Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
MortScript - przykłady skryptów
Autor Wiadomość
no_taki 
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6873
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-16, 22:09   

w kopiuj.mscr ma byc
Copy( "ResidentFlash\Desktop\OziExplorerCE.lnk, "Windows\Desktop\OziEksplorerCE.lnk" )
a nie :
XCopy( "ResidentFlash\Desktop\OziExplorerCE_lnk, "Windows\Desktop\OziEksplorer_lnk")

Czytaj uwaznie i nie spiesz się . Dalem Ci link do instrukcji, a tam wyraźnie opisano co robi Copy , a co XCopy i jaka jest składnia obu poleceń.

Bo się pogubisz całkiem
P.S Przekopiuj moją propozycję ( poprzez Kopij-wklej ) do kopiuj.mscr i zobacz wynik
Zakładam, ze na pewno w w pam. wewn. w katalogu DESKTOP posiadasz plik OziExplorerCE.lnk ,
_________________
 
 
Czester 3477
azymut


Dołączył: 23 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2015-04-17, 16:03   

Dzięki Twojej pomocy krok milowy naprzód. :-) Już nie raportuje błędów,niestety nadal nie wykonuje polecenia.
Walczę dalej...
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6873
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-17, 17:37   

Po pierwsze - , daj "slasz" ( \ ) przed ResidentFlash ( \ResidentFlash )

U mnie polecenie:
Copy( "Windows\desktop\Media Player.lnk", "\ResidentFlash\Media Player.lnk", 1 )
bez problemu skopiowało link do MP z pulpitu na pamięć wewn. :-)

Po drugie i najwazniejsze:
Jak rozumiem Twój pomysł na nie zapisywanie danych w rejestrze po zakonczeniu sesji jest taki, ze przy kazdym uruchomieniu nawigacji skrypt skopiuje istniejącyw pamięci link na pulpit windows, co pozwoli Ci na odpalanie Oziego z pulpitu win
Dobrze myslę ?

Bo jesli tak, czy zastanowileś się CO uruchomi plik kopiuj.exe przy uruchamianiu systemu, bowiem to ten plik po uruchomieniu wykonuje skrypt zawarty w kopiuj.mscr .

P.S Jak juz op[anujesz instrukcje "Kopiuj" , pobaw się instrukcją :
Kod:
CreateShortcut("Windows\desktop\OZI.lnk", "\tu_ściezka_do pliku_wykonywalnego_oziego")

Czyli na przykład ( nie znam Twojej ściezki, popraw na rzeczywista )
Kod:
CreateShortcut("Windows\desktop\Ozi.lnk", "\ResidentFlash\OZI\OziEksplorerCE.exe")


Pieknie działa

;-)
:-D
_________________
 
 
Czester 3477
azymut


Dołączył: 23 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2015-04-17, 20:12   

no_taki napisał/a:
CO uruchomi plik kopiuj.exe


To kicha..
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6873
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-17, 20:17   

Może kicha, może nie ...
Odsloń karty i powiedz jaki masz model nawigacji, czy jest odblokowana fabrycznie, a jesli nie , to jak ją odblokowałes
_________________
 
 
Czester 3477
azymut


Dołączył: 23 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2015-04-17, 20:33   

Dzięki za cierpliwość...po primo ,ja mam ponad 50 lat i ta wiedza trochę trąci magią... :-)

Nawia to Telefunken Model GPS-436 ,tak na niej pisze.
Dostęp do Win jest oryginalnie z poziomu pulpitu zainstalowanego przez dostawcę?
Wygląda jak np pulpit ImarMenu
Nawia kupiona w Makro .
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6873
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-17, 20:38   

Ja mam sześćdziesiąt, więc spoko :-D .
Navi jest mocno nietypowa, nie mam pojecia jak w niej i co.
Ale powiedz jeszce.. czy miala zainstalowany jakiś program nawigacyjny, który odpala się automatycznie, czy tez jest w niej mozliwość podania sciezki do jakiegoś programu, który chcesz uruchomic ?

P.S Przejrzaleś forum, czy nie ma o Twoim modelu jakis informacji ?
_________________
 
 
Czester 3477
azymut


Dołączył: 23 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2015-04-17, 20:42   

Jest program oparty na mapach OpenStret ,jest też możliwść wyboru ścieżki startującego programu ,ikoną z pulpitu
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2015-04-17, 20:44   

No to obok pliku *.mscr dograj resztę potrzebnych plików, a plik .exe wskaz jako nawigacyjny. Więcej: http://www.my-navia.pl/vi...p=123155#123155

Potem będzie można dodać do skryptu linijke uruchamiająca Windowsa
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6873
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-17, 20:47   

Czester 3477 napisał/a:
Jest program oparty na mapach OpenStret ,jest też możliwść wyboru ścieżki startującego programu ,ikoną z pulpitu

To czemu nie podepiniesz pod nia ściezki do oziego, lub do jakiegoś panelu, który umozliwi ci uruchamiania kilku programów nawigacyjnych ?
_________________
 
 
Czester 3477
azymut


Dołączył: 23 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2015-04-17, 20:53   

No pewnie przekombinowałem. i przy okazji chciałem zgłębić tajniki pisania skryptów...
i trochę nowej wiedzy.
Dzięki za pomoc,zmienię strategię ...na razie.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6873
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-17, 21:05   

My starsi Panowie musimy ruszac mózgiem.. by nie zardzewiał
Powodzenia ;-)

P.S. Oczywiście możesz podpiąć kopiuj.exe pod ta ikonę, skrypt się wykona i skrót się pojawi na pulpicie.. tylko ... po co ? , jesli mniejsza ilością kliknięc odpalisz oziego czy bezposrenio podpinając go pod ikonę, czy podpinając pod nią jakiś pulpit?
_________________
 
 
Loko 
Waypoint


Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 84
Wysłany: 2016-07-11, 19:04   Igo - wpis wyłączający nawi

W auto.mscr mam taki wpis:
Kod:
If(ProcExists("AppStartupSec.exe"))
Kill("AppStartupSec.exe")
EndIf
If(ProcExists("SmartST_CE.exe"))
Kill("SmartST_CE.exe")
EndIf
If(ProcExists("MioMap.exe"))
Kill("MioMap.exe")
EndIf
If(ProcExists("CLMApp.exe"))
Kill("CLMApp.exe")
EndIf
Run("Storage Card\igo\Primo.exe")


I tu jest wszystko pięknie. Ale jak zamykam iGO proces wisi - pisze żeby zaczekać na zamknięcie programu. Jest może jakiś wpis który po zamknięciu iGo wyłączy nawigację?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6873
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-07-11, 20:03   

Loko napisał/a:
Jest może jakiś wpis który po zamknięciu iGo wyłączy nawigację?


O co Ci chodzi ?
O fizyczne wyłaczenie urzadzenia po zamknięciu iGO ?
Czy o wyłaczenie skryptu ?
Jesli o to drugie to, dopisz na koncu skryptu

Kod:
sleep(500)
kill("auto.exe")

i testuj
_________________
 
 
Loko 
Waypoint


Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 84
Wysłany: 2016-07-11, 20:28   

O fizyczne wyłączenie. Ale z tego chyba będzie kapa. To mio 670. Ma normalny wyłącznik.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9