Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
JVC KV-PX70 nie działa - pomoże ktoś?
Autor Wiadomość
TomeG2kc 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-01, 18:46   JVC KV-PX70 nie działa - pomoże ktoś?

Witajcie,
Po przeczytaniu wielu różnych postów o JVC KV-PX70 liczę, że może tu jest miejsce gdzie ktoś zna temat tego JVC i może będzie mógł mi pomóc.
A sprawa wygląda następująco: mam pożyczonego JVC KV-PX70, mój nastoletni syn dobrał się do tej nawigacji i spowodował, że się nie uruchamia.
Ale po kolei:
    1. Gdy ją pożyczyłem od szwagra, pomyślałem, że w rewanżu wgram mu inne mapy oprócz tej co już ma, zwłaszcza, że oryginalna była dość stara. Przed jakimikolwiek operacjami zrobiłem kopię zapasową poprzez Active Sync (chociaż tak naprawdę to nawet nie wiem czego to jest kopia - ma 175KB - rejestru?).
    Zrobiłem update firmware ze strony JVC, licząc, że to coś da (np. będzie zawierać update map). Później, jak się doczytałem, update map był płatny i do tego strasznie nieaktualny, oryginalnych map nie udało mi się zupgradować (wybaczcie to słowotwórstwo).
    2. Do urządzenia miałem dostęp poprzez Active Sync, podmieniłem, obecnego w nakładce JVC, Media Playera na explorer.exe i uzyskałem możliwość uruchamiania plików w Windows.
    3. I tu wszystkie problemy by się elegancko skończyły bo mógłbym zamiast explorera podpiąć AutoMapę lub Igo8 itd., ale... jednak nie. Mój syn dorwał się do tej nawigacji, do explorera, a co za tym idzie i do innych programów z APTECZKI. Jak mi zreferował, uruchamiał niegroźne programy np. FileManCE.exe, sprawdzał jak działa OpenKey.exe itp. I gdy już się nabawił uruchomił plik, który był na oryginalnej karcie, w jej katalogu głównym: AutoRunCE.exe.
    4. No i po restarcie, do teraz, nawigacja już nie wstała. Na początku pokazuje się czarna tapeta JVC z niebieską siatką, a po środku przez sekundę pokazuje się klepsydra wraz z melodią startową Windows - później kicha, tak zostaje i nic więcej nie można zrobić. Jedyne co zaobserwowałem, to to, że mogę rysikiem zarysować obszar, tak jakby Windows się uruchomił ale był przykryty czymś/nie było menu Start. Niestety nie mam, po tej 'operacji' z AutoRunCE.exe, już dostępu do urządzenia poprzez Active Sync.

Domyślam się, że w ostateczności uratować by mnie mógł FlashRom z Mediona P4410, ale to jest, jak napisałem, ostateczność. Moim celem jest oddać to urządzenie prawie (czyli mogą być nowe mapy) w takim stanie w jakim je otrzymałem, a nie z zupełnie innym menu od Mediona.
No i co o tym sądzicie? Jaką możecie mi dać radę?
Pozdrawiam i liczę na odzew.
--
TomeG2kc
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-07-01, 18:59   

Poczekaj aż bateria siądzie. Może wszystko samo się naprawi.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
TomeG2kc 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-02, 17:40   

Dzakus napisał/a:
Poczekaj aż bateria siądzie. Może wszystko samo się naprawi.

Poczekałem i niestety nic się samo nie naprawiło :cry: .
Za to coś dziwnego zaczęło się pojawiać na ekranie. Po jakimś czasie (nie wiem po jakim, bo odłożyłem nawigację na bok, by się wyładowała) na tej startowej tapecie zaczęła się rysować czerwona linia szerokości jednego piksela, od lewej do prawej, po dojściu do końca przeskakiwała na następną linię i tak do końca. W konsekwencji cały ekran zarysowany na czerwono :shock: .
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły albo propozycje bo już tracę nadzieję :cry: .
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2009-07-02, 23:37   

TomeG2kc napisał/a:
Zrobiłem update firmware ze strony JVC,


Spróbuj powtórzyć aktualizację lub sprawdź tak:

Na karcie pamięci SD utwórz w czytniku kart katalog o nazwie 8 i wgraj do niego z APTECZKI Total Commandera (same pliki bez katalogu) i plik cecmd.exe zmień jego nazwę na module.exe i sprawdź z procedurą aktualizacji czy odpali TC.
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
TomeG2kc 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-03, 21:56   

maxpl napisał/a:
Spróbuj powtórzyć aktualizację


Próbowałem na samym początku, zanim napisałem tą prośbę o pomoc :-| . Nic to nie dało.

maxpl napisał/a:
lub sprawdź tak:
Na karcie pamięci SD utwórz w czytniku kart katalog o nazwie 8 i wgraj do niego z APTECZKI Total Commandera (same pliki bez katalogu) i plik cecmd.exe zmień jego nazwę na module.exe i sprawdź z procedurą aktualizacji czy odpali TC.


Również tego próbowałem z tym, że z plikiem explorer.exe (zmieniłem jego nazwę na module.exe) i ponownie próbowałem aktualizacji.
W obu (a właściwie w trzech) przypadkach (ponownej, oryginalnej JVC, tej z explorer.exe i polecanej przez maxpl cecmd.exe i spółki - bo mimo wszystko jeszcze raz zrobiłem tak jak polecałeś) aktualizacji nic to nie dało. Ciągle jakby uruchamia się Windows (klepsydra, muzyczka), ale tapeta JVC przykrywa wszystko, a 'aktualizacja' nie uruchamia się :-( .

Ale mam pomysł/pytanie. Gdy przytrzymuję przycisk ON/OFF i FLAGĘ wchodzę w (tak go nazwę) tryb serwisowy - niebieski ekran:

400G_PVT_UT_R01_1108 512MB -> to chyba nazwa firmware'u

0=WINCE Upgrade -> wiem, że tego sie używa gdy chce się wgrać firmware z Mediona
1=UBOOT Upgrade -> tu właśnie mój pomysł - może spróbować przez to? CO TO JEST? Po wybraniu są opcje: UBOOT by USB i SD
2=Memory Tools -> wiadomo, narzedzia do pamięci
3=GPS&BT Tools -> wiadomo, narzedzia do GPS i BT
4=Other Tools -> CPLD Upgrade by USB or SD - A co to jest?
Choice=1 -> wiadomo - to co się wybrało.

Co o tym sądzicie? Może gdyby się stworzyło na karcie SD coś takiego jak ten JVC upgrade, to może dało by się uruchomić Total Commandera, albo explorera? Tylko nie wiem co to jest to UBOOT? Bo poprzez WINCE wydaje mi się, że nie warto, bo totalnie by się zepsuło firmware - domyślam się, że to jak grzebanie w BIOSIE PC. Jeśli UBOOT to podobne jak WINCE to mój pomysł niestety nic nie jest wart.
Ale może wiecie co to jest to UBOOT???

Baj de łej - dzięki za jakieś pomysły, fajnie gdy ktoś próbuje pomóc. THX.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-07-03, 22:34   

Kilka linków,może w nich coś znajdziesz...
http://forum.pocketnaviga...1128473-sid.htm
http://forum.pocketnaviga...1079669-sid.htm
http://forum.gps24.pl/viewtopic.php?p=34931
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1157629.html

oryginał: http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70
tłumaczenie (Google translate): http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70

oryginał: http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70
tłumaczenie: http://translate.google.c....php%3Ft%3D3016

oryginał: http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70
tłumaczenie: http://translate.google.c...c.php%3Ft%3D634
_________________

