Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
MortScript - przykłady skryptów
Autor Wiadomość
ppablittoo 
Waypoint


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-12-14, 22:08   

Mam mały problem.Po edycji pliku Automapa PL.mscr czyli po dopisaniu odpowiednich ścieżek i wgraniu tego pliku na SD, moja nawigacja nie widzi tego pliku. Więc nie mogę uruchamiać automapy tym plikiem

[ Dodano: 2008-12-14, 22:19 ]
1. Zainstalować w nawigacji MortScripta (skopiować plik .CAB do nawigacji i uruchomić)
W jakim celu należy zainstalować ww. program i jak go zainstalować?

[ Dodano: 2008-12-14, 22:47 ]
Dodam jeszcze tylko że mam nawigacje Lark 35.4,która jest właściwie odblokowana. a nie chciał bym ingerować w urządzenie
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-12-15, 07:31   

ppablittoo napisał/a:
W jakim celu należy zainstalować ww. program
"Coś" musi wykonać skrypt...
ppablittoo napisał/a:
i jak go zainstalować?
ppablittoo napisał/a:
skopiować plik .CAB do nawigacji i uruchomić
_________________

 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18908
Skąd: 3City
Wysłany: 2008-12-15, 11:34   

Ppablittoo, a jak uruchamiasz AutoMapę w Larku ? Zrób tak samo, ale zamiast wskazywać do uuchomienia plik AutoMapy wskaż plik AutoMapa PL.mscr
Jeżeli masz poprawnie wpzmodyfikowane wszyskie ścieżki,AM powinna wystartować.
_________________

 
 
ppablittoo 
Waypoint


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-12-15, 14:12   

I nadal nic z tego. Nie widzi pliku do uruchomienia.Po wypakowaniu Mortskripta są różne pliki ale nie ma pliku Cab. Więc nie bardzo rozumiem jak mam to zainstalować.
I drugie pytanie jest takie czy przy dopisywaniu ścieżek w tym pliku automapa koniecznie muszą być na początku i na końcu nawias i cudzysłów ,czy może być tak jak teraz:
delete \StorageCard\POI
xcopy \StorageCard\wgrane poi
Run \StorageCard\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18908
Skąd: 3City
Wysłany: 2008-12-15, 19:23   

delete \StorageCard\POI
xcopy \StorageCard\wgrane poi
Run \StorageCard\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe

Wszystkie nawiasy, przecinki i cudzysłowy muszą zostać zachowane. Rozumiem, że POI i wgrane poi to nazwy plików, a nie folderów. Jeśli tak, to musisz dodać rozszerzenie (czyli jeśli plik z POI ma nazwę POI musi być POI.amp, oraz wgrane poi.amp).

Czyli powinno być:
delete ("\StorageCard\POI.AMP")
xcopy ("\StorageCard\wgrane poi.AMP","\StorageCard\","yes","yes")
Run("\StorageCard\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe")

Spróbuj uruchomić to nie z poziomu nawigacji, a z poziomu Windowsa
_________________

 
 
ppablittoo 
Waypoint


Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-12-15, 20:41   

Witam.
Wiem że truję ci d...., ale bez twojej pomocy się nie obędzie.
Odpaliłem ten program na nawigacji, to połowa sukcesu.........
Ponieważ z mojej winy się nie dogadaliśmy odnośnie tego czy poi i wgrane poi to nazwy folderów a nie plików. więc jest tak że to były nazwy folderów.
Prawdziwe nazwy plików to:i tu mam problem bo z poziomu windowsa "oryginalne' nazwy są cztery i są takie:pois-desc.poi , pois-nodesc.poi , pois-desc.poipts , pois-nodesc.poipts Natomiast z poziomu nawigacji sa tylko dwie nazwy: pois-desc.poi , pois-nodesc.poi
Teraz "zapas": ma nazwę: POI2.AMP
ten plik się nie zmienia:Run ("\StorageCard\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe"
Jeżeli jeszcze raz mógłbyś pomóc to dzięki tzn jeszcze raz napisać mi jak to powinno teraz być

[ Dodano: 2008-12-15, 21:28 ]
A tak w ogóle to ten problem ze znikającymi POI występuje tylko na larkach czy na każdej nawigacji. Jest to generalnie problem automapy , czy wybranych nawigacji?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18908
Skąd: 3City
Wysłany: 2008-12-16, 07:33   

Ja mam Navię Nv35, więc znikanie POI to raczej sprawa scrackowanej mapy...

