My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-07-10, 12:08
nowe mapy do iGO 8.3.x i iGO Primo
Autor Wiadomość
jurek7806
Navi Expert


Dołączył: 11 Gru 2008
Posty: 267
Wysłany: 2012-12-13, 13:26   

Nie wiadomo. Wszedłem na naviextras.com wybrałem urządzenie Adayo CE6620, mapy Europy Wschodniej i zamieszcze cytat.
Najnowsze mapy dla następujących krajów: Europa Wschodnia.

Obejmuje: 2011, 3. kwartał: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Republika Czeska, Estonia, Grecja, Łotwa, Litwa,Czarnogóra,, Serbia 2011, 4. kwartał: Słowacja, 2011, 4. kwartał: Była Jugosłowiańska Republika Macedonii, Słowenia III kwartał 2012 r.: Turcja, Węgry, Polska, Rumunia, Słowenia, Ukraina.

Pełne pokrycie ponad 3 223 800 kilometrów zaktualizowanych.

Moje rozważania:
1. Mapa nie wypłyneła
2. Urządzenie ma wersję oprogramowania 8.0
3. Na stronie naviextras.com się pomylili
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 37 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 3088
Wysłany: 2012-12-13, 21:46   

sokol136 napisał/a:
Jest już nowa eMapa z A4 do Tarnowa?

nq_2012.Q3 prawidlowo prowadzi po nowej "czwórce" ( przynajmniej na odcinku kraków-Brzesko )
_________________
Mogę spróbować pomóc Ci na PW, ale błagam, nie pytaj o rzeczy oczywiste !Jesli słowo pisane budzi w Tobie obrzydzenie, gwarantuję , ze i moje rady wywołają identyczne odczucia
 
 
sokol136
Waypoint


Dołączył: 16 Lut 2012
Posty: 69
Wysłany: 2012-12-22, 18:16   

no_taki napisał/a:
sokol136 napisał/a:
Jest już nowa eMapa z A4 do Tarnowa?

nq_2012.Q3 prawidlowo prowadzi po nowej "czwórce" ( przynajmniej na odcinku kraków-Brzesko )


z NQ nie bardzo chce korzystać bo oni wrzucają drogi, które są dopiero w planach.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1255
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-22, 21:01   

sokol136 napisał/a:
no_taki napisał/a:
sokol136 napisał/a:
Jest już nowa eMapa z A4 do Tarnowa?

nq_2012.Q3 prawidlowo prowadzi po nowej "czwórce" ( przynajmniej na odcinku kraków-Brzesko )


z NQ nie bardzo chce korzystać bo oni wrzucają drogi, które są dopiero w planach.


Witam

a) jeśli używamy Primo 2.0 , wystarczy dodać punkt posredni i nie ma problemu = poprowadzi

b) jeśli mamy IGO8 lub starsze IGO Primo 1.1 , to te programy nie odczytują danych o dacie otwarcia drogi i prowadzą bez problemu (osobiście sprawdziłem na symulacji)

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
jannaszek
Waypoint


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 100
Wysłany: 2012-12-26, 20:28   

Lepszym pomysłem jest odznaczenie autostrad gdy ciągnie na nieotwartą drogę, po puszczenie przez punkt i tak uparcie wyciąga na autostradę.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1255
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-26, 20:51   

jannaszek napisał/a:
Lepszym pomysłem jest odznaczenie autostrad gdy ciągnie na nieotwartą drogę, po puszczenie przez punkt i tak uparcie wyciąga na autostradę.


Witam

Chyba nie zrozumieliśmy się
Tu jest sytuacja odwrotna = autostrada A4 Kraków - Tarnów JEST OTWARTA
Natomiast nawigacja "nie wie" o tym i każe omijac autostradę która jest otwarta

Jaka jest Twoja propozycja w takiej sytuacji?

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1053
Skąd: U.K.
Wysłany: 2012-12-27, 00:57   

Arturek napisał/a:
Jaka jest Twoja propozycja w takiej sytuacji?


A w czym problem? Przecież skoro otwarta to wystarczy jechać nią dalej, w końcu tyle lat ją budowali że z pokolenia na pokolenie każdy o niej słyszał :lol:
Pamietam na starszych mapach kiedy nie było odcinka Bochnia - Kraków no i jakoś nie zabłądziłem jadąc w "polach" :lol:
Panowie - nie zapominać że nawigacja to nie koniec świata i są jeszcze znaki drogowe - wystarczy popatrzeć czasem przez przednią szybę i wszystko bedzie jasne ;-)
jedyne co musimy wiedzieć to gdzie właściwie jedziemy :roll:
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1255
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-27, 08:38   

pannonia75 napisał/a:
Arturek napisał/a:
Jaka jest Twoja propozycja w takiej sytuacji?


