Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2019-04-02, 20:02
Nawigacje Lark nie łapią fixa 14-06-2009
Autor Wiadomość
Tomlight
Waypoint


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 59
Wysłany: 2009-06-14, 15:22   

mikisan napisał/a:
Niemniej póki co nie skaczę z radości -bo o przypadkowości zdarzeń trudno tu mówić i moja radocha może być niestety krótka


Tak tak nie ma co. Mogę tylko potwierdzić problem z fixem. Dwie navi Lark 35.5c właśnie dzisiaj nie chcą współpracować.

elektro69 napisał/a:
Ustalcie może jakąś wspólną rzecz którą będzie łączyć te nawigacje oprócz nazwy.
Nakładka , odblokowanie , program ....


Myslę, że wspólnym punktem jest właśnie Lark. Reszta nie ma znaczenia. Jednego larka przywróciłan do stanu fabrycznego i nic. Oprogramowanie też nie ma w tym przypadku znaczenia, bo wystarczy wejść z menu Larka ustawienia->GPS i wszystko widać jak na dłoni. Poczatkowo Lark widział siedem satelit ale się nie fixował. Po resecie GPS widzi tylko dwie :(. Próby przeprowadziłem na dwóch sztukach 35.5c z identycznym efektem.
Zważywszy na powszechność zjawiska w dniu dzisiejszym i fakt że GPS jednak coś tam widzi tylko nie jest w stanie czytać, myślę że nie jest to wina naszego sprzętu. Musi istnieć jakaś przyczyna zewnętrzna. (mam nadzieję)

Proponuje ustalić mniej więcej położenie geograficzne osób mających problemy i tych co ich nie mają.
Co do mnie to okolice Szczecina.

Czekam na odzew może analiza tych danych pozwoli nam wysnuć jakieś wnioski. Chyba że ktoś ma lepszy pomysł.

O a teraz to w ogóle "Ameryka", mój lark widzi satelitę 10 sygnał na poziomie 19. (dane z larkowego menu, zakładka GPS status)

Pozdrowienia
 
 
falitorek
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 49
Wysłany: 2009-06-14, 15:24   

Może to ma związek

Słońce

Rybnik - na zewnątrz mam 8 satelitów o dużym poziomie ale fix'a brak.
Ostatnio zmieniony przez falitorek 2009-06-14, 15:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Gelo707 
azymut


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-06-14, 15:24   

Ja z lubelszczyzny
 
 
miro78 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-06-14, 15:26   

WITAM U MNIE TO SAMO LARK 35.4.KRAKÓW
 
 
Calineczka 
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 32
Wysłany: 2009-06-14, 15:27   

...z ciekawości....sprawdziłem swojego 35.5c -i...zarażony :-/
Też nie mam fixa.
Podejrzewam jakiś błąd w firmware odbiornika(samego modułu gps), może jest to jakoś z datą związane....proponuję poczekać zanim wyśle się navi do serwisu-może wyjdzie jakaś oficjalna łatka...
Może ktoś z Was podesłać linka do oficjalnego serwisu, co by się zainteresowali? Zanim zaleje ich fala larków.... :mrgreen:
 
 
@GUTEK@ 
Waypoint



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 151
Wysłany: 2009-06-14, 15:37   

U mnie widzi satelite 10 i 17, przed chwilą na dworze łapał jeszcze trzecia, ale teraz sie ładuje.
Co dziwniejsze satelity te prawie cały czas mają maksymalny sygnał co w domu praktycznie nie miało miejsca. Okolice Gliwic.

Z reklamacją nie ma co się śpieszyć. Pewnie jutro albo zacznie działać (i nigdy sie nie dowiemy co było przyczyną) albo na stronie producenta pojawi się jakąś informacja. W innym przypadku zrobią się ładne kolejki w carrefourze.

Szkoda że problem dotyczy tylko larków, jak by to była jakąś większa firma, globalna np. tomtom lub więcej różnych byłby dobry powód żeby sie wzięli za galileo, bo narazie to prace się tak ślimaczą że nie wiadomo czy w ogóle system powstanie.

Wydaje mi się jednak że słońce powodowałoby chwilowe problemy, słabszy sygnał, gubienie sygnału. A larki zachowują się identycznie od kilku godzin. Raczej to problem w oprogramowaniu, możliwe że związany z datą (dość często tak jest) lub zmiany w systemie.
W dodatku padły tylko larki 35.0 35.5 35.6 43.0 - wspólne cechy procek samsung, odbiornik i mesada.
Ostatnio zmieniony przez @GUTEK@ 2009-06-14, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
feliks 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 1593
Wysłany: 2009-06-14, 15:40   

Legnica też poza zasięgiem stelitek od dzisiaj a właścieie już w nocy
_________________
MIO Moov 500v2 - AutoMapa 6.10 PL i Samsung Galaxy Note
http://w492.wrzuta.pl/aud...reussens_gloria
 
 
mozik 
Waypoint
Storm Rider



Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 39
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-06-14, 15:43   

Łódź. Lark 43.1 GPS Test: zimny start, fix po 155 sekundach, łapie satelity 27, 26, 18, 9 i 15. W domu przy oknie.

Pozdro
Ostatnio zmieniony przez mozik 2009-06-14, 15:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Akallabeth 
Waypoint
LARK 35.0 + AM



Wiek: 45
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 19
Skąd: STA
Wysłany: 2009-06-14, 15:45   

35.0 - problem identyczny, po resecie widzi tylko dwie satelity

wracałem do domu trochę na pamięć, dobrze, że mam jaką taką orientację w terenie, lata łażenia po górach robią swoje hehe :mrgreen:
_________________
pozdrawiam
Akall vel Ana
==============
Jestem Polakiem -> piszę po polsku (przynajmniej staram się...)
 
 
 
daktyl 
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 42
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-06-14, 15:50   

Witam
Lark 43.1, TomTom i Automapa działają bez problemu. Fix w ok. 40s co na ten model to bdb. wynik.
 
 
falitorek
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 49
Wysłany: 2009-06-14, 15:57   

Z datą raczej nic nie ma wspolnego.
Zmieniłem datę na 2008r sformatowałem NandFlash i Mesade, restart Larka i dalej ten sam problem, wiec chyba coś w systemie Obama zmienił hi.

Ps.
Cały czas monitoruję na laptopie Navibe bluetooth GPS i tu wsio oki od 8 do 9 satelit - balkon na parterze.
 
 
Calineczka 
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 32
Wysłany: 2009-06-14, 16:05   

...chodzi raczej o date przesylana przez satelite kontra co z ta data robi firmware chipseta.Data ustawiona w Larku nie ma tu nic do rzeczy. Juz dane wychodzace z odbiornika (modulu)gps sa w nieprawidlowym formacie
 
 
maticio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-06-14, 16:23   

Lark 35.0 ten sam problem.
Przywrócenie ustawień domyślnych oraz systemu z Backup'a nie pomaga.
_________________
_________
Lark 35.0
_________
www.firma-silver.cba.pl
 
 
hudy1 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 475
Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 2009-06-14, 16:28   

Łódź.AM,MM łapie bez problemu przy oknie, Ale Amigo już nie.
 
 
brx@
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Maj 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-06-14, 16:37   

Larki padły, ale wbudowane oryginalne navi w autach też, nadchodzi Apokalipsa ??!!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10