My Navia Strona Główna My Navia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podczas jazdy nie wszystkie głosy ostrzeżeń mówi IGO 8.3
Autor Wiadomość
*columb*
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-17, 15:57   

Cytat:
Odznacz "ostrzegaj przy przekroczeniu", delte ustaw np na 30 km i od tej predkosci otrzymasz komunikat o radarze.


Wiem o tym, lecz nie chcę co chwilkę zerkać ile jadę, wolę to usłyszeć (jeśli za szybko), ale i z tym sobie poradziłem (używam starszej zawartości folderu Extension/SpeedCams) i gada mi jak jest radar, bez względu na moją prędkość, a wkurzająco pipka, jak jadę za szybko i o to mi chodzi (każda motywacja do wyhamowania, jest dobra), bo jedno zdjęcie już mam, i wcale ładnie na nim nie wyszedłem (za takie pieniądze).

Lecz tak na poważnie - może byś pogadał z tym człowiekiem (ludźmi) którzy robią tę skórkę, aby dodali jedną zakładkę - "powiadamiaj o fotoradarze" //zawsze// po przekroczeniu pewnej prędkości (strategia)// - jestem pewien, że parę osób by się ucieszyło z takiej możliwości.

Jeszcze jedno - ja dlatego chcę usłyszeć, że jest radar pomimo, że jadę wolniej, ponieważ jest sporo takich radarów, o zaniżonej prędkości np. wolno 50km/h a w nawigacji jest 70km/h i wtedy nawet nie zauważysz jak Ci fotkę pstrykną, a nawigacja milczy jak grób.

Pozdrawiam.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-17, 16:05   

DonCamillo napisał/a:

Ten link już nie działa, osiągnięto limit 10 pobrań.
Przed chwilka sprawdzalem - owszem na rapidzie link martwy ale pozostale dzialaja..
megaupload, deposities, hotfile itd..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
DonCamillo 
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 24
Wysłany: 2010-07-17, 16:07   

@janusz_40: Próbowałem odzyskać moje ustawienia i się okazało, że te pliki dźwiękowe, o których mowa wcześniej jednak gdzieś u mnie są. Problem w tym, że jeśli przywrócę ustawienia fabryczne to kobitka już do mnie przestaje mówić. Zapewne te ustawienia gdzieś są zapisane, tylko gdzie? Wydłubałbym je stamtąd i byłoby po kłopocie.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-17, 20:09   

DonCamillo napisał/a:
Problem w tym, że jeśli przywrócę ustawienia fabryczne to kobitka już do mnie przestaje mówić
A wystarczy wejsc w Menu > ustawienia > ustawnienie aregionalne - tam wybierasz jezsyk, glos, jedostki, czas.. Boisz sie poklikac? to nie boli, a te opcje nie sa nigdzie ukryte..
Plik jezykowy i plik z glosem sa w formacie *.zip nie rozpakowuj czasem - tak ma zostac. Systemowe prztwrocenie ustawien fabrycznych nie zawsze dziala do konca - najlepiej usunas folder \iGO8\save - to najskuteczniej rozwiazuje problemy..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
DonCamillo 
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 24
Wysłany: 2010-07-19, 13:01   

Wybierz język ostrzeżeń przed radarem na dole miałem "IGO 6 voice" po wybraniu tego trybu głosów i ustawieniu na "Polish female" wszystko wróciło do normy.

Nie zauważyłem wcześniej tej opcji, sorry za zamieszanie. ;-)
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-19, 13:47   

*columb* napisał/a:
nie chcę co chwilkę zerkać ile jadę, wolę to usłyszeć (jeśli za szybko), ale i z tym sobie poradziłem (używam starszej zawartości folderu Extension/SpeedCams) i gada mi jak jest radar, bez względu na moją prędkość, a wkurzająco pipka, jak jadę za szybko i o to mi chodzi
I tak samo mzoesz ustawic w iGOz "AdvancerRadars" operujac strategia (delta) predkosci:
Menu >ustawienia >ostrzezenia> ostrzezenia przed kamera..> ostrzezenia glosowe
masz na dole "delta przekroczenia predkosci - jest domyslnie na "0" -czyli glosem o radarze ostrzega gdy predkosc jest wyzsza niz predkosc zdefiniowana dla danego radaru - przesun w lewo i bedzie glosem melodowalo o radarze przy predkosci nizszej - na max w lewo, ostrzezenia glosowe beda zawsze..
i to wkurzajace pikanie ustawiasz analogicznie:
Menu> ustawienia> ostrzezenia>ostrzeznie przed kamera..> dzwiek ostrzezen
i znow na samym dole masz "strategia przekr predkosci - domyslnie zostaw na '0" i bedzie "wkurzac" jesli predkosc bedzie wieksza niz zdefinowana dla radaru, (w lewo, piszczy przy predk nizszej niz zdefiniowana)
(oczywisci musi byc zaznaczone w tej karcie "przy przekr. predkosci" i ustawiony "dzwiek przy przekoroczeniu predkosci" )

[ Dodano: 2010-07-19, 14:49 ]
DonCamillo napisał/a:
na dole miałem "IGO 6 voice" po wybraniu tego trybu głosów i ustawieniu na "Polish female" wszystko wróciło do normy
Wrocilo, bo z igo6 zmienioles na iGO Ultra (dzwieki sa w wersji "Ultra", a klawisz informuje jakie sa obecnie aktywne - miales ustawione na "iGO 6" - moze to troche mylace ale tak zrobili fachowcy od Gurjona,a
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
*columb*
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-19, 15:26   

Cytat:
I tak samo mzoesz ustawic w iGOz "AdvancerRadars" operujac strategia (delta) predkosci:


Serdeczne dzięki, ustawiłem wg. Twojego opisu, jutro przetestuję w pracy.

Jednak nie na darmo mówią - "wszyscy ludzie wszystko wiedzą" :))

Pozdrawiam.

Jeszcze mi powiedz, jak kogokolwiek zacytować, aby w tytule było - iksinski napisał/a:
mam nadzieję że mnie za to pytanie nikt nie objedzie (to nie miejsce na takie pytania).
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-19, 19:18   

*columb* napisał/a:
Jeszcze mi powiedz, jak kogokolwiek zacytować, aby w tytule było - iksinski napisał/a:
Zaznaczasz fragment teksty mysza i klikasz srodkowy kalwisz nad postem po prawej (jak najedziesz na niego mysza pokaze sie podpowiedz "cytowanie selektywne" ;-) Sprawdz - dziala..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
*columb*
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-20, 15:01   

janusz_40 napisał/a:
Zaznaczasz fragment teksty mysza i klikasz srodkowy kalwisz nad postem po prawej (jak najedziesz na niego mysza pokaze sie podpowiedz "cytowanie selektywne"


Faktycznie działa, od razu lepiej to wygląda, wiadomo komu odpowiadam, lub kogo pytam. :))

Ustawienia "kamery" też działają - Przynajmniej na niższych prędkościach - do 70km/h, a ten suwaczek co zmniejsza? procenty czy jakąś wartość w kilometrach, w tej chwili mam ustawione na - (minus) 30 ale czego? czy przy wyższych prędkościach, równie dobrze będzie działał?

- dziś na swojej drodze nie miałem fotoradaru np. 90-100km/h.

Może jest gdzieś do pobrania instrukcja Guriona po Polsku?

Pozdrawiam.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-20, 17:43   

*columb* napisał/a:
w tej chwili mam ustawione na - (minus) 30 ale czego?

-30% od predkosci zdefiniowanej dla radaru - wiec jesli radar ma 60 km to juz przy 40-tu cie ostrzega ze bedzie radar - jesli radar nie ma zdefiniowanej predkosci to bedzie problem, bo iGO predkosc biierze wtedy z punktu w ktorym pojawia sie komuniikat (czyli kilkaset metrow przed radarem) a jesli za chwile bedzie ograniczenie np do 40-tu, nie ostrzeze.. Zmiejsz na max w lewo i bedzie ostrzegal zawsze..
*columb* napisał/a:
Może jest gdzieś do pobrania instrukcja Guriona po Polsku?

Kiedys zabralek sie za tluamczenie instrukcji, ale dalem sobie spokoj, bo Gurjon co kilka dni wydawal nowa wersje skina i nie nadazalem..
Jest instrukcja po angielski (google translator i da sie zrozumiec):
wersja *.doc: http://www.gurjon.com/dow...anual_PT_BR.doc
werwsja *.pdf: http://www.gurjon.com/dow...anual_EN_v2.pdf
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
*columb*
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-20, 18:09   

janusz_40 napisał/a:
-30% od predkosci zdefiniowanej dla radaru


Dzięki.
 
 
olo_70 
Waypoint


Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 35
Wysłany: 2010-07-21, 14:28   

Do Janusz_40 jeszcze jedna sprawa czy zawsze do ustawienia odleglosci ostrzeżeń przed radarami sluzy wpis w sys.txt ? czy jest to zawarte też gdzie indziej np. w data.zip? pytam bo w Twoim sys.txt nie widziałem wpisu np. warn_distances="110:1000,80:800,60:500,40:300"
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-21, 16:46   

olo_70 napisał/a:
sprawa czy zawsze do ustawienia odleglosci ostrzeżeń przed radarami sluzy wpis w sys.txt ?
Odleglosci ostrzeznen przed radarmi sa domyslnie zdefiniowane w pliku data.zip i jesli ustawienia w menu lub skinie nie wprowadza innych to iGO przyjmuje ustawienia data.zip.
Do dzialania iGO nie jest potrzebny plik sys.txt - wtedy program stosuje ustawienia diomyslne. i tylko w przypadku gdy nam te ustawienia nie odpowiadaja lub chcemy wprowadzic cos czego iGO nie uzywa standardowo (i nie mozna tego zmienic wpoprzez menu) dodajemy wpisy do pliku sys.txt.
To dotyczy nie tylko odleglosci ostrzezen ale wszystkich wpisow - czym mniej ich w sys.txt tym mniej problemow ;-)

[ Dodano: 2010-07-21, 17:49 ]
olo_70 napisał/a:
w Twoim sys.txt nie widziałem wpisu np. warn_distances="110:1000,80:800,60:500,40:300"

Mi odpowiadaj ustawienia domyslne iGO.. a jesli komus nie odpowiadaj to moze je zmienic wlasnie tym wpisem.
skladnia jest taka "110:1000" - czyli przy predkosci 110 km/godzi ostrzezenie ukazuje sie w odleglosci 1000 m przed radarem i analogiocznie "80:800" - predkosc 80 km, ostrzezenie 800 m przed radarem itd..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
olo_70 
Waypoint


Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 35
Wysłany: 2010-07-28, 15:26   

Janusz_40 wróciłem z jazdy testowej i wszystko jest Ok gada na radarach przynajmniej na tych które mam w okolicy gada przy dojezdżaniu do przejazdu kolejowego natomiast cisza kompletna przy dojezdżaniu do "progu spowalniającego" pokazuje się znak, odległość ale nie ostrzega głosowo. W pliku sys.txt nie dodawałem żadnych wpisów wygląda jak u Ciebie. Co spróbować ustawić ?
I jeszcze jedno pytanie czy Ty w pliku data.zip nie masz wyłączonego domyślnie głosowego powidamiania o progach zwalniających? pytam bo całe IGO mam z Twojego linka a w ustawieniach mam wszystko dobrze poustawiane.
 
 
Kiluk
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-28, 19:10   

takie szybkie pytanko.
Czy ta opcja: "delta" jest częścią gurjona ?
mam 6.17_da i nie mam ustawienia delta, a denerwujące jest to, ze na autostradzie jadę 90km/h a słyszę "fotoradar przenośny, zwolnij do 130 km/h"
jedną sprawą jest informowanie o radarach a inną zwolnij do 130 jak mam 90 na "blacie"
Kiluk
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: