My Navia Strona Główna My Navia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podczas jazdy nie wszystkie głosy ostrzeżeń mówi IGO 8.3
Autor Wiadomość
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-28, 19:39   

olo_70 napisał/a:
cisza kompletna przy dojezdżaniu do "progu spowalniającego" pokazuje się znak, odległość ale nie ostrzega głosowo
Wpisy w sys.txt nie maja nic wsp
Kiluk napisał/a:
ro dzialaja Ci radary i przejazdy to progi tez musza dzilac.. Moze masz jakis blad w plikach z glosami - sprawdz czy odtwarza sie glos ostrzezenia o progach "test komunikatow" no i spradz czy masz "dzwiek i widok" bo moze msz wlaczony tylko widok i stad brak dzwieku.
[quote="Kiluk"]Czy ta "delta" jest czścią gurjona

Nie jest funkcja skina ale daje nam mozliwosc zmiany domyslbych ustawien poprzes suwaczek w skinie, bez grzebania w sys.txt lub data.zip
Kiluk napisał/a:
jadę 90km/h a słyszę "fotoradar przenośny, zwolnij do 130 km/h"
Masz ustawinoa delte za nisko.. Jesli bedzie "0" to bedzie ostrzegac dopiero w momencie przekroczenia predkosci..
A tak w ogole to Panowie za duzo wymagacie.. raz sa pytania co zrobic by ostrzegalo zawsze, a nie tylko jak przekrocze predkosc' innym razem "dlaczego juz przy 90 ostrzega gdy predkosc radaru jest 130".. Trzeba sie zdrcydowac jak ma otrzeega i ustawic jak nam najbardziej odpowiada..
Jest jeszcze funkcja w skinie:
Menu> ustawienia> ostrzezenia> ostrzezenia przed kamera,,,>ostrzezenia glosowe: i na drugiej zakaldce "powiadom o przekroczeniu limitu predkosci" polecam wylaczyc - zmniejsza ilosc komunikatow.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Kiluk
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-28, 19:57   

Janusz_40 a jak ta "deltę" uruchomić bo jej nie ma w moim igo

Co do narzekań to nigdy wszystkim nie dogodzisz.
Prawdę mówiąc dla mnie opytmalne jest informacja "fotoradar przenosny"- zawsze ale dopiero jak przekraczam prędkość to ma mówić "zwolnij do....."
bo po cholerę mam zwalniać jak mam połowe dozwolonej prędkości

z drugiej strony dzięki "zwolnij do......." wiem ile mi wolno :)

Kiluk
 
 
olo_70 
Waypoint


Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 35
Wysłany: 2010-07-28, 20:36   

Janusz_40 zapytam po prostu, czy u Ciebie działają głosowe ostrzeżenia o "progach spowalniających " i inne ostrzeżenia? Wiem już że pliku sys.txt nic do tego rozwiałeś moje wątpliwości... dzięki, ale jak pisałem wcześniej o przejazdach kolejowych mnie ostrzega, radarach też ale próbuję dojść przyczyny dlaczego przed progami jest cisza, podobny problem o ile pamiętam opisywał kolega Kiluk na forum tam odpisałeś że może coś zmienione w pliku data.zip dlatego pytałem czy domyślnie w pliku data.zip może to być wyłączone, czy jest taka możliwość ? bo jeśli u Ciebie działa to naprawdę nie mam pojęcia co może być nie tak u mnie, gdzie jeszcze szukać przyczyny?
 
 
Lewy1 
Waypoint
Lark 35.3


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 107
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-29, 14:33   

Kiluk napisał/a:
Prawdę mówiąc dla mnie opytmalne jest informacja "fotoradar przenosny"- zawsze ale dopiero jak przekraczam prędkość to ma mówić "zwolnij do....."
Mnie też to irytowało. Tak więc przerobiłem wszystkie komendy, usuwając im "...zwolnij do..." Zostawiłem jedynie "fotoradar" i "fotoradar przenośny". Nie muszę mieć informacji o prędkości skoro i tak najczęściej jest nieprawidłowa. Dodatkowo z ostrzeżeń wizualnych też usunąłem informację o prędkości. Została tylko ikonka (powiększona do 50x50px) i odległość. Jak dla mnie, takie rozwiązanie jest optymalne.
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-29, 15:15   

olo_70 napisał/a:
czy u Ciebie działają głosowe ostrzeżenia o "progach spowalniających " i inne ostrzeżenia?
Dzialaja wszystkie ostrzezenia, bez wyjatku.
Kiluk napisał/a:
jak ta "deltę" uruchomić bo jej nie ma w moim igo
Masz skina Gurjon czy cos innego?
W Gurjonie jest tak:
Menu> ustawienia> ostrzezenia> ostrzezenia przed kamera..> ostrzezenia glosowe i na samym dole "delta przekr predkosci" - ")"ostrzega gdy predkosc jest wyzssza niz zdefiniowana dla radaru -suwakeim regulujesz czy ma ostrzeggac przy nizszej predkosci (w lewo) przy wyzszej (w prawo)
tak samo :
Menu>ustwawienia> ostrzezenia> ostrzezenia przed kamera> dzwiek ostrzezen
tu ustwwiasz "strategia przy przekr. - pikanie "przy przekroczeniu predkosci (jesli "przy przekrroczeniu masz zaznaczone") - analogicznie jak delte w ostrzezenaich glosowych.

[ Dodano: 2010-07-29, 16:19 ]
Kiluk napisał/a:
Prawdę mówiąc dla mnie opytmalne jest informacja "fotoradar przenosny"- zawsze ale dopiero jak przekraczam prędkość to ma mówić "zwolnij do....."
bo po cholerę mam zwalniać jak mam połowe dozwolonej prędkości

Niestety to mzona zmienic w skrypcie i wylaczyc komunikat 'zwolnij do xxx km na godz" ale wtedy nie pojawi sie nawet jak predkosc bedzie przekorczona (komunikaty wylaczylem np dla przejazdow kolejowych). iGO nie jest doskonale ale i tak to chyba jedne z najlepszych programow nawigacyjnych.. kazdy program ma wady z zalety, a iGo ma wiecej zalet niz wad, a te wady trzeba poprostu polubic lub zmienc program na np. AutoMape ;-)

[ Dodano: 2010-07-29, 16:23 ]
olo_70 napisał/a:
pytałem czy domyślnie w pliku data.zip może to być wyłączone, czy jest taka możliwość ?
W data.zip mozna wszystko - to wlasnie tam sa skrypty odpowiadajace za wyswietlanie, ustawienia, ostrzezenia, funkcje itd.. Domyslnie na pewno nie jest cos wylaczone (jesli dotuyczy ostrzezen przed radarmi), no chyba ze masz jakis przerabiany data.zip i ktos to wylaczyl lub poprostu nieswiadomie zepsul.
Ja bym jednak radzil Ci przeanalizowac czy masz wszystko wlasciwie poustawiane i czy nie brakuje np jakiegos pliku lub plik nie ma zmienionej nazwy.. przyczyna niedzialania na pewno jest jakas i trzeba ja tylko znalezc..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
olo_70 
Waypoint


Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 35
Wysłany: 2010-07-29, 15:28   

Powiedz mi czy głosowe powiadomienie o progu zwalniającym zawsze słychać czy tylko wtedy gdy przekroczy się dozwoloną prędkość na obszarze na którym on jest, bo u mnie wygląda to tak że ograniczenie jest 60 ja jadę 40 i wtedy wyskakuje mi ikonka tego progu z ograniczeniem do 60 ale głosu ostrzegającego nie mam, wogóle to zrobiłem eksperyment w menu ostrzeżenia odchaczyłem "znaki drogowe" i wtedy nawet informacji wizualnej o progu nie miałem natomiast ostrzeżenie o przejeździe kolejowym miałem tak jak zawsze.
Mam prośbę janusz_40 czy mógłbyś przesłać mi swój plik data.zip ?
 
 
Kiluk
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-29, 16:10   

Janusz _40 niestety w opcji jak piszesz tj.
Cytat:
W Gurjonie jest tak:
Menu> ustawienia> ostrzezenia> ostrzezenia przed kamera..> ostrzezenia glosowe i na samym dole "delta przekr predkosci"
nie mam na samy dole tej "delty" u mnie najniżej położona opcja to: "powtórz"
wgrywałem na nowo gurjona 6.17_da, bez rezultatu
Kiluk
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-07-29, 17:25   

olo_70 napisał/a:
czy głosowe powiadomienie o progu zwalniającym zawsze słychać czy tylko wtedy gdy przekroczy się dozwoloną prędkość
Powinno byc slychac zawsze (tak jak przejazdy kolejowe), chyba ze zrobilem jakos blad w skrypcie - prawde mowiec nie sprawdzalem czy dziala to zawsze,c zy tylko jak jedzie sie za szybko..
olo_70 napisał/a:
czy mógłbyś przesłać mi swój plik data.zip ?