A w czym problem? Przecież skoro otwarta to wystarczy jechać nią dalej[...]

Witam

1) Wbrew pozorom sprawa nie jest taka oczywista
Masz rację jeśli jedziesz od strony Krakowa, do Tarnowa i znasz trasę
2) Tomtom i Navteq róznie się zachowują i róznie wyznaczają trasę, bo mają zafiksowane, że odcinek Brzesko-Tarnów nie jest otwarty
Gdzie jest problem? - gdy jedziesz DO Krakowa!
a) zależy czy od strony Rzeszowa czy od strony Kielc
b) zalezy na jakiej mapie = TT / NQ

Wtedy, zamiast wprowadzać na autostradę, prowadzi po starej czwórce i dopiero w Bochni / Brzesku wprowadza Cię na autostradę

Tak więc jeśli ktos nie zna tych okolic i nie miał czasu na robienie symulacji i analiz, to zostanie poprowadzony obok autostrady

3) Aby uniknąc tych problemów, powróciłem do starszej wersji Primo 1.1

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1053
Skąd: U.K.
Wysłany: 2012-12-27, 17:06   

Arturek napisał/a:
Wtedy, zamiast wprowadzać na autostradę, prowadzi po starej czwórce i dopiero w Bochni / Brzesku wprowadza Cię na autostradę

W sumie masz rację ;-)

[ Dodano: 2012-12-27, 19:11 ]
Arturek napisał/a:
1) Wbrew pozorom sprawa nie jest taka oczywista

Zaintrygowałeś mnie tym i postanowiłem sprawdzić - ustawiłem trasę z Dębicy do Krakowa (gdyż na starych mapach na 100% puściło by starą 4-ką) ... a oto rezultat:



Jak widać trasa prowadzi nową autostradą nie tylko od Tarnowa, ale od samej Dębicy co jest niejako odwrotnością tego co piszesz - bo niedość że puszcza autostradą, to jeszcze odcinkiem nie włączonym do ruchu (o ile mi wiadomo od Dębicy jeszcze nieda się dojechać autostradą)
Przełączyłem na pozostałe metody obliczania i tylko przy "krótka" puszcza starą 4-ką.

Testowane na Primo2.0+Dimka_Wiman_mod+Poland_R3_NQ_2012.Q3.fbl

p.s.
Cały widz w tym że nie tyle puści kogoś od połowy, co od samego początku, który nie jest jeszcze gotowy.
Próbowałem zablokować odcinek trasy po autostradzie Dębica-Tarnów ale cała A4 jest widziana jako jeden odcinek i puszcza całość starą trasą.
Także jest do wyboru - albo zdać się na nawigację i dowiedzieć się że droga przed nami jest dziurą w ziemi, albo rozeznać się w temacie i po prostu zignorować część trasy jadąc starą - no ale to dla tych co trochę się orientują. Dla osób z odległych regionów Polski może być to nieco trudne, więc w takim przypadku pozostaje jedynie jechać jak navi prowadzi i patrzeć na znaki drogowe, bo na pewno będą jakieś tablice objazdu, czy informacyjne.
Myślę że dodanie punktu pośredniego wymuszającego część trasy starym odcinkiem bedzie tu pomocne.

Już inaczej wygląda symulacja z Mielca do Krakowa, bo puszcza od początku otwartego odcinka z Tarnowa:


Podobnie od 2-giej strony - trasa Pilzno - Kraków:

jak widać Pilzno leży dokładnie na starej 4-ce a i tak trasa prowadzi tylko do obwodnicy Tarnowa starą 4-ką a potem włącza sie na autostradę. Podobnie dla trasy łatwej, tyle że tu włącza się na autostradę zaraz przed Tarnowem.

... Więc nie jest tak źle. Jedyny problem dla tych którzy mieszkają bliżej nieotwartego jeszcze odcinka autostrady.
Cały widz w tym, że nowa autostrada w tych mapach jest uwzględniona aż do Przemyśla.

[ Dodano: 2012-12-28, 12:39 ]
Arturek, zrobiłem też symulcję ze Szczucina:

i jak widzisz prowadzi przez A4 od Tarnowa tak że nie wiem co, ale coś masz skopane. Zobacz po prawej - wszystkie trasy 75mil prowadzą tą samą drogą, jedynie krótka prowadzi 79-tką (górą) ale żadna z tras nie włącza się do autostrady za Bochnią.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1255
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-30, 09:15   

Witam

Nie symulacja komputerowa tylko zdjęcia prawdziwej nawigacji

trasa: Kraków -> Dąbrowa Tarnowska
opcje: trasa szybka
pojazd: samochód osobowy

program: IGO Primo 2.0 GoCruise

mapy Navteq 2012Q3
(bez plików FSP)



mapy Tomtom 2012.06



Widać, że nawigacja omija fragment autostrady A4, chociaż wyświetla go poprawnie

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
Ostatnio zmieniony przez Arturek 2012-12-31, 09:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 809
Skąd: zabrze
Wysłany: 2012-12-30, 10:02   

Arturek,
moje Primo to 2.0 9.6.5 221194 mapa TT 2012.06 i wyznaczenie trasy dla profilu osobowego też jest inne niż Twoje prowadzi mnie dalej niż u Ciebie A4 aż do węzła Brzesko i dopiero każe omijać dalszy odcinek jadąc starą 4-ką i w Dębnie skręca w lewo Na Dąbrowę omijając Tarnów (Nie mogę wstawić fotki dlatego opisuje)
Poza tym odnośnie map to podobny problem był na obwodnicy Wrocławia (A-8 dalej przechodzące w S-8) i poprzednia wersja map NQ Q2 też choć miała S-8 na wysokości Długołęki to kazała zjechać na starą drogę ale w tym przypadku wystarcza spojrzeć na znaki drogowe i wiedzieć dokąd chce się jechać a "Kaśka" sama przelicza za chwilę trasę i już prowadzi prawidłowo Podejrzewam że tak samo jest na odcinku A-4 w okolicach Brzeska że wystarczy odrobina znajomości geografii i topografii by nie pobłądzić czy nie nadkładać km albo niepotrzebnie tracić czasu
Niedawno słyszałem na CB jak się ktoś pytał wyjeżdzając z Wrocławia na A-4 czy na Kraków ma jechać na Katowice czy na Jędrzychowice bo tak jest na znakach (Pozostawiam to bez komentarza)
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 741
Wysłany: 2012-12-30, 15:16   

sliski4 napisał/a:
ale w tym przypadku wystarcza spojrzeć na znaki drogowe i wiedzieć dokąd chce się jechać

Wszystko się zgadza , ale kolega Arturek przedstawił konkretną trasę , następnie pada odpowiedz - że jest inaczej , ale nie jest (kolor niebieski to odcinki A4).
Na programie iGO8 , jest dokładnie tak jak podał kolega Arturek . Mapa i ustawienia jw.
_________________

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 37 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 3088
Wysłany: 2012-12-30, 17:49   

sliski4 napisał/a:
ale w tym przypadku wystarcza spojrzeć na znaki drogowe i wiedzieć dokąd chce się jechać


Stwierdzenie z gatunku filozoficznych - wierzyć nawigacji, czy jechac po swojemu, ale jesli jechac po swojemu, to po co nawigacja ?

Akurat w tym konkretnym przypadku zjazd którym prowadzi igo opisany jest "Nowy Sącz, Brzesko ", nie żadajmy zeby kierowca z Gdańska wiedział, gdzie jest Brzesko, Gdzie Nowy Sącz a gdzie Dąbrowa Tarnowska, szcególnie, że oznakowanie autostrady prowadzi : Rzeszów, Tarnów .Dla unikniecia stwierdzeń, że Dabrowa Tarnowska musi leżeć blisko Tarnowa, wystardczy jako cel wpisać np. Mielec. Poprowadzi dokładnie tą samą trasą.
Trzeba czekać , aż w kolejnej wersji mapy odblokują ten odcinek A4.
_________________
Mogę spróbować pomóc Ci na PW, ale błagam, nie pytaj o rzeczy oczywiste !Jesli słowo pisane budzi w Tobie obrzydzenie, gwarantuję , ze i moje rady wywołają identyczne odczucia
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1255
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-30, 18:31   

[quote="no_taki"]
sliski4 napisał/a:
[...]
Dla unikniecia stwierdzeń, że Dabrowa Tarnowska musi leżeć blisko Tarnowa, wystardczy jako cel wpisać np. Mielec. Poprowadzi dokładnie tą samą trasą.
Trzeba czekać , aż w kolejnej wersji mapy odblokują ten odcinek A4.


Witam

Odnośnie trasy do Dąbrowy Tarnowskiej

a) poprawnie - należy jechać "do końca" autostardy A4 w Tarnowie

b) drogowskazy na autostardzie pokazują BŁĘDNIE aby zjechać wcześniejszym zjazdem (Tarnów Zachód)

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 37 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 3088
Wysłany: 2012-12-30, 19:25   

Wniosek: szkoda, że IGO nie przewiduje możliwosci odblokowania z poziomu programu odcinków dróg wprawdzie istniejących, ale zablokowanych na mapach jako jeszce nie dostepnych.
_________________
Mogę spróbować pomóc Ci na PW, ale błagam, nie pytaj o rzeczy oczywiste !Jesli słowo pisane budzi w Tobie obrzydzenie, gwarantuję , ze i moje rady wywołają identyczne odczucia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 11