Co do MortScripta: kopiujesz plik CAB do nawigacji i uruchamiasz go z poziomu Windows - instaluje się w systemie samoczynnie

Jeśli chodzi o nazwy plików - sprawdź w AutoMapie, który plik jest ustawiony w POI (w miejscu, z któego dodajesz nowe POI pokazuje, który plik jest wczytany) - sorki, że tak ogólnie, ale sprzęt mam w domu... Ewnetualnie skopiuj poi2.amp do innego folderu i wskaż go AutoMapie jako obowiązujący

Oddzielny problem to wystartowanie AM - wyrzuć ze skryptu dwie pierwsze linijki i sprawdź, czy sam skrypcik odpala AM.

Jutro podejdę do kumpla i poćwiczę na jego Larku, może łatiwj będzie Ci coś podpowiedzieć.
A co do trucia...... - nikt mi nie każe wchodzić na to forum, poza tym - sam długo czytałem i podpytywałęm innych, więc wypadałoby oddać dług. Jak się wprawisz, pomożesz innym...
_________________

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-12-16, 07:44   

Może brakuje Ci pliku?
"Pakiet" działający Mortscript'a składa się z trzech plików:
- mortscript.exe (wykonujący skrypt *.mscr)
- skrypt jakas_nazwa.mscr
- plik jakas_nazwa.exe - uaktywniający mortscript'a i wymuszający na nim wykonanie skryptu.
Jeśli mortscript nie byl aktywowany po włączeniu nawigacji przez kliknięcie na nim, to skrypty *.mscr nie zostaną wykonane gdy na nich klikniesz. Trzeba najpierw uruchomić mortscript a potem klikasz skrypt. Żeby tego u nikać, po to jest pliczek jakas_nazwa.exe który - mając tą samą nazwę co skrypt - aktywuje mortscripta i wymusza na nim wykonanie skryptu.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-10, 17:49   MortScript - przykłady skryptów

Moze by tak zrobic watek o MorScript o poleceniach co do skryptu dla poczatkujacych.
Sam bym sie chetnie nauczyl,bo z waszej pomocy jak narazie nie moge skozystac z powodu braku zainteresowania,wiec daje wlasnie takie pytanie.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-05-17, 07:49, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-01-10, 18:51   

http://www.sto-helit.de/i...n=view&entry=64
Manual po angielsku

Kod:
Trochę tłumaczenia by ja

9.11 Kopiowanie, zmienianie nazw, przenoszenie i kasowanie plików
9.11.1 Kopiuj pojedynczy plik (Copy)
Copy( źródłowy plik, plik docelowy [, nadpisać?] )
Kopiuje plik
Cel musi być całą scieżk. (T.z. nie tylko folder !)
Jeśli ma nadpisywać to 1, standardowo jest 0 (nie nadpisuj)
Przykład:
Copy( "\My documents\test.txt", "\Storage\text.txt" )
9.11.2 Kopiuj wiele plików (XCopy)
XCopy( pliki źródłowe , katalog docelowy [, nadpisywać?] )
Kopiuje pliki do katalogu docelowego
Źródło może zawierać symbole wieloznaczne(* i ?) w nazwie pliku (np. "\My documents\*.psw", ale nie"\My *\*.psw").
Katalog docelowy musi istnieć.
Jeśli ma nadpisywać to 1, standardowo jest 0 (nie nadpisuj)
Przykład:
XCopy "\My documents\*.txt", "\Storage"

9.11.3 Zmień nazwę lub przenieś pojedynczy plik (Rename)
Rename( source file, target file [, overwrite? ] )
Zmienia nazwe lub przenosi pojedynczy plik
Musisz podać scieżke docelową (np. \My documents\test.mscr)
Jeśli ma nadpisywać to 1, standardowo jest 0 (nie nadpisuj)

>>>NIE TŁUMACZONE(może jutro)<<<
9.11.4 Move multiple files (Move)
Move( source files, target directory [, overwrite? ] )
Moves files to the target directory.
The source can contain wildcards (* and ?) in the filename (e.g. "\My documents\*.psw", but not>
"\My *\*.psw").
The target must be an existing directory.
If "overwrite?" is 0 or omitted, already existing files won't be overwritten.
>>>TŁUMACZONE<<<


9.11.5 Kasowanie plik(ów)(Delete)
Delete( pliki )
Deletes the file(s).
Parametrem mogą być symbole wieloznaczne  (* i ?) w nazwie pliku nie w scieże (np. "\My documents\*.psw", ale nie"\My *\*.psw").

>>>NIE TŁUMACZONE(może jutro)<<<
9.11.6 Delete files, also in subdirectories (DelTree)
DelTree( files )
Deletes the file(s), including all subdirectories.
If the (sub)directory is empty afterwards, it will be removed.
The file parameter can contain wildcards (* and ?) in the filename (e.g. "\My documents\*.psw",
but not "\My *\*.psw"), which will also be used for the subdirectories.
Please handle with care!
>>>TŁUMACZONE<<<


9.11.7 Tworzenie skrótów (CreateShortcut)
CreateShortcut( plik skrótu , plik docelowy )
Tworzy skrót (link) do pliku docelowego. Może to być wpis do menu start, jak w przykładzie.
Przykład:
CreateShortcut("\Windows\Startmenü\Test.lnk","\Storage\Test.exe")
Ostatnio zmieniony przez BladeX 2009-01-13, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adas01 
GPS instruktor



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-01-10, 21:27   

tu masz mój skrypt do regulacji podświetlenia w AM: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=42546#42546 , może Ci się do czegoś przyda
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-10, 21:50   

Raczej chodzilo o jakies porady itp.
Ja szukam skrypta,badz pomocy przy zrobieniu tak aby po nacisnieciu w Menu orginalnym nawigacji Wchodzic do Explorera,jak narazie 0 odpowiedzi.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-01-11, 14:29   

wyślij te menu na rapida to zobaczę co da się zrobić


P.S:Kawałek manualu(przetłumaczony), który ci pomoże.
Kod:
 9.6.1  Uruchomienie aplikacji/dokumentu i kontynuowanie skryptu  (Run)
Run( aplikacja [, parametr ] )
Uruchamia aplikację. Skrypt nadal natomiast jest załadowany i wykonanywany.
Linki (*. lnk), parametry do programów, i uruchamianie dokumentów są obsługiwane.
Pełna ścieżka musi być podana.
Przykład:
Run( "\Windows\StartMenu\Messages.lnk" )
Run( "\Windows\PWord.exe", "\My documents\doc.psw" )


Na tym forum nie stosujemy hide.
A code?
Ostatnio zmieniony przez harry 2009-01-13, 16:24, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-11, 16:55   

http://rapidshare.com/files/182125005/RAC.rar

BTW:


Kod:
Run( "\Windows\explorer.exe" )
Run( "\Windows\PWord.exe", "\My documents\doc.psw" )


Udalo mi sie w ten sposob wywolac pasek start,ale nie explorera
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-01-11, 17:01   

Co masz w autorun.inf? co ci się pojawia nad paskiem.

kliknij na pasku na pokaz pulpit (prawy rog)
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11