Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
TRyb nocny wygaszenie podświetlenia w Auto Mapie
Autor Wiadomość
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-10-15, 19:56   

szybkilopez napisał/a:
Uważam, że dokładność do miesiąca jest w zupełności wystarczająca do prawidłowej pracy takiego programiku. Dzięki temu każdy mógłby sam określić godziny ściemniania i rozjaśniania wyświetlacza według własnych upodobań i miejsca w którym się znajduje

i tu jest pewien delikatny problem, bo pomiędzy wschodnią a zachodnią granicą kraju jest ok. 45-50min różnicy czasu lokalnego. jak ktoś jedzie z Lublina do Wrocławia i z powrotem to będzie pewien rozrzut. oczywiście taki plik tekstowy jest tu jakimś ratunkiem wobec oporu AM i niemożności przechwycenia sygnału
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-10-15, 20:04   

szybkilopez napisał/a:
Ale można stworzyć dodatkowy plik tekstowy np taki

Może da się wykorzystać. Dane stare i pewnie nieaktualne ale różnice są drobne. Ważniejsze jest ustalenie przejścia z czasu zimowego na letni i odwrotnie - http://komety.astrowww.pl/wschody.html

Biorąc pod uwagę że pochmurny, deszczowy, wrześniowy dzień w samo południe może wymagać mniejszego (wieczornego) podświetlenia niż o takiej samej porze w rozsłoneczniony, grudniowy dzień, z odbiciami słońca od śniegu - może zrezygnować z automatu i wykonać tylko ręcznie obsługiwany suwaczek?
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-10-15, 20:26   

ręcznie - proszę bardzo. wersja hulająca na larku 35.1 dająca max podświetlenie:
Kod:
Run ("\ResidentFlash2\YFAP20\Backlight.exe")
Repeat ( 10 )
MouseClick( Backligth , 300, 60 )
EndRepeat
MouseClick( Backligth , 315, 10 )


oraz min. podświetlenie:
Kod:
Run ("\ResidentFlash2\YFAP20\Backlight.exe")
Repeat ( 10 )
MouseClick( Backligth , 20, 60 )
EndRepeat
MouseClick( Backligth , 315, 10 )


właśnie przeglądam linka ze wschodami i zachodami słońca dla PL - jakby ktoś coś takiego miał w pliku tekstowym....
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-10-15, 20:36   

adas01 napisał/a:
jakby ktoś coś takiego miał w pliku tekstowym....

powiedz jak ma ten plik wyglądać i będzie zrobione

wschody.zip
Pobierz Plik ściągnięto 118 raz(y) 7,19 KB

 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-10-15, 20:39   

Hukkle, w sumie myślę, że wystarczy to co proponował kolega lopez - czyli dla miesiąca jedna wartość. jutro się tym zajmę. pzdr

(szkoda Twojego czasu)
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-10-15, 20:47   

adas01 napisał/a:
szkoda Twojego czasu)

Eeee tam... szast prast i po wszystkim...
W załączniku poprawiony plik tekstowy w formacie csv - trzy kolumny rozdzielone średnikiem. W wierszu - data;wschód;zachód

[ Dodano: 2008-10-15, 21:06 ]
Nowy "lepszy" link - http://www.pta.edu.pl/orion/niebo/archiwum_b.html
"Lepszy" bo danych więcej, ale czy on taki dobry? Tak jak wyżej pisałeś, różnica zachodu słońca między Szczecinem a Zamościem dochodzi do 50 min. Ta sama różnica dla danego miasta dla 1 i 31 dnia miesiąca to ponad 70 min... A użytkownicy nawigacji jeżdżą nie tylko po Polsce... :-/

wschody.zip
Pobierz Plik ściągnięto 75 raz(y) 3,28 KB

_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
-=zark=-
Waypoint


Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 32
Wysłany: 2008-10-16, 01:04   

koledzy podajecie kody źródlowe a gdzie trzeba je wstawić ?? :oops:
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-10-16, 07:37   

-=zark=- napisał/a:
a gdzie trzeba je wstawić ??

to są skrypty mortscripta
trzeba to wrzucić w notatnik i zapisać jako plik .mscr
no i posiadać mortscripta

ps. no i zero gwarancji że ruszy u ciebie - na razie wszystkie wrzucone przeze mnie działają na larku 35.1, a na reszcie nie wiadomo

[ Dodano: 2008-10-16, 08:22 ]
Hukkle napisał/a:
Ta sama różnica dla danego miasta dla 1 i 31 dnia miesiąca to ponad 70 min... A użytkownicy nawigacji jeżdżą nie tylko po Polsce...


w przypadku braku możliwości odczytania stanu AM i tak będą to obliczenia mocno uproszczone i do zastosowania właściwie tylko w PL (sensowne algorytmy wyliczania wschodu i zachodu słońca dla każdej pozycji geograficznej są, tylko znów jedno ograniczenie - jak dostać się do danych przekazywanych przez GPS? )
 
 
tomwie6 
Waypoint
Lark 35.3



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 75
Skąd: 3miasto
Wysłany: 2008-10-16, 13:07   

