Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Aristo Voyager M700 7"
Autor Wiadomość
ArekWolf 
Waypoint



Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 35
Skąd: Opole
  Wysłany: 2009-04-17, 10:08   Aristo Voyager M700 7"



Odblokowujemy nawigację
ARISTO VOYAGER M700 z AutoMapą.


MENU Aristo M700 ver. 1.0 PL


; Ver: 1.0 STABLE 12.06.2009r.
; ====================================================
; Instrukcja zmiany powłoki Aristo Voyager M700
; ====================================================
; Projekt oprawy graficznej, ikon, oraz kodu MS:
; ArekWolf - wolf4@wp.pl
; -------------------------------------------------------------------------------------
; Modyfikacja dozwolona bez ograniczeń.
; Nie zezwalam na odsprzedaż zawartości pamięci UserFlash ( tej modyfikacji )
; w serwisach aukcyjnych takich jak allegro.pl ebay.com itp.
; Sprzedaż kompletnych nawigacji M700( także na serw. aukcyjnych ) z zaimplementowaną
; niniejszą modyfikacją dokonujecie Państwo wyłącznie na swoją odpowiedzialność!
; -------------------------------------------------------------------------------------
; SKRYPTY NAPISANE W JĘZYKU MORTSCRIPT - ADNOTACJA!
; -------------------------------------------------------------------------------------
; Autor nie ponosi odpowiedzialności za błędne działanie skryptu, oraz modyfikację
; samego urządzenia o niniejszą modyfikację.
; Proszę pamiętać iż gwarancja nie obejmuje zmian dokonywanych
; w pamięci UserFlash, tym samym jakakolwiek awaria urządzenia skutkuje koniecznością
; ponownego przeflashowania układu NAND Flash.
; Koszt takiej operacji to ok 100 zł brutto.
; -------------------------------------------------------------------------------------
; Wszelkie zmiany proszę dokonywać z należytą starannością! Błędna składnia skryptu
; może spowodować iż urządzenie nie uruchomi się prawidłowo! Polecam uruchamiać
; zmodyfikowany skrypt bezpośrednio z karty SD, po stwierdzeniu że nie wywołuje błędów
; można przegrać go do pamięci UserFlash.

; -------------------------------------------------------------------------------------
; Skrypt został przetestowany na nawigacji ARISTO Voyager M700 z mapą AutoMapa Europa
; i pracuje na niej prawidłowo.
; -------------------------------------------------------------------------------------
; Strona projektu:
; http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=9321
; Zgłaszanie poprawek mile widziane.
; ===============================================================================
; Instrukcja ta dotyczy posiadaczy nawigacji Aristo Voyager M700 z zainstalowaną
; AutoMapą Europa, choć może być także użyta w przypadku nawigacji z AutoMapą Polski,
; oraz bez wgranej AutoMapy.
; !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
; Przed całą operacją należy pamiętać aby wykonanać
; kopię zapasową całej karty pamięci na dysku twardym, oraz całej zawartości
; pamięci UserFlash.
; !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

==============================================================================

==========================================
INSTRUKCJA INSTALACJI
==========================================

Za przykład przysłuży nam tutaj M700 z zainstalowaną AutoMapą w wersji Europa jeśli posiadasz AutoMapę Polska XL
wzoruj się na poniższych wskazówkach.

UWAGA!
Jeśli posiadasz już odblokowaną M700 wystarczy że przejdziesz od razu do etapu drugiego!!
Paczka zawiera trzy katalogi.
- 1 - Etap
- 2 - Etap
- 3 - Etap

Opis kroków:------------------------------------------

ETAP PIERWSZY: - folder: 1 - Etap
1. Wkładamy do czytnika w komputerze kartę SD jaką dostaliśmy wraz z nawigacją zawierającą program AutoMapa.
2. W katalogu z AutoMapą zmieniamy nazwę pliku AutoMapa EU.exe na AutoMapa.exe
3. Wgrywamy ZAWARTOŚĆ katalogu ( nie sam katalog! ) "1 - etap" do katalogu z AutoMapą na karcie SD.
4. Wsadzamy kartę SD do nawigacji, i wywołujemy explorer'a naciskając na ikonę NAWIGACJA.
5. Wchodzimy w nawigacji do katalogu z AutoMapą i uruchamiamy program CEProcessV.exe
6. Po lewej stronie otwieramy drzewo procesów, oraz zamykamy procesy ( Kill Process ):
- FMI.exe,
- FMM.exe,
- CrowService.exe,
- FDN_MainShell.exe i opuszczamy program CEProcessV.

ETAP DRUGI: - folder: 2 - Etap
1. Wykonujemy kopię zapasową całej zawartość pamięci UserFlash na naszej karcie SD, następnie kopię przenosimy i archiwizujemy na naszym komputerze.
2. Wgrywamy folder "2 - etap" na kartę SD i ponownie umieszczamy kartę w nawigacji.
2. Usuwamy całą zawartość pamięci UserFlash tak aby po wejściu na nią nie było żadnych plików i katalogów.
3. Przegrywamy całą ZAWARTOŚĆ katalogu ( nie sam katalog! ) "2 - etap" bezpośrednio do pamięci UserFlash. Po wejściu do pamięci UserFlash sprawdzamy czy mamy 9 katalogów, oraz dwa pliki.
4. Dokonaliśmy zmiany oprogramowania nawigacji. Zamykamy wszystkie okna, oraz wyłączamy nawigację przełącznikiem z tyłu urządzenia.
5. Włączamy ponownie nawigację suwakiem z tyłu, i cieszymy się nowym funkcjonalnym menu :)

ETAP TRZECI: - folder: 3 - Etap
1. Usuwamy z katalogu AutoMapa EU na naszej karcie SD plik AutoMapa EU.exe
2. Przegrywamy z katalogu "3 - etap" wszystkie pliki do katalogu z AutoMapą.
3. Możemy także usunąć plik CEProcessV.exe. W tej lokalizacji nie będzie on już nam potrzebny.

Tym oto sposobem dokonaliśmy zamiany standardowego menu ARISTO ( menu te w dalszym ciągu jest dostępne! ) na nieco bardziej funkcjonalne obsługiwane przez SystemInformation, lub WolfNCU.

Standardowo uruchamiana powłoka to SystemInformation, możemy jednak tak ustawić skrypt aby automatycznie startowała powłoka WolfNCU.
W tym celu należy wyedytować plik FDN_MainShell.mscr znajdujący się w pamięci UserFlash w katalogu App, oraz przejśc na sam koniec skryptu.
Zobaczymy tam poniższy kod, w którym należy postępować wg. zawartych instrukcji.

; ==============================================================

;Uruchamianie powloki SystemInformation
Run("\UserFlash\SysInfo\SI.exe")

; --------------------------------------------------------------

;Uruchamianie powloki WolfNCU - powłoka tymczasowo wyłączona!!

;Jeśli chcesz użyć powłoki WolfNCU pamiętaj o wyłączeniu powłoki
;SystemInformation wstawiając znak ; przed komendę Run ( ;Run("\UserFlash\SysInfo\SI.exe") )
;oraz usuwając ten sam znak z linii poniżej.

;Run("\UserFlash\Wolf\WolfNCU.exe")
; ==============================================================

Screeny:




DOWNLOAD:
KLIKNIJ ABY POBRAĆ MENU ARISTO v.1.0 PL


==============================================================


Przedstawię także w skrócie jak zachowuje się system po włączeniu.

1. Przycisk ON/OFF lub wciśnięcie bocznego przycisku uruchamia nawigację.
2. Jeśli wsadzona jest karta do dolnego portu SD następuje próba odczytania karty przez 5 sekund. Karta w FAT, do 2 GB.
3. Ukazanie się niebieskiego paska postępu z ładowaniem Windowsa CE z pamięci ROM.
4. Automatyczne uruchomienie pliku \UserFlash\App\Common\Splash.exe przykrywającego przerwę od momentu załadowania explorera do czasu uruchomienia menu ARISTO. Bez nakładki widać przez 3 sekundy pulpit Windowsa.
5. Uruchomienie usług systemowych device.exe, gwes.exe, services.exe, startup.exe
6. Startup.exe uruchamia z kolei nakładkę ARISTO poprzez start pliku FDN_MainShell.exe, oraz usługi CrowService.exe ( \UserFlash\App\Common\ ) a także i tutaj nie wiedzieć czemu również plików FMI.exe, oraz FMM.exe ( pliki te odpowiedzialne są za obsługę TDMB czyli mobilnych mediów strumieniowych do których nie mamy dostępu z menu ARISTO a które odpowiadają w Korei za oglądanie i słuchanie radia.
7. Następuje zakończenie procesu uruchamiania urządzenia, menu jest gotowe do użycia.

Na dobrą sprawę M700 nie potrzebuje nakładki umieszczonej w pamięci NAND FLash ( UserFlash ) do poprawnego działania, jeśli chcemy całkowicie zrezygnować z menu ARISTO możemy po prostu wykasować tą pamięć a system Windows uruchomi się dziewiczo jak z pamięci ROM.

Rozwiązanie problemu z brakującymi DLL'kami
Jeśli utworzymy katalog Windows na pamięci w katalogu \UserFlash ( tj. \UserFlash\Windows ) system automatycznie będzie szukał bibliotek w tym katalogu jeśli nie znajdzie ich w \Windows. Sprawa jest to tyle komfortowa iż wystarczy przegrać komplet bibliotek właśnie do \UserFlash\Windows i nie martwić się że jakaś aplikacja nie uruchomi się z powodu ich braku.

Podłączamy myszkę do M700

Sposób zamieszczony dzięki uprzejmości użytkownika valiant11

Sterownik myszki usbmouse.dll
KLIKNIJ ABY POBRAĆ
Wgraj plik do katalogu \UserFlash\Windows

valiant11 napisał/a:


1. Musisz wrzucic usbmouse.dll tam gdzie twoja navigacja szuka sterowniki ( \UserFlash\Windows ) - dop. ArekWolf
2. Robisz backup i wtedy kasujesz ten klucz ze wszystkimi podkluczami:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\LoadClients\Default\Default\3
3. Wpinasz USB myszke - MA SIE POJAWIC KOMUNIKAT "prosze podac sterownik dla nieznanego urzadzenia USB" (oczywiscie, po angielsku)
4. W pustym polu tego okienka wpisujesz "usbmouse.dll"
5. Okienko pojawia sie jeszcze raz, wpisujesz (juz jest wpisane, wiec tylko klikasz "OK") to samo jeszcze raz

Tralalala! - pojawia sie piekna strzalka myszki na ekranie, dziala lewy przycisk, prawy przycisk, i kolko - rewelacja!


Sposób opisany przez valiant11 pozwala nam na używanie myszki wraz z kursorem w M700. Niestety po zrestartowaniu urządzenia jesteśmy zmuszeni ponownie przeprowadzać całą procedurę na nowo. Aby tego uniknąć wystarczy dodać odpowiedni wpis do skryptu MortScript o następującej treści:

Kod:
;Ładowanie sterownika myszki Logitech MX518
RegWriteDWord("HKLM","Drivers\USB\LoadClients\1133_49233_12288\Default\Default\USBMouse","Cursor","00000001")
RegWriteString("HKLM","Drivers\USB\LoadClients\1133_49233_12288\Default\Default\USBMouse","Dll","USBMouse")
RegWriteDWord("HKLM","Drivers\USB\LoadClients\1133_49233_12288\Default\Default\USBMouse","Mode","00000000")


Należy jednak pamiętać iż ciąg znaków ( 1133_49233_12288 ) prezentuje konkretne urządzenie, w tym przypadku myszkę Logitech MX518 którą użyłem. Aby móc korzystać po restarcie nawigacji ze swojej myszki należy przeprowadzić zabieg opisany przez valiant11 następnie wejść do rejestru używając programu z apteczki do edycji rejestru, i odnaleźć klucz:

Kod:
HKLM","Drivers\USB\LoadClients\1133_49233_12288\Default\Default


W tym miejscu kopiujemy ciąg znaków odpowiedzialnych za rozpoznane urządzenie do swojego skryptu MortScript i cieszymy się działającą myszką za każdym razem gdy wepniemy ją do portu USB.

UWAGA. Myszka nie działa gdy uruchamiamy navigację z wepniętym już gryzoniem do portu USB. Należy podłączyć ją dopiero po załadowaniu Windowsa.
_________________
Pozdrawiam | ArekWolf
Aristo Voyager M700 (7" 800x480 )
HTC HD2 ( 4,3" 800x480 )
Lark FreeBird 50.1 CE6
Ostatnio zmieniony przez ArekWolf 2009-12-23, 09:44, w całości zmieniany 30 razy  
 
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-04-17, 13:44   

Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 2

Wzorowy (czytaj normalny)user? :shock: :shock: :shock: :shock:
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
ArekWolf 
Waypoint



Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 35
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-04-18, 11:27   

Jeśli już coś robić - to dobrze, wychodzę z założenia ;)

Poza tym mnóstwo pliczków mam dzięki Tobie aby moja navi pracowała solidnie. Dzięki.

Króciutkie pytanie: czy program TomTom można uruchomić TYLKO na navigacji TomTom czy na dowolnym sprzęcie np. moim ?

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez ArekWolf 2009-05-06, 15:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-04-18, 12:24   

Można na winCe
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-18, 13:47   

Sance napisał/a:
Można na winCe

Niestety :-( nie na każdym sprzęcie z winCE chce ruszyć.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
ArekWolf 
Waypoint



Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 35
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-04-18, 16:43   

U mnie TomTom się odpala w wersji 7.9.10 nawet na pełnym ekranie ( 800x480) ale jest problem z mapami gdyż twierdzi iż są źle aktywowane, mimo że są dobrze ;-) Pytałem dlatego czy się uruchamia na każdej innej czy tylko z urządzeniami TomTom'a bo może mapy nie rozpoznają ID urządzenia innego niż TT stąd problem z aktywacją. Tak gdybam...

[ Dodano: 2009-05-04, 14:52 ]
Czy ktoś z kolegów potrafi wytłumaczyć mi w jaki sposób podłączyć do komputera niniejszą nawigację? Wyposażona jest ona w port USB HOST ( taki jak w komputerze ), z nawigacją dostajemy kabel USB A --> Mini USB.

Ewentualnie czy da się w rejestrze lub za pomocą alternatywnego oprogramowania przestawić port USB Host aby pracował jako klient ?

W panelu sterowania jest opcja umożliwiająca podłączenie nawigacji do komputer, pytanie tylko czy funkcjonuje poprawnie i na jakiej zasadzie.

[ Dodano: 2009-05-06, 18:30 ]
Problem z TomTom'em rozwiązany. Wystarczyło użyć generatora tt8_keygen2.exe aby mapa została poprawnie aktywowana.
 
 
 
latituded610 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 15
Skąd: Chełmża
Wysłany: 2009-05-15, 20:41   

ArekW pisałem do Ciebie PW na temat tej M700 podpowiedz mi cos na temat tego tom-tom-ka bo jak pisalem uruchomilem go rowniez na pelnym 800x480 mape zarejestrowalem keygenem8_2 utworzyl sie dodatkowy plik ale mowie podrzucalem te mape na rozne sposoby i ciagle maps not found
 
 
 
ArekWolf 
Waypoint



Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 35
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-05-16, 08:06   

latituded610
Folder z mapą musi znajdować się w katalogu głównym na karcie SD ( "\" ) jeśli poprawnie wygenerowałeś pliki aktywujące mapę wystarczy odpalić TomToma a mapy automatycznie powinny się załadować.

Niestety żadnej nowej prywatnej wiadomości nie mam, tym bardziej od Ciebie :(
_________________
Pozdrawiam | ArekWolf
Aristo Voyager M700 (7" 800x480 )
HTC HD2 ( 4,3" 800x480 )
Lark FreeBird 50.1 CE6
 
 
 
uachcim
azymut


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-06-06, 22:24   

ArekWolf napisał/a:
4. Wkładamy kartę SD do nawigacji, i po załadowaniu menu, przyciskiem NAWIGACJA dostajemy się do Explorera Windows :D Violla....


no właśnie i co dalej skąd się bierze pasek ?
Przez explorer uruchomiłem task menager i zamkałem nakładkę aristo i mam goły pulpit.

A, znalazłem że m700 na rynku oprócz faviconu jest też jako easy car ut700.
Ciekawe czy działa ta tv bo sam programik można uruchomić spod wince.
 
 
latituded610 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 15
Skąd: Chełmża
Wysłany: 2009-06-07, 12:37   

Walcze z tym TomTom-em i ciagle napis map nie znaleziono a juz rejestrowalem dct tez jest podrzucalem na rozne sposoby i ciagle to samo

[ Dodano: 2009-06-07, 13:00 ]
Po wlaczeniu explorer napisz mi uachcim jak zabic nakładkę aristo bo juz wiem gdzie ona jest i czesc jej juz wykasowalem siedzi w userflash ale nie moge skasowac bo sa uruchomione procesy

[ Dodano: 2009-06-07, 13:12 ]
tak jak pisalem nakladke mozna wywalic z userflash i nie bedzie jej po restarcie a do user flash wystarczy wrzucic np. explorer tak mi sie wydaje dzis wyjezdzam na jakis czas popracujcie nad tematem i prosze o pomoc czy uruchomil juz ktos TT na m700

[ Dodano: 2009-06-07, 13:38 ]
Wszystko gra odblokowane mam po uruchomieniu pulpit my device recyclebin ale nie mam paska zadan :)

[ Dodano: 2009-06-09, 10:09 ]
mógłby mi ktoś podrzucić kopię userflash z m700 na emajla zrarowane ? mejl marcin_chelmza@wp.eu
_________________

 
 
 
ArekWolf 
Waypoint



Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 35
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-06-09, 19:37   

Aby odblokować pasek tzn. go ujawnić potrzeba malego programiku który to robi, jest w apteczce na forum. Jeśli poczekacie do weekendu to zaprezentuje pełny pakiet zastępujący w całości menu Aristo na rzecz WolfNCU albo SystemInformation. O takie cuś:

m700.jpg
Plik ściągnięto 186 raz(y) 81,67 KB

_________________
Pozdrawiam | ArekWolf
Aristo Voyager M700 (7" 800x480 )
HTC HD2 ( 4,3" 800x480 )
Lark FreeBird 50.1 CE6
 
 
 
latituded610 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 15
Skąd: Chełmża
Wysłany: 2009-06-09, 20:03   

Spoko Arek prośba podeślij jak możesz zrarowane userflash to co skasowalem na marcin_chelmza@wp.eu
Nadal walcze z tomtomem i wiem ze musze spaczowac ttsystem ale nie wiem jak czy odpaliles juz tomka na tej navi?
 
 
 
ArekWolf 
Waypoint



Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 35
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-06-10, 01:20   

Kopia zapasowa rzecz święta :) Tak uruchomiłem TomToma i działa wyśmienicie, natomiast plik wysłałem Ci na maila z paczką oryginalną pamięci UserFlash wgranego przez producenta.
_________________
Pozdrawiam | ArekWolf
Aristo Voyager M700 (7" 800x480 )
HTC HD2 ( 4,3" 800x480 )
Lark FreeBird 50.1 CE6
 
 
 
latituded610 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 15
Skąd: Chełmża
Wysłany: 2009-06-10, 15:02   

Podziękowanie za kopię userflash
 
 
 
ArekWolf 
Waypoint



Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 35
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-06-13, 07:21   ARISTO Menu 1.0 PL

ARISTO Menu 1.0 PL opublikowany w pierwszej wiadomości!!
Zapraszam do testowania.


I zarazem pytanie. M700 z AutoMapą XL posiada JAKI plik EXE który uruchamia AutoMapę, może ktoś z posiadaczy da znać.

Dla przykładu M700 z AutoMapą Europa ma EXE AutoMapa EU.exe.
_________________
Pozdrawiam | ArekWolf
Aristo Voyager M700 (7" 800x480 )
HTC HD2 ( 4,3" 800x480 )
Lark FreeBird 50.1 CE6
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12