Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie daje się zmienic wpisów w rejstrze
Autor Wiadomość
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-20, 21:19   

Miałam na myśli droge powrotną rejestru na jego miejsce w navce. A raczej skutki, jakie niekiedy niesie to za sobą. ;-)
rejestr wyeksportowany, znalazłam wreszcie tego chole*nego launcha99. Zmieniłam mu dane. I sie bojam dalej.

Płaczów nie będzie, obiecuję. :-P Chyba, że navka zdechnie. :-| Będę sie pocoeszać wtedy..kubusiem..w Waszym, Panowie, towarzystwie.
A tak swoja drogą, to facetowi nikt by nie powiedział, że sie rozpłacze... :-P :mrgreen:

Edit:
Zmieniony rejestr wygląda jak na screenie.Przy eksporcie ja mu kliknęłam, jak zapytała o poziom podkluczy, ze do samego końca. A możne trzeba było tylko jeden? Bo zapisały sie wszystkie klucze z folderu ini.

zmieniony rejestr.JPG
Plik ściągnięto 32 raz(y) 81,61 KB

_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-20, 21:33   

maglisa napisał/a:
droge powrotną rejestru na jego miejsce w navce
O Pana Mizia (to takie "zaklinanie" mojej wnuczki... :shock:
Kto pisał o eksporcie rejestru?
Ja pisałem: "- wyeksportować klucz, dokonać zmian poprzez edycję pliku tekstowego, zaimportować i ... po kłopocie... "

Zresztą sam eksport rejestru też jest możliwy, choć import w całości nie wskazany; poza tym trudno byłoby Ci znaleźć cokolwiek w takiej masie danych.
Wiem, wiem - Szukaj i po kłopocie... :mrgreen:
_________________

 
 
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-20, 21:39   

O Pana Mizia!!!
Jakie to szczęście, ze nie pospieszyłam sie z tym importem. I że pokazałam Ci ten screen. A palec już wisiał nad enter....
Robie od nowa. :-)

Harry, popatrz na ten screen wyżej, tam przy pierwszych 2 gałęziach nie ma plusików - nie ma co rozwinąć. to moze ja jednak eksportowałam tylko jeden klucz, co? Bo próbuje kolejny raz , zaznaczam ten kluccz launch99 i klikam eksportuj, ona mnie tam pyta o poziom podkluczy, i tu mam wątpliwość. To co widać wyżej, to klknełam, zeby te podklucze uwzględnił do samego końca. Mozę tu źle?
_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-20, 22:13   

maglisa napisał/a:
Mozę tu źle?
Dobrze - eksportuje cały init i potem cały importujesz.
Przed importem sprawdź dwa a nawet trzy razy czy zmiany są zgodne ze źródłem, czy nie wstawiłaś gdzieś spacji czy nie skasowałaś przypadkiem litery lub wiersza.
Oczywiście backup rejestru wykonany i apteczka wgrana?
_________________

 
 
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-20, 22:30   

harry napisał/a:
maglisa napisał/a:
Mozę tu źle?
Dobrze - eksportuje cały init i potem cały importujesz.
Przed importem sprawdź dwa a nawet trzy razy czy zmiany są zgodne ze źródłem, czy nie wstawiłaś gdzieś spacji czy nie skasowałaś przypadkiem litery lub wiersza.

Czekając na Ciebie poeksperymentowałam nieco: wyedytowałam ten eksportowany plik w notatniku i pokasowałam wszystko recznie, co nie było Launch99. I teraz mam tak:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\init]

"Launch99"="ResidentFlash\Menu\Menu.exe"
A okno Ceregeditora wyglada jak niżej.

To dobrze wykombinowałam? Wtedy importuje sie tylko ten jeden klucz, co?

harry napisał/a:
Oczywiście backup rejestru wykonany i apteczka wgrana?


Taaaa

samLaunch99.JPG
Plik ściągnięto 29 raz(y) 55,75 KB

_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-20, 23:09   

Cytat:
To dobrze wykombinowałam?
O Pana MiziaaaaAAAA !!! :!: :!:
NIEEEEEE...
Stworzyłaś gałąź init z jednym kluczem który sam nie zadziała - import uwali urządzenie "na amen"
maglisa napisał/a:
wyedytowałam ten eksportowany plik w notatniku i pokasowałam wszystko recznie, co nie było Launch99.
... a ja napisałem: "sprawdź dwa a nawet trzy razy czy zmiany są zgodne ze źródłem". Nic nie pisałem o kombinowaniu i kasowaniu.
Czy w instrukcji którą się posługujesz były takie sugestie?
Skasuj ten wykastrowany plik na wszelki wypadek i zacznij od początku.
_________________

 
 
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-20, 23:16   

harry napisał/a:
Cytat:
To dobrze wykombinowałam?
O Pana MiziaaaaAAAA !!! :!: :!:
NIEEEEEE...
Stworzyłaś gałąź init z jednym kluczem który sam nie zadziała - import uwali urządzenie "na amen"
maglisa napisał/a:
wyedytowałam ten eksportowany plik w notatniku i pokasowałam wszystko recznie, co nie było Launch99.
... a ja napisałem: "sprawdź dwa a nawet trzy razy czy zmiany są zgodne ze źródłem". Nic nie pisałem o kombinowaniu i kasowaniu.
Czy w instrukcji którą się posługujesz były takie sugestie?