http://www.multiupload.com/6IXXP0M54T
tu masz cale moje iGO..
Kiluk napisał/a:
nie mam na samy dole tej "delty" u mnie najniżej położona opcja to: "powtórz"
wgrywałem na nowo gurjona 6.17_da, bez rezultatu

Bo ta opcja jest tylko w moim Gurjonie (AdvancedRAdars)
sciagnij paczke stad:
http://www.multiupload.com/K33Y55Y0R0
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Jerzy_G1 
Waypoint


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 89
Skąd: wrocław
Wysłany: 2010-08-01, 11:01   

Lewy1 napisał/a:
Tak więc przerobiłem wszystkie komendy, usuwając im "...zwolnij do..." Zostawiłem jedynie "fotoradar" i "fotoradar przenośny". Nie muszę mieć informacji o prędkości skoro i tak najczęściej jest nieprawidłowa. Dodatkowo z ostrzeżeń wizualnych też usunąłem informację o prędkości. Została tylko ikonka (powiększona do 50x50px) i odległość.


Podaj szczegóły jak to przerobić, mnie też irytują te dodatkowe komendy
_________________
GoClever 5066FMBT
 
 
olo_70 
Waypoint


Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 35
Wysłany: 2010-08-01, 13:54   

janusz_40 napisał/a:
olo_70 napisał/a:
czy głosowe powiadomienie o progu zwalniającym zawsze słychać czy tylko wtedy gdy przekroczy się dozwoloną prędkość
Powinno byc slychac zawsze (tak jak przejazdy kolejowe), chyba ze zrobilem jakos blad w skrypcie - prawde mowiec nie sprawdzalem czy dziala to zawsze,c zy tylko jak jedzie sie za szybko..

Sprawa się wyjaśniła powiadomienie głosowe o progu zwalniającym pojawia się gdy przekroczę dozwoloną prędkość na odcinku na którym jest próg w innym przypadku jest powiadomienie tylko wizualne o progu
 
 
kuczol
Młodszy Inspektor GPS


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 10
Wysłany: 2010-08-01, 15:00   

janusz_40 napisał/a:

Bo ta opcja jest tylko w moim Gurjonie (AdvancedRAdars)
sciagnij paczke stad:
http://www.multiupload.com/K33Y55Y0R0

Niestety na Samsungu Omnia ten Gurjon wywala Igo :(
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-08-01, 16:56   

kuczol napisał/a:
Niestety na Samsungu Omnia ten Gurjon wywala Igo :(
Bo to paczka pod standardowe rozdzielczosci a nie pod 800x480.
Skin obsluguje rozdzielczosci jak na obrazku..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
kuczol
Młodszy Inspektor GPS


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 10
Wysłany: 2010-08-01, 20:29   

janusz_40 napisał/a:
kuczol napisał/a:
Niestety na Samsungu Omnia ten Gurjon wywala Igo :(
Bo to paczka pod standardowe rozdzielczosci a nie pod 800x480.
Skin obsluguje rozdzielczosci jak na obrazku..

Jakbyś nie wiedział Omnia ma rozdzielczość 240x480/480x240 jak w specyfikacji: http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/sghi900/
więc nie wiem w czym problem?
 
 
Lewy1 
Waypoint
Lark 35.3


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 107
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-01, 20:37   

Cytat:
Podaj szczegóły jak to przerobić, mnie też irytują te dodatkowe komendy
Przerobiłem same pliki dźwiękowe. Skróciłem je o informację o prędkości. Mogę gdzieś wrzucić gotowe głosy female.
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3913
Wysłany: 2010-08-01, 21:07   

kuczol napisał/a:
Jakbyś nie wiedział Omnia ma rozdzielczość 240x480/480x240
Co nie zmienia faktu, ze skin jej nie obsluzy, bo nie zawiera tej rozdzielczosci
Lewy1 napisał/a:
Przerobiłem same pliki dźwiękowe. Skróciłem je o informację o prędkości
a czy w plikach dzwiekowych jest informacja o predkosci - chyba nie ma, za to jest w skryptach konfiguracyjnych..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: