My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
Goclever NAVIO 520 DVR Polska
Goclever NAVIO 520 DVR Polska
199.00 PLN
TomTom Start 60 Europa
TomTom Start 60 Europa
489.00 PLN
Manta GPS470 Easy Rider Europa
Manta GPS470 Easy Rider Europa
129.00 PLN
Goclever NAVIO 520 DVR Europa
Goclever NAVIO 520 DVR Europa
183.99 PLN
Garmin Nuvi 54 LM Europa
Garmin Nuvi 54 LM Europa
519.00 PLN
VORDON 5 Europa
VORDON 5 Europa
195.50 PLN
TomTom Via 135 Europa
TomTom Via 135 Europa
395.00 PLN
Garmin Nuvi 3597 LMT Europa
Garmin Nuvi 3597 LMT Europa
1046.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-09-14, 13:13
Lark 35.6 ładowanie sieciowe
Autor Wiadomość
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1096
Wysłany: 2009-03-15, 14:53   FreeBird 35.6

Kupiłem nawigację Lark FreeBird 35.6 z programem MapaMap mam następujący problem: po podłączeniu do komputera przewodem USB nie ładuje się !! ( mam ustanowione połączenie USB z komputerem - zainstalowany ACTIVE SYNC ) Chciałem się dowiedzieć czy to jest wada urządzenia czy tak ma być tzn . jest tak fabrycznie.Kerik
Ps. Komputer ma dobre porty bo w tym samym miejscu jeżeli podłączę MP4 lub MP3 to się ładuje. Kerik

Koledzy dziękuję za wiadomość że nie jest to wada .
Ostatnio zmieniony przez Sance 2009-03-15, 20:58, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
n4d01 
Navi Expert


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 267
Wysłany: 2009-03-15, 16:16   

Sprawdź na innym porcie, kablu lub/i na innym komputerze.
_________________
LARK FreeBird 35AT
TomTom Rider 2
GoRider Biker II
 
 
jerzyst 
Navi Expert
Lark + MM


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 274
Skąd: 3city-5hills
Wysłany: 2009-03-15, 20:25   Re: FreeBird 35.6

Kerik napisał/a:
Kupiłem nawigację Lark FreeBird 35.6 z programem MapaMap mam następujący problem: po podłączeniu do komputera przewodem USB nie ładuje się !! ..............Chciałem się dowiedzieć czy to jest wada urządzenia czy tak ma być tzn . jest tak fabrycznie.
............

n4d01 napisał/a:
Sprawdź na innym porcie, kablu lub/i na innym komputerze.
Nic nie sprawdzaj, jest ok.
Jest to prawidłowe działanie. Ładowanie wyłacznie z zewnętrznego zasilacza. USB nie ładuje. Zreszta byla juz o tym mowa, ot chocby TUTAJ. Mowa jest o tym w instrukcji na str 8.
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1096
Wysłany: 2009-03-15, 21:06   FreeBird 35.6

znalazłem wyjście z tego problemu - kupiłem ACTODC ADAPTOR tj. przejściówka z wtyczką do prądu produkcji Made in China 100V-240V na 13.5V z GNIAZDEM do ładowarki samochodowej i problem został rozwiązany Kerik

[ Dodano: 2009-03-16, 15:00 ]
Koledzy załączam zdjęcie tej przejściówki
Kerik

Prezejściówka.jpg
Plik ściągnięto 3633 raz(y) 9,09 KB

 
 
pchomik
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-03-23, 19:10   Ładowarka 35.6

Witam

Kupiłem niedawno nawigację LARK 35.6 i nie ładuje mi się poprzez port USB. Wyczytałem, że jest to normalne. Jednak zastanawiam się jak tanim kosztem ładować ją w domu. Ponieważ mam starą Nokię 6230 i ładowarkę która pasuje czy mogę ją użyć?
Parametry ładowarki na wyjściu to: 5,7V 800mA. Boję się że 5,7V może być za dużo bo wszyscy piszą, że LARK potrzebuje 5V. Reasumując: Czy ta ładowarka się nadaje ?

Wielkie dzięki za odpowiedź i proste uzasadnienie
Pozdrawiam
pchomik
 
 
snaffie 
Navi Expert
Embedded...



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 273
Skąd: d('.')b :Dokąd
Wysłany: 2009-03-24, 20:06   

1. Czy masz dodatkowe wejście zasilania?
2. Sprawdzałeś parametry techniczne w instrukcji uzytkownika Larka?
 
 
pchomik
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-03-25, 08:56   

Dzięki za odpowiedź
Ładowarka od Noki 6230 PASUJE do Lark 35.6

Ps. W instrukcji nie znalazłem informacji o parametrach mojego urządzenia

Pozdrawiam
 
 
adrian2202
azymut


Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-04-15, 08:13   Lark 35.6 ładowanie sieciowe

Witam wszystkich.
Na początku chcę poinformować iż jestem tutaj świeżutki ale nie zaczynam od pisania zbędnych postów i tematów a chcę rozwiązać problem mój jak zapewne i kilku osób przeglądających forum.
Czytałem od dwóch dni wiele o ładowaniu sieciowym larka 35.6 a raczej o alternatywach takiego ładowania gdyż jak większość osób wie 35.6 nie ładuje się z USB.
Natknąłem się na kilka rozwiązań min. adaptery pod ładowarkę samochodową, zasilacze od kamer itd ale proszę mi powiedzieć czy kiedy podłączę zasilacz który leżał w szafie kilka lat o parametrach:
nazwa zasilacza "BROWN"
model no: BR-7715
AC-DC ADAPTOR
Input: 220/240V 50/60Hz
POWER: 8W
OUTPUT: DC 3 - 4,5 - 6 - 7,5 - 9 - 12V
jedna z wtyczek pasuje do larka


Proszę powiedzcie jakie parametry ustawić aby móc ładować larka i czy w ogóle da się go naładować tym sprzętem.
Myślę że nie jedna osoba ma jeszcze gdzieś takie uniwersalne cacko a może nie tylko mnie pomoże wasza wiedza i doświadczenie.
Dzięki i czekam na info.

Ps. wiem że w jednym z wątków już poruszyłem ten temat ale pomyślałem że może zacznę temat i ktoś da mi rozwiązanie a ja w wolnej chwili za zgodą autorów innych postów powklejam zebrane informacje na temat alternatywnych źródeł ładowania larków i sklei się jakiś konkretny temacik.
_________________
lark 35.6 od kilku dni
uważam za idealny biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2771
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-04-15, 09:57   

Zasilacze z przełącznikami (podejrzewam, że to zasilacz made in china, taki na wtyczce):
1. Nie mają stabilizowanego napięcia
2. Mają b.małą wydajność prądową
3. Na biegu "luzem" (czyli bez obciążenia) dają dużo za duże napięcie co może uszkodzić nawi w momencie podpięcia jej do tego ustrojstwa.

Ogólnie - nie ryzykował bym podłączania pod nawi.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
adrian2202
azymut


Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-04-16, 07:56   

Wędrowco dziękuję za rady, wczoraj udałem się do sklepu elektronicznego i znajomy Pan sprzedawca wypowiedział się podobnie na temat tegoż zasilacza. Zakupiłem u niego adapter na zapalniczkę o wydajności 900mA podłączyłem larka pod niego koło 23ej a rano o 6tej był już naładowany więc przyznam szczerze że mnie to wystarczy.

Nie chcę zamykać tematu bo uważam że pewnie nie ja jedyny zdziwiłem sie ze gdy kupiłem nawigację to nie było możliwości realnej jej naładowania w końcu nie wszyscy jeżdżą autem cały dzień aby móc naładować nawigację.

Proszę o wpisywanie w temacie rozwiązań ładowania i ewentualnych sugestii dotyczących ładowania urządzeń bez możliwości ładowania z usb poza samochodem:)
_________________
lark 35.6 od kilku dni
uważam za idealny biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2771
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-04-16, 08:04   

Wiesz, nawi samochodowa z założenia jest przeznaczona dla pracy w samochodzie. Akumulator jest tylko dodatkiem który ma umozliwić ustawienie sobie trasy nie siedząc w samochodzie. Są nawigacje które nie mają w ogóle akumulatora a zasilane sa li tylko z gnoazda zapalniczki w aucie. Dlatego producenci nie dołączają ładowarki sieciowej. Wyjściem - chyba najlepszym - jest właśnie zakup redukcji 230V/12V z gniazdkiem zapalniczki. Mozna też kupić ładowarkę od Motoroli; spisują się dobrze, jest o tym nawet temat tu na forum.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
bedek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-04-18, 14:37   Zasilacz do LARK 35.6

Witam,

Chcialbym kupic zasilacz do LARK-a 35.6 - ta wersja nie moze byc ladowana z portu USB (mimo ze instrukcja co innego mowi), potw. to kilka osob na forum.

Wiem ze firma LARK sprzedaje takie zasilacze za 30zl - czy ktos z forumowiczow wie moze dokladnie jakie napiecie i prad wyjsciowy ma oryginalny zasilacz tak aby moc dobrac zamiennik?

Wiem jednoczesnie ze na zasilaczu samochodowym jest napisane 5V 1000mA.

Czy wiecie moze ile firma LARK bierze ze przesylke - czyli ile zasilacz ktorego cena wynosi na stronie 30zl bedzie kosztowal finalnie ?

Pozdrawiam.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 103
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9865
Wysłany: 2009-04-18, 19:04   

Cytat:
Czy wiecie moze ile firma LARK bierze ze przesylke - czyli ile zasilacz ktorego cena wynosi na stronie 30zl bedzie kosztowal finalnie ?

Cytat:

W sprawie zakupu akcesoriów prosimy o e-mail na adres:
zamowienie@lark.com.pl

W zamówieniu prosimy umieścić:
1. Adres do wysyłki
2. Dane do faktury, o ile jest potrzebna
3. Telefon kontaktowy
4. Rodzaj zamawianego towaru
Czy piszę tam coś o forum my-navia?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
bedek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-04-19, 02:48   

Hej,

Przepraszam ale nie rozumiem odpwiedzi, czy mialo byc czy pisze lub czy piszę - w pierwszym przypadku mialo by to sens - odpowiedz jest: nie jest napisane.

Jednak mimo powyzszej odp. ktorej niestety nie rozumiem - czy ktos z forumowiczow zamawial z firmy LARK i jakie naliczono koszty dodatkowe ?.

Pozdrawiam.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 103
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9865
Wysłany: 2009-04-19, 06:27   

Spytaj się tutaj: zamowienie@lark.com.pl
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 17