 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2009-07-03, 22:36   

Co do aktualizacji, czy zrobiłeś dokładnie tak jak opisali ?
=> tutaj <=
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
TomeG2kc 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-04, 09:13   

jacekp1313 napisał/a:
Kilka linków,może w nich coś znajdziesz...
http://forum.pocketnaviga...1128473-sid.htm
http://forum.pocketnaviga...1079669-sid.htm
http://forum.gps24.pl/viewtopic.php?p=34931
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1157629.html

oryginał: http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70
tłumaczenie (Google translate): http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70

oryginał: http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70
tłumaczenie: http://translate.google.c....php%3Ft%3D3016

oryginał: http://www.gopal-navigato...ighlight=kvpx70
tłumaczenie: http://translate.google.c...c.php%3Ft%3D634

Dzięki jackup1313, ale sam też używam google - wszystkie te tematy przejrzałem sam wcześniej, również korzystając z GT :-P . Stąd również wiem, że mogę zflashować tego JVC do Mediona, ale jednak nic tam nie ma na powyższy temat, niestety :cry:

maxpl napisał/a:
Co do aktualizacji, czy zrobiłeś dokładnie tak jak opisali ?
=> tutaj <=

Na początku, rzeczywiście pomyślałem, że nie zrobiłem dokładnie tego co tam napisali - pomyślałem, że nie sformatowałem karty w FAT32 (bo przecież do innych nawigacji każą formatować w FAT16), ale nie - gdy chciałem sformatować kartę po Twojej uwadze, okazało się, że jednak była już ona od początku sformatowana w FAT32 a co za tym idzie wszelkie opisane wcześniej operacje były wykonywane na FAT32... Więc niestety, nadal nic.
Eny łej -> THX
Any more props :?:
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2009-07-04, 21:22   

Tomek zapraszam po 22 na Pomoc Online
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2009-07-04, 21:45   

Poczekamy na wyniki,bo to paskudna sprawa.
No ale niestety,w tej kwestji chyba nie potrafie pomoc.
Zarazem jestem dobrej mysli.
Firmware ;-)
No ale niczego nie chce sugerowac,bo moze sa inne sposoby.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Czy to jest pelne Firmware?
Jakie foldery zawiera?

Troche dreptalem w tej kwestji,wiec pozwole sie zapytac. ;-)
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
TomeG2kc 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-07, 09:30   

Witam Panów, wybaczcie brak odpowiedzi, w sobotę mieliśmy z rodziną mały wypad i przyznam, że zajmowałem się czymś innym... :mrgreen: No, ale teraz jestem z powrotem, a jutro wraca mój szwagier grrrrr :-x .
maxpl napisał/a:
Tomek zapraszam po 22 na Pomoc Online

Dzięki :-D . Czy w zwykłe dni tygodnia też urzędujecie ;-) :?: :?: :?: . Bo chętnie spróbuję, zwłaszcza, że czas ciśnie...
mirko1 napisał/a:
Poczekamy na wyniki,bo to paskudna sprawa.

Czy tu masz na myśli efekty Pomocy Online?
mirko1 napisał/a:
No ale niestety,w tej kwestji chyba nie potrafie pomoc.
Zarazem jestem dobrej mysli.
Firmware
No ale niczego nie chce sugerowac,bo moze sa inne sposoby.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Czy to jest pelne Firmware?
Jakie foldery zawiera?
Troche dreptalem w tej kwestji,wiec pozwole sie zapytac.

Co do firmware od JVC - niestety nigdzie (a szukałem również m.in. na chyba szwedzkich stronach) nie mogłem znaleźć. Oczywiście fm-re Mediona mam, ale jak wiecie to ostateczność. Co do zawartości tego firmware:

to raczej mało Ci to powie... Nie mam dostępu do zawartości samego urządzenia JVC, tylko do jego karty pamięci i to też poprzez inne urządzenie, więc nie wyobrażam sobie, żeby była możliwość dostępu do oryginału. Ale oczywiście chciałbym się mylić.
Mam nadzieję, że jeszcze przeczytacie tego posta... :roll: .
--
Pozdrawiam
TomeG2kc
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2009-07-07, 18:21   

Ja przeczytalem i musze powiedziec,ze nie potrafie Ci pomoc.

Poczekajmy na maxpl.

Pomyslalem o 9 nozce.
Pytaniem jest,czy i jak to zadziala.
Moze sie zdazyc,ze po 9 nozce trzeba wgrac firmware,ktore jest nieosiagalne.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2009-07-08, 06:39   

Ciekaw jestem jak można pomóc koledze TomeG2kc będąc już 3 razy po 22 na pomocy online a jego jak nie było tak nie ma. Ponoć czas go nagli, Ja też mam go mało więc Do Zobaczenia w wolnej chwili.
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
TomeG2kc 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-08, 22:06   

maxpl napisał/a:
Ciekaw jestem jak można pomóc koledze TomeG2kc będąc już 3 razy po 22 na pomocy online a jego jak nie było tak nie ma. Ponoć czas go nagli, Ja też mam go mało więc Do Zobaczenia w wolnej chwili.


Wybacz Max, nie wiedziałem, że co wieczór jesteś na Skypie (myślałem, że tylko w weekendy), nawet się o to pytałem we wcześniejszym poście.
Czekam dziś na Skype, mam nadzieję, że znajdziesz dziś czas. Jak nie, to pewnie jutro uzupełnię post, bo sprawa się zmieniła na lepsze, ale nie do końca. Tak czy inaczej jeszcze o tym napiszę.
---------------- dodane: 09.07.2009, 21:46
Tak jak wspomniałem, zdaję raport z postępu spraw (mam nadzieję, że pomoże to innym, gdy będą w podobnych kłopotach).
Po konsultacji ze szwagrem (musiałem mu wyjaśnić jak się sprawy mają - zdecydowaliśmy, że zrobię tak by NAWIGACJA (niekoniecznie interfejs) działała tak jak dawniej) - więc wgrałem firmware od Mediona licząc, że mimo zmiany interfejsu dostanę się do nawigacji. Niestety nic z tego (zonk!). Co ciekawe, wszystko inne działa! Ale po kolei:
    1. Wgrałem firmware kierując się instrukcją zawartą tutaj.
    2. Uzyskałem dostęp do My Flash Disk i Storage Card poprzez Active Sync i explorera windows. Wszystko poszło idealnie.

No, pomyślałem, teraz wreszcie będę mógł coś z tym zrobić. Posprawdzałem czy działają pliki .exe, np.Mp3Player.exe, VideoPlayer.exe itp., które są domyślnie zainstalowane. Działały! Podbudowany spróbowałem uruchomić MENU.exe. WOW, też zadziałało - oryginalne menu JVC działało! No, pomyślałem, to wystarczy wrzucić jakoś to do autostartu i będzie tak jak wcześniej (pomijając startowe, czerwone logo Mediona zamiast czarno-niebieskiego JVC)!. Wniebowzięty zacząłem próbować z innymi .exe, Setting.exe działał. Zaryzykowałem i uruchomiłem 'AutoRunCE.exe' (to niby przez ten plik wszystko siadło - jak mówił mój syn - aktualnie już w to wątpię), nastąpiła krótka instalacja, gps się przeładował i uruchomił się NORMALNIE, tak jak pierwotnie!. Czyli miałem uruchamiający się gps JVC, a dzięki firmware'owi Mediona i kombinacji On+flaga+reset miałem dostęp do Windowsa i aplikacji z Apteczki. Doszedłem do wniosku, że czas najwyższy uruchomić nawigację. I tak dotarłem do najważniejszego pliku - 'MNAVDCE.EXE' - pliku uruchomieniowego programu do nawigacji. I tu ZONK - nie zadziałał :-( , Obojętnie czy go uruchamiałem poprzez oryginalne menu JVC (a inne programy działały również przez menu - Mp3Player itp.) czy poprzez Windowsa - nic z tego. W windowsie ciągle otrzymuję komunikat:
Kod:
Cannot find 'MNAVDCE.EXE' (or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available.

Domyślam się, że problemem jest "niezarejestrowanie" w rejestrze tego programu i jego ścieżki (przydałaby się instalacja?). W katalogu głównym My Flash Disk, na którym znajduje się program do nawigacji, znajduje się plik 'Pathfinder.reg', a w samym katalogu nawigacji 'Pathfinder_orig.reg'. Przejrzałem je, ale żaden nie zawiera ścieżki dostępu do pliku 'MNAVDCE.EXE' :cry: . Przeszukałem również rejestr przy pomocy CeRegEditora pod kątem nazwy 'MNAVDCE.EXE' i również niczego nie znalazłem :?: :!: . Co, myślicie, tu się stało? Dziwne...
W kat. głównym jest też plik 'cleanflash.exe' ale boję się, że gdy go uruchomię to skasuje mi coś czego nie powinien, ale nie wiem, może by pomógł?
Szkoda, że nie mogłem napisać, że wszystko działa. Może jednak komuś się przydadzą te informacje. No i liczę, że po moim ponownym dłuuuugim opisie któryś z Was dojdzie do wniosku, że to coś standardowego i pomoc nadejdzie szybko ;-) .

P.S.
Żeby nie było niedomówień, zastosowałem się do poradnika Luccasa dotyczącego bibliotek dll. Biblioteki wgrałem do My Flash Disk, do katalogu DLLs, zrobiłem zalecane zmiany w rejestrze, zresetowałem gps i nic. Poszukałem w sieci, tym razem nie o JVC ale o jego bracie Medione i oto co znalazłem. Z tego postu wynika, że niestety zmiany w rejestrze w tych urządzeniach nie są zapamiętywane (sic!) - no i mamy wytłumaczenie dlaczego nie zapamiętał klucza LOADER. Tylko jak to było wcześniej, że nawigacja działała? A tak na marginesie to mam kopię rejestru zrobioną przy pomocy Active Synca, przed wszystkimi zabawami 8-) . Tylko nie wiem czy, wgranie backupu już totalnie wszystkiego nie spieprzy gdy aktualnie jest wgrany firmware Mediona :!: :?: .
Generalnie, to mam zrobione tak jak ten gościu opisuje, mam podpięty explorer.exe pod PictureViewer.exe i to mi starcza.
Ale to czego mi brakuje to działającej, pierwotnej nawigacji!
Jeśli dotrwałeś do końca to gratulacje :lol: . A teraz pytanie: możesz mi pomóc?

P.S. 2
---------------- dodane: 10.07.2009, 10:10
AutoMapa 5.5.1 EU działa :lol: .
Ale czy ma ktoś instalkę (?) GoPal Maps od NAVTEQ :?: (to są właśnie te mapy, które są pierwotnie zainstalowane w JVC i Medionie i mi teraz nie działają).
_________________
Pozdrawiam
TomeG2kc
 
 
pyzdraaa
azymut


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 2
Wysłany: 2010-08-10, 23:12   Navigacja JVC KV-PX70 brak plików my flash disk!!

Witam

Dostałem do naprawy nawigacje jak w temacie wyżej ale brakuje w niej plików w my flash disk, co w związku tym nawigacja zatrzymuje się na logu JVC a aktualnie mediona bo wgrałem nowego win ce 5.0 . Bez problemu działa AM 6.5. ale ja chce to zrobić żeby np. automatycznie włączało się AM albo niech ktoś mi wyśle plik z my falsh disk jvc wtedy przynajmniej będę miał jakie menu. Bo nie chce za każdym razem wchodził w win żeby odpalić AM,
Proszę o pomoc z przerobieniem rejestru albo wysłaniem plików.
A po za tym klient chce odpalić stare mapy a nawet nie wiem jaki program był tam do nawigacji (na karcie są mapy).

Pozdrawiam Grzesiek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9