Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2019-04-02, 20:02
Nawigacje Lark nie łapią fixa 14-06-2009
Autor Wiadomość
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-06-19, 13:54   

MaFi, nie pisz wierszem
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
naviola 
azymut


Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1
Wysłany: 2009-06-19, 17:14   

Witam,
jest to pierwszy mój post.
Przede wszystkim gratuluję dobrego samopoczucia wszystkim, którzy ożywili swego larka i zapomnieli juz, że zostali zrobieni w trąbę przez LARK POLSKA.
Wszyscy chyba pamiętamy jak pokrętne były tłumaczenia LARKA. Ostatnia wersja, jaką dostałem od larka mailem to zapewnienie, że moduł mstar jest czulszy od sirfstar III.
Niestety, czułość odbiornika to jeszcze nie wszystko:

link

Poza tym, z not katalogowych Mstara wynika, że śledzi on 12 satelit !!! (sirfstarIII 20 satelit)
Możecie na larku uruchomić program sirftech_v128->COMM->(comm2,4800)->MNEA->Navigation initialization->parametr CHANNEL =12.
Zmiana tego parametru na np. 20 powoduje błąd "RANGE 1-12".
I co szanowni forumowicze na to? Może jakiś zbiorczy pozew przeciw...
Może macie jakiegoś umnego prawnika?
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2009-06-19, 19:29   

naviola,
1. Na którym Larku chcesz uruchomić tan program?
cyt.: "SirfTech - Darmowa aplikacja o nazwie SirfTech to złożone narzędzie do kontroli parametrów pracy odbiorników GPS opartych na układzie SiRF Star III - zarówno tych zewnętrznych jak i wbudowanych do PDA." (źródło), a Ty chcesz testować dajmy na to 35.0 z MStar?
2. System GPS składa się z ok. 30 satelitów z czego w użyciu jest mniej niż 28, a stale widocznych na jednej półkuli jest max.12 (źródło) - po co ci więcej kanałów?
3. Do poprawnego wyznaczenia pozycji 3D potrzebujesz sygnału z minimum 4 satelitów.
4. Sorki, ale ja znalazłem info, że Mstar obsługuje 48 kanałów, ale może to błędne info.

Po co Ci prawnik - towar niezgodny z deklaracją i go zwracasz. Wiem, że temat gorący, ale po co odgrzewać tego samego kotleta po raz 100-ny :?:
_________________
NavRoad NR350
HTC x7500 Advantage
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-19, 20:37   

Wątek odnośnie szczegółów reklamacji proszę ew. odpalić w HydeParku.
Ten wątem zamykam jako, że całkiem zszedł na manowce... :cry:
_________________

 
 
wojtekskru
azymut


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-06-20, 17:23   łapie wam fixa?

czy komuś z Was, kto nie grzebał nic w larku łapie już fixa? mi do tej pory nie łapie i nie widzi satelit...
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-06-20, 17:32   

Złapie dzisiaj około 2-3:00 godziny czasu GMT +2
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
snaffie 
Navi Expert
Embedded...



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 270
Skąd: d('.')b :Dokąd
Wysłany: 2009-06-20, 21:11   

wojtekskru napisał/a:
i nie widzi satelit...

No akurat satelity to powinien widzieć, przynajmniej u mnie tak jest. A sprawdzałeś na powietrzu?
 
 
ManDragon
azymut


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-06-21, 07:56   

Navibe GB337 na chipsecie Mstar dzisiaj odżył, łapie satelity dużo szybciej niż przed "awarią" więc i wszystkie Larki powinny działać :)
 
 
snaffie 
Navi Expert
Embedded...



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 270
Skąd: d('.')b :Dokąd
Wysłany: 2009-06-21, 09:59   

ManDragon napisał/a:
...więc i wszystkie Larki powinny działać :)

U mnie działa. Zimny start, fixa złapał po około minucie, ale pewnie dlatego, że nie wychodząc z domu stanąłem przy oknie.
 
 
wojtekskru
azymut


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-06-21, 10:28   

złapał w larku. duzo szybciej lapie teraz:)
pozdro dla wszystkich
 
 
adjaz
azymut


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-06-21, 12:00   

wojtekskru napisał/a:
złapał w larku. duzo szybciej lapie teraz:)
pozdro dla wszystkich


eee dajcie spokój z tym szybszym łapaniem :mrgreen:
przecież w sofcie nic się nie zmieniło
jedyne co to tylko data "przeskoczyła"

śmiechu warte jak to ludzie sie pocieszają :lol:
no chyba, że wierzycie w naprawe satelit
 
 
adi2002 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 6
Wysłany: 2009-06-21, 13:38   

potwierdzam wiekszą szybkość i skuteczność na Lark 35.4
powiem tyle - czytajcie instrukcję wewnątrz archiwum z nowym firmware
http://www.lark.com.pl/wsparcie.htm
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-06-21, 22:00   

wojtekskru napisał/a:
czy komuś z Was, kto nie grzebał nic w larku łapie już fixa?

Nigdy nie miałem z nim kłopotów i nadal nie mam. Nie wiem co to mus grzebania żeby załapał. :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
wojtekskru
azymut


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-06-21, 22:14   

Cytat:
Nigdy nie miałem z nim kłopotów i nadal nie mam. Nie wiem co to mus grzebania żeby załapał


grzebanie - czyli instalowanie poprawki dzieki ktorej niektorzy rozstali sie ze swoim larkiem (oczywiscie wymieniali na nowy) pytajac o tych co nie grzebali chodzilo mi o tych, ktorzy czekaja na zmiane daty, moja wina...musze pisac bardziej przejzyscie

Cytat:
eee dajcie spokój z tym szybszym łapaniem :mrgreen:
przecież w sofcie nic się nie zmieniło
jedyne co to tylko data "przeskoczyła"

śmiechu warte jak to ludzie sie pocieszają :lol:
no chyba, że wierzycie w naprawe satelit






moze i subiektywne uczucie, ale jak sie bawie navi i mam podlaczony do kompa to musialem klasc na parapet, a teraz moze lezec na stoliku i łapie sygnał...i do tego jak ktos ma larka to wie ze jak się go włączy po kilku dniach nieużywania to potrafi szukać sygnału 10 minut. A teraz złapał od razu.
 
 
czajla
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 6
Wysłany: 2009-06-22, 00:05   

mój na pierwszy rzut oka złapał, ale...
po dokładniejszym sprawdzeniu stwierdziłem że data jest 1989-11-05 :-)

Zostawiłem go na nasłuchu na kilka minut - nie pomogło. Wiem, że przydało by się dłużej, ale nie miałem już siły.

Wgrałem poprawkę i jest OK.
_________________
od 1999: Magellan 315
potem: Garmin Cx i Lark 35.0
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11