.pl/zkwiecien/odblokowanie.php
Teraz możemy cieszyć się odblokowanym pulpitem (po polsku) i używać nawigacji jako "prawie" PDA :-) )

P.S. jest to "prawie " odblokowanie, bo właściwego nie można (prosto) zrobić, ze względu na mocne okrojenie z bibliotek i cab-ów tej wersji Win CE, są duże różnice w zawartości samego Windowsa do wersji BUY :-( (
Ostatnio zmieniony przez pagaiczki 2009-03-13, 00:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
maxxmisiek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-03-13, 00:07   

to wiedzieliśmy niestety po odpaleniu unlocka manty nie ma paska na dole ekranu. to też da się zrobić jednak powstają wtedy na nim dwie uruchomione aplikacje których zamknięcie powoduje unieruchomienie pulpitu
 
 
Dagi 
Waypoint
Dagi Dagers


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 60
Skąd: Zamosc TL
Wysłany: 2009-03-13, 00:18   

Odblokowywalem poprzez utworzenie folderu explorer.exe na karcie SD, ale pojawil sie problem.
SDHC 4Gb Kingston dziala i nie ma klopotu z odblokowaniem
SDHC 8Gb Modecom nie dziala i jest fabryczne meni

Moze ktos sprawdzal ten sposob z folderem na karcie czy dziala bez wzgledu na wielkosc i rodzaj karty bo u mnie z karty 8Gb nie dziala sposob z folderem.

Przez zmiane wpisu w rejestrze Mapamap3.exe na explorer.exe dziala, widzi karte i wszystko z niej czyta wiec powinno tez zadzialac odblokowanie poprzez folder, a jednak nie chce.
_________________
 
 
 
pagaiczki
azymut


Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-03-13, 00:24   

maxxmisiek napisał/a:
to wiedzieliśmy niestety po odpaleniu unlocka manty nie ma paska na dole ekranu. to też da się zrobić jednak powstają wtedy na nim dwie uruchomione aplikacje których zamknięcie powoduje unieruchomienie pulpitu
....ALE po podniesieniu dziewiczym backupem rejestru, problem znika :-) )

[ Dodano: 2009-03-13, 00:29 ]
Dagi napisał/a:
Odblokowywalem poprzez utworzenie folderu explorer.exe na karcie SD, ale pojawil sie problem.
SDHC 4Gb Kingston dziala i nie ma klopotu z odblokowaniem
SDHC 8Gb Modecom nie dziala i jest fabryczne meni

Moze ktos sprawdzal ten sposob z folderem na karcie czy dziala bez wzgledu na wielkosc i rodzaj karty bo u mnie z karty 8Gb nie dziala sposob z folderem.

Przez zmiane wpisu w rejestrze Mapamap3.exe na explorer.exe dziala, widzi karte i wszystko z niej czyta wiec powinno tez zadzialac odblokowanie poprzez folder, a jednak nie chce.


TEŻ robiłem na początku w taki sposób, ale jest on dobry tylko do miękkiego restartu urządzenia, bo wszystkie ew. zmiany typu: skróty na pulpit, skróty aplikacji, background itp. znikają po przeładowaniu systemu (przeł. ON-OFF lub otworek do resetu)....pomijając brak możliwości odblokowania Pulpitu :-( ((
 
 
damians_89
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-03-13, 00:36   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=72504#72504
 
 
merti 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 12
  Wysłany: 2009-03-13, 01:01   

Witam. Wreszcie odblokowane :-D Chciałbym Wam podziękować. Metoda Pawco działa :-) Warto też zeksplorować zainstalowany katalog bo jest tam np kilka innych gier :mrgreen:

Metoda z podmianą explorera z podanego na 19 stronce linku skończyła się fiaskiem, a ja już ledwo co nie zbierałem serca z ziemi :-? - musiałem przywrócić kopią bezpieczeństwa i rejestr ale poszło :mrgreen:

Powiem szczerze że przez ostatnie trzy dni nie robiłem nic innego poza czytaniem tego forum i testowaniem zmian. W pewnym momencie moja połowica kompa mi wyłączyła z gniazdka :lol: albo złapałem się na tym, że miałem z 10 zakładek tego forum w Operze otwartych.
Za bardzo nie chciałem ryzykować z tą podmianą a'la Manta, ale dziś jednak zebrałem się na odwagę i powiem Wam że warto było :-P

Fantastyczna sprawa jest z paskiem. Po uruchomieniu programów pozostaje znaczek Windy i dzięki jego menu można przełaczać się między programami. Pulpit się odświeża bez żadnych problemów i nie pozostają pozostałości po programach jako tapety :-P
Zdjęcia z karty już mi wyświetla odpowiedni program, muza leci w playerku a Ozi 2.15 EN kreśli tracki na sztabówkach jak się należy. Pozozstaje mi znalezienie tak dokładnych map jak te na Wrotach Małopolski

Tak więć za kolegą pagaiczki polecam ten sposób na Navie NV45.
Pozdrawiam

ps
brakuje mi tylko personalizacji Windy tak jak na Pc czyli możliwość ustawienia mniejszych czcionek systemowych i zmniejszenia pasków i przycisków, bo czasami wydaje mi się że ekran Navi nie ma 320px przez te wystające za winkiel okna....

ps2
pewnie odkryję Amerykę ale wydaje mi się że za te wszystkie problemy z odblokowywaniem nawigacji winny jest bios ich płyt tak jak na Pc ale tu nie ma do niego dostępu...

ps3
a sama struktura tych nakładek to mi przypomina hierarchie plików z Amigi... :lol:
:salut:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13