W żadnym razie!!! :oops: To z nudów tak sie bawiłam. Ale bez twojego błogosławieńsywa w życiu bym tego nie importowałam, skąd! :-)
harry napisał/a:
Skasuj ten wykastrowany plik na wszelki wypadek i zacznij od początku.

Taaaak jest! Szefie! :-D
HArry, co ja bym bez Ciebie zrobiła.
teraz jak zmienię ten wpis, bez żadnego kasowania czy innych takich, to już mogę importować go z powrotem? Tylko launch.exe na ReisdentFlash\Menu\Menu.exe.
_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-21, 08:08   

maglisa napisał/a:
Ale bez twojego błogosławieństwa w życiu
:?: Najpierw trzeba by sfinalizować dokumenty adopcyjne, że o znalezieniu przyzwoitego i wiarygodnego narzeczonego nie wspomnę... :mrgreen:
Chociaż jednego syna na forum już znalazłem... :shock: :mrgreen:
maglisa napisał/a:
Tylko launch.exe na ReisdentFlash\Menu\Menu.exe.
Owszem tak, przy założeniu że w katalogu \ResidentFlash\Menu znajduje się właściwy plik menu.exe
Sprawdź także (wiem powtarzam się), czy w tekście nie ma literówki (jak w cytacie) i czy pamięć jest nazwana u Ciebie ResidentFlash a nie np. Resident Flash czy Resident_Flash.
_________________

 
 
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-21, 11:35   

Harry, żyjemy I ja i navka. :mrgreen: :mrgreen:

Zaimportowałam. I zaczęły się jaja. Wpis w folderze Ini się nie zmienił. :shock: Zaimportowałam drugi raz, znów sie nie zmienił, choć po drodze pytał, czy chcę zaimportować klucz Hkey Local MAchine, powiedziałam mu, ze tak. Potem pytał, czy chcę zaimportować klucz Hkey Local MAchine\Launch99 - tak, potem zapytał jeszcze raz o klucz Hkey Local MAchine\Launch99\BootVars - znów tak. Zauważ, ze nie pytał o wszystkie klucze z katalogu Ini (choć wyglądało na to, że zaimportował wszystkie), tylko i launch99 i jego podklucz BootVArs.
I zrobiło sie tak, że nie nadpisał tych dwóch kluczy w katalogu Ini, ale utworzył sobie w Hkey Local MAchine nowy folder LAunch99, a w nim te dwa wyżej wspomniane klucze.
Wywaliłam ten folder i pod nowa. Z tym samym skutkiem. Po 3 próbie ( z tym samym skutkiem) to już wymiękłam i zajrzałam do rejestrów przez Regedit. Po krótkim poszukiwaniu klawiatury, która umożliwiłaby zmianę wpisu, nadziubałam ręcznie te linię i poszło!! :-D
Rano, przemyślawszy całą sytuację jeszcze raz, dochodzę do wniosku, ze powinnam ten eksportowany wpis rejestru nazwać Ini, to może wtedy by nadpisał te klucze, tam, gdzie ich miejsce, znaczy w kat. Ini. Ale zważywszy na to, że on nie importował całej zawartości katalogu Ini, tylko 2 klucze, to mam obawy, ze może nadpisałby katalog Ini w całości (ten do importu, znaczy z 2 kluczami tylko). Wtedy mogłaby być sytuacja taka, ze znalazłby się w nim tylko te dwa klucze , a reszta znikłaby w czasie nadpisywania.
To już takie rozważania na przyszłość, jakby mi znowu przyszła chęć grzebać w rejestrach.
Na dziś problem rozwiązany.
Serdeczne podziękowania za POMOC Tobie i Dzakuzowi. :-D :-D

BTW. Byłabym dumna, gdybyś się zdecydowała na tę adopcję. ;-) :mrgreen: Nie śmiem naciskać. :mrgreen: Tylko z narzeczonym może być kłopot, bo ja w wieku raczej mocno popoborowym ;-) jestem, to nie wiem, czy by się jaki chętny znalazł. ;-) :mrgreen:
_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-03-21, 13:34   

