Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2019-04-02, 19:56
patch do Larków problem z fixem
Autor Wiadomość
jogi87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 12
Wysłany: 2009-06-15, 18:36   patch do Larków problem z fixem

Witam

temat główny został zamknięty a strona larka padła wiec podaje linki szybsze z patchem

instrukcja w środku link

http://rapidshare.com/files/244862791/GPS.zip.html

mi pomogło odrazu lark 43.0

pozdrawiam
 
 
czajla
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 6
Wysłany: 2009-06-15, 19:06   

co prawda nie mam problemu z aktualizacją ale piszę tutaj, bo wątek główny jest zamknięty.

Otóż postanowiłem uzbroić się w cierpliwość i poczekać do końca tygodnia żeby zobaczyć czy faktycznie Lark 35.0 ożyje. Ot taka ciekawość programisty ;-) Podzielę się uwagami.

A przy okazji chciałbym przekazać wyrazy współczucia szeregowym pracownikom firmy Lark, którzy znaleźli się pomiędzy młotami a kowadłami (jakkolwiek by to przyporządkować - bez swojej winy musieli pośredniczyć między tysiącami wściekłych klientów, szefostwem i Chiczykami...). I rozumiem uwarunkowania korporacyjne które kazały im wypisywać to co wypisywali (gdyby tylko pisali poprawnie satelitów...).
Wiem, że działali ze świadomością, że jeżeli Chińczycy nie rozwiążą problemu i nie naprawi się on sam za tydzień to już następnej pensji nie dostaną... Współczuję.
_________________
od 1999: Magellan 315
potem: Garmin Cx i Lark 35.0
Ostatnio zmieniony przez czajla 2009-06-15, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
biskup2k 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-06-15, 19:06   

To ja streszczę poprzedni http://www.my-navia.pl/vi...786&view=newest zapchany temat jak aktualizować niedziałające nawigacje Larka aplikacją: http://www.lark.com.pl/pliki/dopobrania/gps.zip

Bateria w nawigacji powinna być naładowana lub podłączona do ładowarki lub USB komputera. Inaczej w razie braku prądu w baterii można uwalić sprzęt!

Po pobraniu, archiwum rozpakować i pliki:
autorun.exe
AutoUpdate.ini
gps2gmouse.3.24.00.bin
main_compass_sw.5.11.00.bin
(czyli wszystkie oprucz pliku Instrukcja aktu.doc)

Wrzucić bezpośrednio bez katalogu, prosto na czystą kartę pamięci i włożyć do wyłączonego przełącznikiem ON/OFF urządzenia następnie je włączyć tymże przełącznikiem na ON. System wystartuje i po nim powinien włączyć się program aktualizujący. Powinno się pojawić okienko takie jak na pierwszym obrazku w załączonej do zip’a instrukcji. Gdy pojawi się okienko takie jak na drugim obrazku z napisem Please Reset Device To Make It Effect należy wyłączyć urządzenie przełącznikiem ON/OFF i wyjąć kartę. Teraz można się cieszyć działającą nawigacją :-) .
W instrukcji jest napisane, aby zmienić ścieżkę programu nawigacyjnego na program aktualizacyjny ale wg. Powyższej instrukcji nie trzeba tego robić.

Jeśli pliki nie będą bezpośrednio na karcie i uruchomisz program zmieniając ścieżkę do nawigacji, może wyskoczyć w okienku taki napis:
Failed To Get Version [][]
Recovering...
Can't Open FW File


Nie da się zaktualizować nawi bez użycia karty pamięci wrzucając pliki do pamięci urządzenie.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-15, 19:29   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=97601
_________________

 
 
adamus221
Waypoint


Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 16
Wysłany: 2009-06-24, 10:48   Aktualizacja ze strony Larka

Witam, mój lark 43 przeleżał w zapomnieniu aferę z niełapaniem fixa więc chcę się dowiedzieć czy jeżeli już działa to robić mu tę aktualizację, czy to coś zmieni czy tylko coś w stylu "nie zaszkodzi ale i nie pomoże"?
 
 
neowaw 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 67
  Wysłany: 2009-06-24, 11:45   

Jeżeli wszystko działa poprawnie, to po co aktualizować.
Ja zaktualizowałem działa.
Różnic w działaniu chyba nie ma. Może GPS jest trochę czulszy, ale może mi się tylko wydaje.

Poczytaj tu:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10832

albo tu :mrgreen:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10786
_________________
HTC HD2 + AM 6.9
 
 
Shibuya 
Waypoint



Dołączyła: 17 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2009-06-24, 12:21   

Ja nie robiłam aktualizacji i u mnie działa wszystko jak należy,ale w sumie temat mnie zaciekawił :)
_________________
Lark FreeBird 43.1
 
 
neowaw 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 67
Wysłany: 2009-06-24, 12:32   

Skoro działa, a nie ma w sumie różnicy miedzy działaniem z aktualizacją czy bez, to w sumie po co aktualizować.

Ja zaktualizowałem bo GPS był mi potrzebny na już.
_________________
HTC HD2 + AM 6.9
 
 
czajla
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 6
Wysłany: 2009-06-24, 12:49   

sprawdź czy ma dobrą datę.
Mój 35.0 bez aktualizacji po przejściu feralnego tygodnia pokazywał datę 5 listopada 98.
_________________
od 1999: Magellan 315
potem: Garmin Cx i Lark 35.0
 
 
snaffie 
Navi Expert
Embedded...



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 270
Skąd: d('.')b :Dokąd
Wysłany: 2009-06-24, 21:11   

A ja jestem zdania, że jedyną rzeczą jaką zrobili w tym patchu (już o tym pisałem) to jest programowa zmiana numeru kolejnego tygodnia. Rzecz w tym, że wpraowadzając patcha w tak krótkim czasie skoncentrowali się na możliwie jak najszybszym usunięciu usterki a nie naprawie buga w sofcie.
Biorąc pod uwagę, że do następnego takiego wydarzenia trzeba czekać ponad 9lat (512 tygodni), większość tych sprzętów będzie już dawno, że tak powiem zneutralizowana przez recykling. Programiści sprawili, że Larki z patchem odczytują aktualny tydzień i dodają 1. Czyli w felernym tygodniu:
512 tydzień -> w binarnym będzie 10 0000 0000
po dodaniu 1 czyli 513 tydzień będzie 10 0000 0001, co nasze Larki widzą jako
0 0000 0001.
Tak tak, miejsca na numer tygodnia w naszym L. jest tylko na 9 zer lub jedynek.

To oczywiście tylko moje teoretyczne wnioski z niby-programistycznej głowy, ale coż, ja bym tak to właśnie zrobił, gdyby od każdej kolejnej godziny zależało istnienie mojej firmy.
Pozdrawiam.
 
 
lelek
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 432
Wysłany: 2009-06-24, 21:24   

snaffie napisał/a:
Programiści sprawili, że Larki z patchem odczytują aktualny tydzień i dodają 1. Czyli w felernym tygodniu:
512 tydzień -> w binarnym będzie 10 0000 0000
po dodaniu 1 czyli 513 tydzień będzie 10 0000 0001, co nasze Larki widzą jako
0 0000 0001.

Gdyby tak było, to po zapodaniu patcha efekt byłby taki jaki można zaobserwować po minięciu felernego tygodnia w Larkach, których niespaczowano: bezensowna data.
snaffie napisał/a:
Tak tak, miejsca na numer tygodnia w naszym L. jest tylko na 9 zer lub jedynek

Już nie, po zapodaniu patcha.
snaffie napisał/a:
To oczywiście tylko moje teoretyczne wnioski z niby-programistycznej głowy, ale coż, ja bym tak to właśnie zrobił

To długo byś nie popracował... :mrgreen:
 
 
adamus221
Waypoint


Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 16
Wysłany: 2009-06-27, 16:21   

Nie wiem co mnie podkusiło i zaktualizowałem sprzęta, a efekt tego jest teraz taki że nie widzi satelit i nie bardzo wiem co z tym zrobić :(

Dziwne zainstalowałem wersję gps2gmouse.3.25.00 i ruszyło, a na gps2gmouse.3.24 ni hu hu, ale grunt że czesio widzi satelitki :)
 
 
xxx149xxx
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-06-29, 14:04   

Mi Lark 43.0 bardzo słabo łapie fixa. Przed tą awaria na biurku bez problemu mi łapał fixa a teraz to ledwo przy oknie :-/ Wgrałem już z 3 razy akutalizacje bo czasami przestaje łapać fixa :-/ Ma ktoś też tak?
 
 
bossbusko
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-06-30, 23:14   

Ja nie aktualizowalem swojego 35,0 i z telitami jest wszystko ok wiec nie bede tego robil. Za to teraz przy kazdym uruchomieniu musze kalibrowac ekran. Czy ktos wie co sie porobilo?
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-30, 23:21   

bossbusko napisał/a:
Za to teraz przy kazdym uruchomieniu musze kalibrowac ekran

Poczytaj to http://www.my-navia.pl/vi...libracja+ekranu
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12