Witajcie,
rzuciły mi się w oczy dwa klucze w rejestrze.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE\AmRunning
i
HKEY_CURRENT_USER\Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE\NightModeSetByAuto

gdy AM jest wyłączona obydwa mają wartość 0

Gdy włączymy AM AmRunning przyjmuje wartość 1

Nie mam czasu sprawdzić, ale być może NightModeSetByAuto przyjmie wartość 1 przy automatycznie włączonym trybie nocnym?
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-10-16, 14:04   

tomwie6 napisał/a:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE\AmRunning
i
HKEY_CURRENT_USER\Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE\NightModeSetByAuto

gdy AM jest wyłączona obydwa mają wartość 0

Gdy włączymy AM AmRunning przyjmuje wartość 1


u mnie nie zawsze...

a NightModeSetByAuto to ustawienie zależne od automatycznego przełączania na tryb nocny (do wybrania lub nie w ustawieniach)
 
 
tomwie6 
Waypoint
Lark 35.3



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 75
Skąd: 3miasto
  Wysłany: 2008-10-16, 14:56   

adas01 napisał/a:
u mnie nie zawsze...

A czym sprawdzałeś? CeRegEdit trzeba odświerzyć aby uwierzyć...

adas01 napisał/a:
NightModeSetByAuto to ustawienie zależne od automatycznego przełączania na tryb nocny (do wybrania lub nie w ustawieniach)


Chyba nie, mam 0, obojętnie czy zaznaczę "Automatycznie wykonuj: przełączanie w tryb nocny" czy też nie.


Pytanie, jak zmusić AM do automatycznego włączenia trybu nocnego w dzień? Zmiana godziny nie pomaga...

edit Sprawdziłem organoleptycznie, AM przeszła w tryb nocny i NightModeSetByAuto=1
Czyli wystarczy monitorować wartość tego klucza, aby wiedzieć czy AM jest w trybie nocnym :)
Sprawdzone na Lark 35.3
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-10-16, 21:23   

macie i testujcie. na sucho u mnie działa (po ręcznej podmianie wartości klucza 0 na 1 i z powrotem zwiększa/zmiejsza jasność). pamiętajcie o tym, że u Was okienko do sterowania jasnością a) może nazywać się inaczej b) jeśli macie + i - gdzie indziej na ekranie to trzeba zmienić współrzędne do symulowanego kliku

Kod:
Run ( "\SDMMC\AUTOMAPA EU\wceAM.exe")
Sleep ( 3000 )
nmode = RegRead ( "HKCU", "Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE", "NightModeSetByAuto" )
nmod1 = Eval ( nmode )

while ProcExists ( "wceAM.exe" )
  nmode = RegRead ( "HKCU", "Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE", "NightModeSetByAuto" )
  nmod2 = Eval ( nmode )
  if ( nmod1 ne nmod2 )
   Call zmiana
  Endif
  Sleep ( 10000 )
EndWhile


Sub zmiana
if ( nmod2 = "1" )
       Run ("\SDMMC\TOOLS\YFAP20\Backlight.exe")
    Repeat ( 7 )
    MouseClick( Backligth , 20, 60 )
    EndRepeat
    MouseClick( Backligth , 315, 10 )
    nmod1 = "1"

       else
        Run ("\SDMMC\TOOLS\YFAP20\Backlight.exe")
    Repeat ( 7 )
    MouseClick( Backligth , 300, 60 )
    EndRepeat
    MouseClick( Backligth , 315, 10 )
        nmod1 = "0"
    Endif
EndSub
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-10-17, 08:43   

no i co? jakieś komentarze zwrotne?

btw. żeby sprawdzić, czy zadziała bez wnikania w to, jak działa na waszych navi rozjaśnianie i ściemnianie, podmieńcie skrypt na taki (nie będzie ściemniać, ale jeśli wykryje zmianę, to dostaniecie komunikat):

Kod:
Run ( "\SDMMC\AUTOMAPA EU\wceAM.exe")
Sleep ( 3000 )
nmode = RegRead ( "HKCU", "Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE", "NightModeSetByAuto" )
nmod1 = Eval ( nmode )

while ProcExists ( "wceAM.exe" )
  nmode = RegRead ( "HKCU", "Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE", "NightModeSetByAuto" )
  nmod2 = Eval ( nmode )
  if ( nmod1 ne nmod2 )
   Call zmiana
  Endif
  Sleep ( 10000 )
EndWhile


Sub zmiana
if ( nmod2 = "1" )
       Run ("\SDMMC\TOOLS\YFAP20\Backlight.exe")
    Message ( "Wykryto zmianę skórki na tryb nocny" )
    nmod1 = "1"

       else
        Message ( "Wykryto zmianę skórki na tryb dzienny" )
        nmod1 = "0"
    Endif
EndSub
 
 
-=zark=-
Waypoint


Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 32
Wysłany: 2008-10-17, 17:31   

co i gdzie trzeba wrzucic do golej navigacji podajce również chcę potestować
na navigonie g800 nieodblokwanej porosze o szczególowy opis :roll:
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-10-17, 18:28   

Cytat:
co i gdzie trzeba wrzucic do golej navigacji podajce

Przeczytaj wątek w którym piszesz. Później poczytaj o MortScripcie.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11