Łatki się nie da zrobić, zabezpieczenie. :-(
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-21, 14:03   

W każdym razie dziękuję za chęci i podjęcie próby. :-D I tak pomogłeś. :mrgreen:
_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-21, 14:42   

maglisa napisał/a:
żyjemy I ja i navka.
Nie wierzę... :mrgreen:
Może takie drobne pytanka (jeśli można):
maglisa napisał/a:
katalogu Ini
Co to jest?
maglisa napisał/a:
Zaimportowałam. ... Zaimportowałam drugi raz...
Jak, skoro -
maglisa napisał/a:
Po 3 próbie ( z tym samym skutkiem) to już wymiękłam i zajrzałam do rejestrów przez Regedit
i tu cud mniemany Edytor rejestru "dużego" Windows XP czytał rejestr "małego CE"?
maglisa napisał/a:
To już takie rozważania na przyszłość, jakby mi znowu przyszła chęć grzebać w rejestrach.
Niech Cię Bóg broni i WSZYSCY święci osobiście... :mrgreen:
Oczywiście zanim nie zgłębisz tematu...
Przy okazji wklej ten importowany plik (jego zawartość) w najbliższym poście tu na forum.
Miłego weekendu...
_________________

 
 
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-21, 15:51   

Harry... :-)
Ja Cie mimo wszystko lubię... :-)
Niezrozumienie przez Ciebie pewnych sformułowań czy wyrażeń, którymi się posłużyłam, wynika zapewne z tego, że używam ich pewnie niezgodnie z ogólnie przyjętym znaczeniem. Albo też robię literówki, co mi zdarza raczej często. ;-)
harry napisał/a:
maglisa napisał/a:
żyjemy I ja i navka.
Nie wierzę... :mrgreen:
Może takie drobne pytanka (jeśli można):
maglisa napisał/a:
katalogu Ini
Co to jest?.


Miało być, oczywiście, "katalogu init" - ten w gałęzi Hkey Local Machine

harry napisał/a:
maglisa napisał/a:
Zaimportowałam. ... Zaimportowałam drugi raz...
Jak, skoro - .
maglisa napisał/a:
Po 3 próbie ( z tym samym skutkiem) to już wymiękłam i zajrzałam do rejestrów przez Regedit
i tu cud mniemany Edytor rejestru "dużego" Windows XP czytał rejestr "małego CE"?

Najpierw zrobiłam import - bezskutecznie, znaczy przez całą procedurę importowania przeszłam, zatwierdzając, co trzeba było, ale wpis w pożądanym przeze mnie miejscu nie zmienił się (!).
Skoro sie nie zmienił, to zrobiłam wszystko jeszce raz.. I przyglądając się uważnie rejestrowi, zwróciłam uwagę, że w katalogu init nadal wpis jest bez zmian, za to w gałęzi Hkey Local Machine, tuż pod katalogiem init powstał nowy katalog Launch99, który zawierał zaimportowane przeze mnie klucze: launch99 oraz jego podklucz BootVars. Usunęłam ten wpis i zrobiłam wszystko od początku - to był ten trzeci raz. Znów efekt był taki, jak poprzednio, t.j dodał sie nowy katalog, ale rejestry w init były bez zmian.

Rejestr małego Windowsa oglądałam w navi (RegEdit), duży Wind go, oczywiście, nie widział.

harry napisał/a:
maglisa napisał/a:
To już takie rozważania na przyszłość, jakby mi znowu przyszła chęć grzebać w rejestrach.
Niech Cię Bóg broni i WSZYSCY święci osobiście... :mrgreen:
Oczywiście zanim nie zgłębisz tematu...
Przy okazji wklej ten importowany plik (jego zawartość) w najbliższym poście tu na forum.
Miłego weekendu...


Ty chyba jednak masz mnie za blondynkę... ;-)

Dobrze byłoby jednak wiedzieć, dlaczego mi to nie wyszło, więc...
poniżej zawartość tego rejestru, klucz już poprawiony, oraz zdjęcie okna CeRegEditor

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\launch99]
"Launch10"="shell.exe"
"Launch20"="device.exe"
"Depend20"=hex:\
0A,00
"Launch30"="gwes.exe"
"Depend30"=hex:\
14,00
"Launch50"="explorer.exe"
"Depend50"=hex:\
14,00,1E,00
"Launch97"="GPSMC.exe"
"Depend97"=hex:\
1E,00
"Launch90"="notifyRep.exe"
"Launch99"="ResidentFlash\\Menu\\Menu.exe"
"Depend99"=hex:\
1E,00
"Launch98"="OVL_Manager.exe"
"Depend98"=hex:\
14,00,1E,00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\launch99\BootVars]
"SystemHive"="save\\system.hv"
"ProfileDir"="save\\"
"Flags"=dword:0000000F
"RegistryFlags"=dword:00000001

rejestr wyeksportowany poprawiony.JPG
Plik ściągnięto 19 raz(y) 84,17 KB

_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-21, 17:15   

maglisa napisał/a:
Ty chyba jednak masz mnie za blondynkę...
Nie, no skąd :oops: coś Ty :shock: Dlaczego tak sądzisz :?:
Jestem bardzo nieśmiałym koneserem piękna, zaś kolor i odcień to już kwestia gustu... :-P

Wróćmy do tematu (uwaga będę improwizował): OOO Jaśnie Pana GIGA Mizia :!: :!: :!:
Wdech, wydech, wdech, wydech ... spokojnie...

Tego to nawet Walt Disney by nie wymyślił... :mrgreen:

Mój klucz init wygląda tak:
REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Init]
"Launch10"="shell.exe"
"Launch20"="device.exe"
"Depend20"=hex:\
0A,00
"Launch30"="gwes.exe"
"Depend30"=hex:\
14,00
"Launch98"="Gpsmc.exe"
"Depend98"=hex:\
1E,00
"Launch99"="\\ResidentFlash\\Menu\\Menu.exe"
"Launch90"="notifyRep.exe"
"Launch50"="launch.exe"
"Depend50"=hex:\
1E,00
"Launch95"="ScreenPrompter.exe"
"Depend95"=hex:\
14,00,1E,00

Na czerwono dopisałem to co Ty powinnaś dopisać w swoim pliku i zapisać go jako init.cereg po czym zaimportować. Zmiana w rejestrze polegać będzie na wpisaniu tej linii "na czerwono" i nic więcej.

Już nie będę pytał jak i jakim programem to wykonałaś; największym szczęściem jest to, że stary wpis pozostał i "żyjecie Ty i navka". Inaczej navka umarła by, a Ty czy jesteś bardzo wrażliwa?

Wykasuj te dziwolągi z rejestru i zaimportuj właściwy kluczyk... :mrgreen:
=================
Oto Twój:
-------------
REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Init]
"Launch10"="shell.exe"
"Launch20"="device.exe"
"Depend20"=hex:\
0A,00
"Launch30"="gwes.exe"
"Depend30"=hex:\
14,00
"Launch50"="explorer.exe"
"Depend50"=hex:\
14,00,1E,00
"Launch97"="GPSMC.exe"
"Depend97"=hex:\
1E,00
"Launch90"="notifyRep.exe"
"Launch99"="ResidentFlash\\Menu\\Menu.exe"
"Depend99"=hex:\
1E,00
"Launch98"="OVL_Manager.exe"
"Depend98"=hex:\
14,00,1E,00
-------------------------------------------------------------------
_________________

 
 
maglisa 
Waypoint


Dołączyła: 03 Mar 2009
Posty: 63
Wysłany: 2009-03-21, 17:47   

Harry! Jesteśmy w domu! :-D

Wiem na czym polegał błąd. Ja tego pliku, co go wyeksportowałam, nie zapisałam jako init.cereg, tylko jako (głupota!!) launch99.cereg. I stąd te wszystkie hocki-klocki. Ale nie będę sprawdzać, czy mam rację. :mrgreen:
A wpis zmieniłam po prostu ręcznie dziubiąc w klawiaturkę navki. I sprawdziłam 5 razy wszystkie spacje, wielkość liter, podkreślenia itd, zanim ją zrestartowałam.

Piekna mam teraz navkę. W kolorach Vista Aurora. Wprawdzie odtwarzacz filmów nie chodzi :mrgreen: ;-) , ale to już pomęczę kogoś innego. Mam już nawet kandydata. :mrgreen:

[ Dodano: 2009-03-26, 20:19 ]
Hmmm, jakby to... :oops:

Pytanko mam. :-)

Jak teraz zmienię wpis w danych klucza Launch99 z ResidentFlash\Menu\Menu.exe na wpis launch.exe, czyli ten, który był przed zmianami, to wrócę do początkowego stanu, tak?
Ale nie będę nic importować, tylko ręcznie (przez CeRegEditor na kompie lub Regedit na navce) wpiszę nowe dane. To mam nadzieje, będzie w porządku i navce się nic nie stanie?

Tak się boję tego grzebania w rejestrach, jak diabeł święconej wody...
I nie ruszę tam już nic, zanim mi któryś z Was nie powie, że to, co chcę zrobić jest bezpieczne. :-)
_________________
Uwielbiam elektroniczne gadżety!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 11